Meldingen
Alles wissen

Bourbon met maïsvlokken

Pagina 13 / 14

Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik kwam laatst in de kelder voor de dagelijkse inspectie, en zag dat er één ring van m'n 3L Bourbon vatje afgesprongen was.
Eerste gedachte was, "hè hoe is dat mogelijk? Ik heb de ringen nog wat aangeslagen toen het vat goed uitgelekt was.. luchtvochtigheid ca 70%...."
weet dat een vat wel wat krimpt als het droogt, heb het ook eens ondervonden dat er enkele ringen los kwamen bij rumvatje waar te weinig inzat. Kwestie van "effe terug vast slaan" dus
Bij nadere inspectie is het niet wat ik dacht, ik zag dat beide klinknagels het begeven hadden? heb dus ff wat klinknagels besteld en dan is t snel terug geplaatst.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zware averij dus . ,,,?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ach ja, wie vaten wilt moet ook bereidt zijn op zulke taffereeltjes, al was ik wel even verbaasd?
Zal je morgen trouwens eens een pb'tje sturen ivm het brandden van deze, heb straks vakantie dus misschien valt er wat in te plannen?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb je nog een mailtje gestuurd trouwens? ben op het forum nog geen mogelijkheid tegen gekomen te berrichten via je profiel.. misschien omdat ik alles via mobiel bekijk ofzo.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Pikketanus bel op een avond anders even 0619631919

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden


Vrijdag 2 gistjes proberen te maken, 1 voor Rum (het flesje) en 1 voor Bourbon (het potje).

De Rumgist is op basis van melasse, 1 jarige wilgen twijgjes en pruimenblad. Een aantal keer goed lucht er in geschud. Na 1 dag al activiteit. Over een dag of 2 a 3 filter ik deze en ga ik het aan proberen sterken.

De Bourbongist lijkt sinds vandaag actief, en is op basis van bevroren maïs, braam, roze aalbes, wilgen twijg, kruisbesblad en een lepeltje rauwe honing. Deze laat ik wat langer fermenteren alvorens ik het filter en door deeg kneed.

Nu ik het toch over gist heb. Ik ga vandaag de Bourbon 1.3A stoken. Nou zit dat in een brouwzak waarin het ook gist. Waar blijft de dode gist dan? Deze daalt deels neer over de pulp in de zak. Niet dat er een probleem zich heeft opgedaan dat ik eerder gistsmaak in drank had, maar toch, het gaat mee de ketel in. Lijkt niet problematisch te zijn tot noch toe.
Bij fruit ligt de pulp (de "hoed") bovenop de stookwijn waardoor de hoofdmoot gist kan dalen zonder de pulp onder te sneeuwen, maar granen zakken. Zijn er mensen die hier last van ondervinden?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De mash is geëindigd op Ph 3.5, SG niet gemeten. Heeft zo'n 5 weken gestaan. Mash ruikt wat naar een appelvergisting.
In de ketel heb ik een dubbele bodem gelegd en brouwzak gedaan. Pulp er in gestort. Leek wat weinig vocht aanwezig, dus 2L water bijgevoegd en flinke scheut slaolie er bij.
De 1.3A heeft een ruime voorloop op 70°C, en ruikt zuurig, beetje naar appels, lijm en wat bitter rogge-achtigs. Wellicht wat lang gestaan.
Bij 75°C lijkt het zure deels weg te trekken en wat meer naar bittere rogge te ruiken. Fles er onder en later bij de fijnstook nogmaals voorloop nemen. Bij 77°C wat meer carnaval lucht al.
Deze mash was al laag in suiker, maar zal ook niet veel worden vermoedt ik. We gaan het weer zien na de fijnstook. De Bourbon 1.2 heeft hier veel van weg, ook lage opbrengst (kleine 2 liter ruw van 28% ong) en soort geuren. Deze moet ook nog fijn gestookt worden, en als ze veel lijken op elkaar voeg ik ze misschien samen voor een fijnstook.
De 1.3B is ook wel uitgegist (4 weken) en gaat morgen de ketel in voor een ruwstook.

