Meldingen
Alles wissen

Bourbon met maïsvlokken

Pagina 5 / 14

Robbert
Berichten: 10027
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

mooi man !
ja klopt dat de resten als rottende kuil bult resten ruikt .
een vers distillaat ruikt ook verre van bourbon
al de fragmenten moeten nog ' samen smelten '
oxideren en rijpen .
ook nu geld dat na 48 uur besterven je pas indruk kan krijgen van vorming .
maar al met al verslag is mooi en prachtig dat het resultaat daar is .
top !

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2711
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Super tof verslag. Ik vind ook leuk om je geur en smaak beleving te lezen. Dank.

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi verslag inderdaad.

Heb je de maisvlokken nog kleiner gemaakt of de hele vlokken gemaisht?

Beantwoorden
Berichten: 34
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

hey pikketanus, voor deze batch is het al wat laat maar misschien kan je voor een volgende keer een javal hevel filter maken

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=javal+filter

het filter onderaan is eigenlijk gewoon de inox mantel van zo'n slang waar men wasmachines en dergelijk mee aansluit. als je de koppelingen er af slijpt en dan de slang even door afwasmiddel haalt kan je de rubber slang uit het metalen vlechtwerk trekken dit onteer je op een tstukje en daarop een koper buisje dat lang genoeg is om boven uit de ketel te komen... hierop een silicoon slangetje dat dan weer lang genoeg is om te kunnen hevelen, eventueel kan je het koper buisje wat rond zetten bovenaan om het dichtplooien van de silicoonslang te voorkomen.

ik gebruikte zo'n filter in mijn eerste brouwsetup en dit werkte als een tierelier. zelfs een mash met 18% havermout filterde zonder problemen en dit zonder rijsthulsen, dit kan ik van mijn grainfather niet zeggen 😀

gewoon het filter tot de bodem van je mash ketel duwen met een lepel ofzo, aanzuigen en de eerste liters weer boven op je mash gieten tot het helder word en dan kan je het recht in een andere ketel of emmer hevelen. ook je spolewater kan je dan nog voorzichtig over je mash verdelen en zo mee overhevelen...

voor een paar eurotjes heb je zo een top filter 😉

 

 

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb de vlokken in het geheel in de pan water gegooid, omdat ik al de angst had op dichtslippen tijdens filteren leek het me ook beter om niet fijner te malen.
Had liever zelf de korrel door een schrootwals gehaald, maar kon ff geen hele korrel vinden. Daarom koos ik voor maïsvlokken.
De vlokken gingen de pan in vrijwel gelijk met het aanzetten van het gas, zodat het een beetje kan wellen. Eenmaal bij een graad of 50 heb ik de mouten bijgevoegd en verder gemaischt zoals beschreven?

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Super, ga ik het ook zo proberen. Ik kon ook alleen de vlokken vinden. Ben nu zelf de gist aan het kweken volgens het recept van robbert, dus ik ben benieuwd

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Mandala, innovatief! 🙂 zeker nuttig voor bieren, maar voor bourbon (en andere graanstooksels) lijkt het me een beetje overbodig, daarnaast ben ik wat ouderweds. Heb bv een hekel aan hevelen en pompen (op koelwater na, wat ik na ruim 2,5 jaar handmatig toch maar een pompje voor gebruik). Daarnaast hadden ze vroeger geen siliconen, laat staan wasmachines 😉 stro kun je overal vinden, makkelijk in gebruik, kan na gebruik direct op de composthoop en is milieuvriendelijk (geen schoonmaakmiddel nodig en t is afbreekbaar). Hoef hooguit kaasdoek (katoen) en stro schoon te koken, gemak dient de mens 🙂

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden


Daar zijn we weer! Vrijdag een giststarter (1,6L) gemaakt met maïs en mout, SG was 1055, goed genoeg voor een giststarter. Staat dan ook al een kleine 2 dagen te gisten.

Deze keer heb ik iets meer stort, 7 kg waarvan 4,5kg maïsvlokken, 2kg gerstemout (distillatiemout) en 0,5kg roggemout. Toegevoegd water tijdens maischen is 20L. Ph op 5,2 gebracht met een "snufje" wijnsteenzuur en een "theelepel" citroenzuur.
Ik ben nog bezig, maar het gaat al een stuk beter dan vorige keer, de viscositeit (dikte van het beslag) is veel sneller hoe ik het hebben wil. Geen enzymen toegevoegt, dus niet veel meer dan graan en water? smaakt al vrij zoet.
Straks spoelen, was te lui om stroo te halen, dus heb een zakje rijsthulzen laten komen. Moest toch nog maïs hebben, dus kwam goed uit.
Maar eerst de jodium test...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10027
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gaat goed daar ! Heerlijk

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goed bezig. Ik heb zelf van een oude hor een filter gemaakt. Werkt perfect.

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Helaas kan ik de foto ervan niet uploaden.

Volgens mij was het een tip van robbert. Werkt echt super

Beantwoorden
Berichten: 1874
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik een emmerzeef

https://www.braumarkt.com/emmerzeef-v-10-liter-emmer-rood-kunststof

2 van deze en een paar emmers gaat een stuk makkelijker dan filters of kookzakken(met de rijst hulzen). En het hoef ook niet zo helder te worden.

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Aaight, thanks RuMo? zeker een goede om grof mee te filteren, zoals je zegt, zo helder hoeft het niet, als t graan dr maar uit is. Heb altijd dat er een kaasdoek scheurt of vergiet met graan en al in vat donder? zal me sws eens moeten oriënteren

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Okee, ik houd over 18L. Ph is 4,7. SG weger geeft 1083 aan, maar de temperatuur is nog 34°C ipv 20. Kort gezegt ligt het werkelijke SG dan wat hoger. Hier komt dus zeker iets goeds uit. Misschien zelfs nog wat water toevoegen (tot 20 L)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10027
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

SG iets omlaag door wat water toe te voegen zou voor gisting iets gunstiger wezen met wat kraanwater toevoegen stijgt ook iets. pH.
Tijdens gisten zakt pH sowieso weer .
Om te zuur te voorkomen is start bij gisten 5,2 gunstiger .

Beantwoorden
Pagina 5 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?