Meldingen
Alles wissen

Bourbon met maïsvlokken

Pagina 4 / 14

Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goed bezig?
Voorloop en naloop kan beetje naar kuil ruiken i.d.d. .

mooi zou zijn voor bourbon max 2 x overhalen .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het ruikt al vrij neutraal, al zeg ik het zelf, dus deze wordt in 2 keer (potstill) gestookt.
Momenteel 1,2L van naar schatting 75% vol. Temperatuur is langzaam van 78 naar 82°C opgelopen, dus ik schat dat er idd weer zo'n 2,5 a 3L distillaat uit kan komen, wordt weer een lange zit denk ik?
Omgevings temperatuur (buiten) is zo'n 3°C dus beetje reflux.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

mag tot maximaal 95 graden op kooknat hangt even van ketel karakter en opbouw dus rond 88 op brug .
lekker bezig ? .
oei buiten bezig brrrr . Drank gemaakt in heldendaad ?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Uit gewoonte stop ik meestal rond de 88°C idd, dus komt helemaal goed?
Ja is best fris, maar goed gekleed bij een warme ketel met een glaasje antivries in de hand is het goed te doen haha. Koelwater blijft wel lekker op temperatuur zo, elk nadeel heeft z'n voordeel

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

je bent een gelukkig mens !

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ruwstook is achter de rug, ben om 14:00 begonnen (gas aan), en was om 22:30 klaar, was weer een lange zit haha. Voorloop is zo'n 150 a 200ml, en meteen gescheden. Aangelengd heb ik iets meer dan 3,1L van 40%. Met een 2e stook verlies ik maximaal zo'n 100ml (ervaring uit voorgaande fijnstookjes) en houdt ik aan het eind van de rit een mooie 3L over om op het 3L eikenvat te zetten?
Had graag nog een halve liter achter de hand (voor verdamping uit vatje), maar de eerste batch Bourbon hoeft er ook geen jaren op te staan dus zal er weinig verdampen.
Heb een fles met 1,6L van 60% en een fles van 1,15L van 25%. Het laatste gedeelte is dus niet vlekkeloos gegaan, heb denk ik te veel op de thermometer gefocust. Bij 1,1L opvang zag ik dat het tempo van druppelen snel omhoog ging (komt dus water mee). Brug gaf aan dat het 85°C is. Toen ik ging ruiken had het geen hele fijne geur meer, vergelijkbaar met het te lang doorstoken van fruit. Heb het gas snel uitgezet.
Nu heb ik zitten denken, zou ik 2,5 stook kunnen doen? Eerst de batch van 25% opnieuw overhalen en vervolgens met de batch van 60% mengen om nog eens samen over te halen?
Opzich durf ik het ook aan om het nog eenmaal over te halen. Mocht er dan nog veel muffigheid in zitten kan het altijd nog een 3e keer gestookt worden.
Al met al wel een gelukkig mens inderdaad!
Volgend jaar (morgen) maar eens fijnstoken?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt als de drank niet zuur is en je heb voorloop en naloop verwijderd ook volstaan met 1overhaal .
je hebt vrij zuinig gestookt tot 85 graden .
(mag ietsjes hoger oplopen)
Je kunt ook een 2 e overhaal doen maar bepaal dat dan na 48 u .
Geef eerst de alcohol even tijd van rust .
meteen na overhaal zal de whiskeyachtige smaak nog niet aanwezig zijn .
hints van de granen / mouten komen pas later op .
Je kunt het beste even tijd nemen .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Straks even Ph meten dan.
De geur van graan zit er zeker wel al in, doet me denken aan de graan jenever (tarwe) die ik eerder maakte. Die jenever had ik 3 keer overgehaald en de graan was toen nog ontzettend aanwezig, en die was wat harder. Deze is wat zachter, hier ruik ik wel wat zoetigs, wat duidelijk de mais is. 2e fles ruikt nog muf.
Ik ga je wijze raad volgen en nog even laten rusten, en samen nog eenmaal overhalen (2 keer gestookt totaal dus).
Dankzij jouw advies ben ik al zo ver gekomen, had ik met het maischen zeker nodig, maar ook voor aanvullende informatie, danku!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja met maïs komt snel het zoetige naar voren .
ook het muffe in de tweede fles kan na enkele uren al bijtrekken .
Daarom kun je beter na 48 uur even kijken of een tweede overhaal noodzakelijk is .
Wanneer je na 48 uur snuffelt en een drup op de tong legt zal je zien dat al beetje smaken een bepaalde kant op gaan .
De echte bourbon smaak komt pas na rijping op het eiken daarom zoek je niet bij proeven om de bourbon smaak maar naar te zure of te bittere muffe tannine smaken .
zijn die nog heftig kun je besluiten nog maals over te halen .
is er al een graanige zachtheid zou je kunnen overwegen misschien zo te laten .
Als je in algemeen gezegd te snel beslist nogmaals over te halen heb je anders kans dat de bourbon te vlak word .
Het is voor iedere receptuur altijd eerste keer even voorproeven wat beste is .
Maar bij jou komt er zeker iets goeds uit .
?????