Intussen heb ik in een jampotje wat Bourbon 1.0 (de tannige uit vat) geblend met Bourbon 1.1. De verdunning lijkt de 1.0 drinkbaar te kunnen maken, al is het nog wat log. Het kruidige van de 1.1 valt wat weg in het houtige, maar het is in balans. Het moet ook nog ademen voor een weekje of 2 in de kelder voor het dekseltje er op gaat. Dan laat ik het 2 tot 4 weken rusten en mag ik het proeven.
Potje met 1.1 wat ik met rozenblad heb gepercoleerd op 20°C is aardig gelukt en is wat voller geworden ten aanzien van 1.1 zelf.

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

1.3A lijk al bijna klaar te zijn, nog geen liter uit de ketel met percentage van 22%vol... ik wist dat het weinig ging zijn met een start van 7,5% suiker op 25L mash, maar is wel wat treurig. Deze gaat samen met de 1.2 fijngestookt worden (lijken veel op mekaar, in geur en wazigheid, drijft ook een vies vel op deze ruwstook), en misschien ook met de 1.3B. Maar dat moet ik nog afwachten, wat de opbrengst daar van is.

Ik ben ook zeer benieuwd naar het experiment, wat daar van komt. Die wordt volgende week gestookt, en verwacht ik meer van? het 2e experiment ligt nog in de vriezer te wachten op een vatje.
Tot nu toe vind ik hele maïs korrel niet praktisch, alhoewel het lang te bewaren is in deze staat. Ik moet hier een schijvenmolen voor hebben wil ik dit goed doen.
We gaan snel een uitstapje naar de molen doen om wat betere opbrengst en gemak te krijgen, want de 1.2 en de 1.3A zijn niet echt bevredigend geweest. Ik hoop dat een fijnstook het beter maakt, maar vlokken (1.0 & 1.1) presteerde beter qua opbrengst en gemak. Maïs smaak is wel wat afwezig, maar de drank opzich is prima, op het logge van het vat in de 1.0 na dan.
De rest van de hele korrels zal ik waarschijnlijk gaan koken, vriezen, koken en afmaisschen voor de zekerheid. Na het vries experiment beslis ik daarover?
Op naar de volgende...?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gaat lekker daar ,, goed bezig .
Probeer alleen met granen niet zo laag te komen in ph . .
3,5 is erg laag

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thanks 🙂
Wat voor soort calcium raad je aan voor Ph te verhogen, of natrium carbonaat/hydroxide? Heb ook neerslagkalk, maar weet niet of dat werkt, en weet even niet meer welke vorm calcium dat is.

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb 1L overgehouden van de ruwstook van de Bourbon 1.3A met een percentage van... 20,5%. Er is vanwege veel zuur in t begin al een deel voorloop uit, ca 200ml, maar opbrengst is dus alles behalve veel. Deze gaat dus bij de 1.2 ruwstook (2L van 22%) waar ze veel van weg heeft.
Door tijd en oxidatie is de 1.2 in geur (en vorm) veranderd. Geur is wat zachter geworden en de wittige waas heeft zich tot vlokken gevormd. De 1.3A ruikt nog wat harder, en heeft nog een wittige waas. Uiteindelijk komen ze heel dicht in de buurt van elkaar, dus prima te blenden voor 2e overhaal.
De ketel is weer geleegd en staat klaar voor de 1.3B die vanavond aan de beurt komt? Begin SG lag iets hoger (1.044->Brix 12% op 28L mash) dan de 1.3A (1.026->Brix 7.5% op 25L mash) dus hoop hier meer dan een liter uit te halen. Ik schat 2L, en ben nu al van plan deze ruwstook mee te blenden met de 1.2 & 1.3A. Mocht er meer af komen, of andere kwaliteit hebben, houdt ik deze apart.
Geur is tikkeltje anders, maar ook wat zurig. Over een paar uur krijg ik een beter idee hoe het uitpakt, dus daar over straks meer 🙂
Ik hoop eind deze week het experiment te verstoken, die naar verwachting de afgelopen 2 of 3 pogingen goed zal maken