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zo te laten? 1x gestookt bedoel je dan? Laat het wel als een superieure whiskey klinken!? Bij de volgende zeker proberen in 1 keer te stoken, de eerste fles (1,6L a 60%) zou het zeker kunnen, maar er is lichtjes vervuiling mee gekomen omdat de ketel alweer even stil stond (heel minimaal blauw in enkele milliliters, en zweempje op de bovenkant). Klein velletje grijsbruinig dat op de bovenkant drijft was bij m'n tarwe ook, denk een gistrestant, bij de fijnstook toen was het al weg, dus ga er van uit nu weer. Filter het nog wel voor de fijnstook voor de zekerheid.
Bij fijnstook stook ik eerst m'n 12L keteltje door met ca 250ml azijn op 2L water en lepeltje citroenzuur, wanneer ik een kleine liter distillaat heb spoel ik de ketel 3x om met kraanwater, leidingen spoel ik ook goed met kraanwater. Dan is het weer goed schoon en de drank dus ook (hopelijk). Ik neem aan dat het wel achterblijft.
2e fles is idd nog wat tannig, ook wel zurig, ik ga morgen weer even kijken. Denk dat ik de boel ff door keukenzeefje met keukenpapier haal, meng, verdun met water tot 4L (30%vol) en vervolgens fijnstook. Dan minimaal 3 maanden op vatje, beter 6-12 maanden. 2e batch gaat sowieso 2jaar (en 2 dagen) op vat. Heb er volste vertrouwen in? er staan van vorig jaar mooi een paar vatjes intussen; een 3L vat brandy (druif), een 3L vat rum, straks een 3L vat met bourbon en straks ook jouw 2L vatje met slivovitsj.. ja, het was een goed jaar?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

een goed stappenplan . zal zeker een goed resultaat worden .
Zal mooi gezicht zijn de vaatjes naast elkaar .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ketels weer schoon, kwamen nog paar grote blauwe vlokken uit de koeler, dus niet voor niets?
Ph heb ik ook nog even gemeten van de flessen. De ene was 4,5 waar de ander 4,7 aangaf. Deel opgelost gas heeft ook invloed. Lijkt me vrij normaal dus.. klein zuurtje geeft ook de smaak een opkikker, dus prima. De boel naar 3,5L totaal gebracht van ca 35%. Dit doe ik met warm water zodat me dat beetje opwarmtijd scheelt in het begin van de stook.
Fijnstook loopt rustig door met brug temperatuur van 79,5°C. Al zo'n 1L, nu kraakhelder zoals het hoort. Waarschijnlijk weer procentje of 60. Ik stook er omgerekend waarschijnlijk ongeveer 2,1L uit van een kleine 60%. Houdt ik tussen de 3 en 3,1L aan 40% over, zou mooi zijn.
Na 1,8L zet ik een maatbeker klaar om de waarschijnlijk laatste 300ml apart op te vangen om de muffigheid achter te laten. Af en toe een druppeltje proeven.
De mais geeft nu nog een zoetige 'hartige' smaak en geur (beetje vegetief lijkt wel), maar ben er zeker van dat dit bijtrekt na een tijdje staan. Proef toch wel een duidelijke basis 🙂
Over een aantal dagen op het vatje plaatsen dus!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10024
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

klinkt goed .
temperatuur mag oplopen tot een 88 gr o de brug .
ja dat zoete mais zal eerste dagen overheersen blijven maar komt indrdaad bij als de andere smaken opkomen en gaan blenden .
hou voor opslag in vat hoger percentage aan . er verdampt nog wat dus verlies van percentage

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja meestal zet ik het met ca 42,5% op vat, maar dat is als het minstens een jaar staat. Denk dat ik deze na een half jaar er al af haal vanwege het nieuwe vat, dus verdampt er wat minder. Als ik over een halfjaar de smaak nog wat tegen vind vallen, heb ik tegen die tijd weer een nieuwe batch waarmee ik het percentage kan verhogen in het vat. Scheutje 60% er bij en kan zo weer een halfjaar langer staan?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Fijnstook is redelijk gelukt, alleen een klein deel verloren aan een lekkende pakking (tussen zwanenhals en koeler). Een siliconen ringetje er tussen doen de volgende keer zal het voortaan moeten oplossen.
Resultaat is 1,46L van 74%vol. Dat is 2,7L van 40%vol. Niet slecht, maar toch 400ml van 40% minder. Een deel daarvan waren foezels, en blij dat deze er uit zijn. Toen ik na het stoken de ketel opende ging ik bijna over m'n nek.
Als ik nu aan het distillaat ruik, ruikt het vooral ethanol (zoals neutrale alcohol ruikt), gevolgd door een zoete maïs toon, waarin ook graan te ruiken is. Heel mooi geworden, maar wat minder dus. Geen ramp, kwaliteit boven kwantiteit?
Ergens in februari stook ik weer Bourbon om 't eiken vatje aan te vullen, zelfde verhoudingen. Eerst deze nog een weekje rijpen, dan proeven en op het vat zetten.
Het is al een geslaagd project!

Beantwoorden
Pagina 4 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?