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De bovenstaande zelfgemaakte bourbongist staat intussen aardig te gisten, staan aardig belletjes in. Snuffelen ging wat lastig door het keukenpapiertje, dus even afgenomen.
Nu ik de bovenkant goed bekeek, zag ik 2 witte harige puntjes zitten van nog geen milimeter groot, die ik dus verwijderd heb. Nou zag ik nog een stuk of 6 groene puntjes zitten van de zelfde omvang ongeveer, en eveneens afgeschept.
Even wat CO2 er uit geroerd en terug in het zonnetje. Gaat onverstoord verder nou, en het snuffelen was niet onprettig. Heeft wat weg van een frambozen vergisting op een standaard fruitgist?
Deze blijft nog mooi een aantal dagen staan, en ga nu extra zorg bieden ivm schimmelvorming. Denk dat sommige aalbessen al wat te ver rijp waren (weekje koelkast er nog bij) en misschien al sporen bijdroegen. Zolang de gist de overhand neemt komt dat wel goed.
Zal nog eens Ph meten en eventueel iets ophogen ivm deze schimmels. Na een dag of 10 staan filter ik het vocht en kneed ik er een deegje van met patent bloem. Ik neem denk ik nog enkele maïskorrels uit de vriezer die ik er door kneed zodat de gist maïs gewend blijft.

(Voor de nieuwsgierige; De melasse gist is al enkele dagen bezig, maar de geur spreekt me wat minder aan. De geur is melasse (zoethout/dropachtig zurig), met spinazie en iets ziltigs als algen.
Vooralsnog gist het heel rustig verder, en is dus nog in ontwikkeling. Ik zie het wel wat hier uitkomt, als het goed aanslaat zet ik er alsnog een kuipje met melasse op, een liter of 3 melasse minder is geen punt dit jaar? ).

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De Bourbon 1.3B is bijna geruwstookt op eenzelfde wijze als de 1.3A. Ik lijk zoals verwacht af te streven naar zo'n 2L a 22%, misschien iets meer.
Ik heb nog nooit zulke lage waardes gehad bij het stoken, maar ik stook het geheel gewoon uit. De 1e fles ruikt vrij identiek aan de voorgaande bourbons, maar de 2e fles heeft hints honing in zich. Ook wat zurigs carnaval, maar niet geheel onaangenaam?
Toch blijft m'n besluit staan, en gaat deze ruwstook bij de ruwstook van de 1.2 & 1.3A. Dan kom ik uit op ca 5L van iets meer dan 20%Vol.
Daar kan zeker nog wel 2L goed product uit komen, maar kwantitatief valt het wat tegen. Gelukkig was ik daar al mentaal op voorbereid, mijn hoop ligt nu (sws eigenlijk) op de kwaliteit bij deze. Volgende week de fijnstook van deze blend van 3?

1e experiment (gekookt en fijngeplet uit hele korrel) is vrijwel uitgegist, en nu ik weer een kuipje over heb gaat daar morgen het 2e experiment (gekookt en gevroren maïs) in.
Voor de gemaakte gist had ik al wat uit de vriezer laten dooien, maar het lijkt nog vrij vast te zijn. De 2kg in de vriezer gaat wel gewoon in vat dus, maar het vries experiment ben ik dan ook mee van plan een aantal keer te herhalen, dus maïs 2 dagen spoelen, koken, invriezen, opnieuw koken, wederom invriezen. Dan dooien en gist er op.
Ook wil ik de vriesmethode eens vervolgen met een maisschema met mouten.
Van de hele korrels kom ik dus uiteindelijk ook wel af, en dan schakelen we gelukkig door naar 'molen gemalen' maïs?

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2116
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn melasse gist ruikt ook niet geweldig, en ik ben maar met een flinke theelepel melasse begonnen. Ik voeg iedere dag wat meel en water toe. Het bubbelt nu al uit een 1/2 liter pot. 

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wil je een goede opbrengst uit zetmeel zou ik je adviseren om de mais 15 minuten te koken zodat de zetmeel zich uit kan rollen en daarna (niet koelen) water toevoegen tot 69 graden en dan de graanstort (35 à 40% pilsmout) te doen. Dan bereik je de volledige omzetting van het zetmeel na 60 tot 75 minuten. 

Dan kun je van jouw methode 1 week of zo naar enkele uren en geen verlies van zetmeel. 

Beantwoorden
Pagina 13 / 14
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?