Meldingen
Alles wissen

Bourbon met maïsvlokken

Pagina 6 / 14

Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zat ik idd ook aan te denken? ph 4,7 is wel mooi opzich, dus laat ik zo, lichte stijging vd Ph is eigenlijk direct gecompenseerd door de wat zuurdere giststarter, dus ph is nagenoeg het zelfde gebleven.
Spoeling trouwens uitgeperst, ongespoeld in 2e vat gegooid. Vervolgens 2 vaten van gemaakt met water en (invert)suiker. Zit een kilotje per vat van 20L in, maar komen er nog 3 a 4 bij. Inplaats van de Prestige whisky gist die ik voor de bourbon gebruik, doe ik bij deze vaatjes still spirits distillers Gin gist. Dit wordt geen bourbon voor de duidelijkheid, maar een ordinaire suikervergisting. Gaat op snippers of voor neutraal/Jenever gebruikt worden.
Al met al, het loopt op rolletjes, ik ben weer tevreden?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10033
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij de suiker vergisting is pH minder van belang als bij granen of fruit dan zal 4,7 een goed uitgangspunt zijn zolang het maar niet door de 3 zakt

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Intussen is de hoofdgisting een kleine week achter de rug, maar zit nog wat activiteit in. Volgende week is het wel stookbaar denk ik, en hopelijk is er dan geen storm met een naam haha?
Alles verloopt wederom vlekkeloos, ook de 2 andere vaten met spoeling doen het nog goed en zijn bijna uitgegist. Er zit uiteindelijk 4kg suiker totaal bij elk vat met spoeling.
Volgend weekend dus even 3 vatjes verstoken, daar laat ik me wederom over horen, en waarschijnlijk over 2 anders 3 weken draai ik één of enkele fijnstookjes waarbij ik (met dank aan een goede vriend) m'n nieuwe gadget zal showen. Het is een eerste stap om de t500 overbodig te maken, en de mogelijkheden van alambiek te vergroten. Ik houdt het nog even spannend?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

(Ofja, de gadget is voor mijn 12L ketel)

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden


Met klapperende zeilen, toch aardig windvrij gemaakt ? om 14u begonnen, eerste druppels verschijnen intussen.
Een kleine 20 liter zit in de ketel. Er ligt een bodemplaat in tegen eventueel aanbranden en wat turbulentie. De mash is op SG 0.999 geëindigd, bij een temperatuur van 21°C. PH is flink gedaald tot 3. De smaak vd mash was bierachtig, maar zonder bitter uiteraard, niet echt zuur. De suikers lijken er uit, vrij droge stookwijn, wel wat vettigs, wat uit de mais komt. Denk dat het SG daarom ook zo hoog eindigt. Al met al is het prima verlopen.
De voorloop ruikt weer melkachtig zuur, verwacht ongeveer het zelfde product te krijgen, maar iets meer.

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden


Eindelijk begonnen aan de fijnstook van bourbon 1.1, vanwege enkele zaken moest ik de touwtjes wat laten vieren. Nu dat weer achter de rug is weer terug waar we gebleven waren. De vorige fijnstook (de 1.0) ligt intussen ruim 2 maanden in t vatje te chillen... enkel staat de houtsmaak me nog niet helemaal aan. Het is iets te 'houterig'. Stroef zou ik het noemen. Ik denk dat m'n eerdere vaatjes van stookwinkel wat diepere branding had aamgezien daar destijs meer vanille in te herkennen is. Nou is het droog en houterig. Ook niet echt zin om 'm uit elkaar te halen zodat ik 'm zou kunnen brandden. Dat is niet 1 2 3 mijn ambacht... kuipers weten wat ze doen in tegenstelling tot mij.

Iemand tips voor een goed bourbon vatje (liefst minder dan 10L)?
Gebruikte vat is Frans eiken, lichte branding. Iemand een idee waar Amerikaans eiken vaatjes, royaal gebrand, te scoren zijn.


Dit is m'n nieuwe gadget. Eindelijk kan ik het vermogen regelen, in plaats van een bimetaal waardoor alles steeds afslaat. Gevolg: constantere flow. Opzich was ik wel gewend aan een standaard kookplaatje, maar dit werkt gewoon beter. Kan nou geruster even naar de plee of om wat te zuipen lopen, zonder dat het fluctueert. Ik ben m'n maatje ook zeer dankbaar voor de elektra. Zelf ben ik een leek wat dat betreft. Als referentie en inspiratie heb ik hem het topic over vermogensregelaars toegestuurd, dus ook aan hen die gepost hebben, bedankt!

Intussen merk ik dat de natuur weer opgang is gekomen, wespen en fruitvliegjes vliegen weer vrolijk int rond terwijl de alcohol vloeit. Gistvaten komen vanavond of morgen weer aan bod, het is weer tijd voor rum 🙂

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10033
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Niet alle vaten zijn vanbinnen gebrand en ook zijn vaten niet altijd voldoende gewatert .
Wanneer je een vat hebt wat te houterig is kun je eventueel het vat behandelen door te vullen met water en ongebluste kalk of met klei .daarna spoelen .
Ook kun je spoelen water en wijnazijn . Of sherry . .
Een vat zelf branden is niet moeilijk je moet alleen het loshalen zo doen dat hij niet compleet uit elkaar valt .
Paar fiets binnenbanden erom heen .de hoepels eraf slaan op de onderste na .
dan druk je voorzichtig boven kant naar binnen .
Zodra het los is trek je het naar boven eruit .
De fietsbanden werken elastisch en geven voldoende ruimte .
sla dan licht de hoepels erom en brand dan het vat licht of donker naar wens met brander .
Hoepels los en deksel erweer in . En spoelen met water .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is gebrand, lichtjes maar gebrand. Heb maar 24u gewaterd alvorens de spirit er in ging, dit omdat het vat al meteen lekvrij was, en dat er wat meer van de brandsmaak over zou blijven. Misschien had ik wat langer moeten wateren.
Dat gaat nog een karwij worden haha, je laat het zo mooi simpel klinken. Misschien in een vakantie eens doen.
Denk dat ie wel al ontlooit is door de drank immiddels, tips om wat in het vat zit wat meer naar de hand te zetten? Looizuur zou dan moeten binden met een calcium ofzo? En vanilleboon erbij of nog eens op bourbon snippers (kentucy van still spirits) zetten?
Ik heb niet zo veel calcium's. Heb neerslagkalk staan, maar wat zijn nou de verschillen. Ik weet wat gebluste en ongebluste kalk is, maar hoe en wat de toepassingen zijn op sterke drank (naast gelatineklaring) is me nog niet helemaal duidelijk, heb me nog niet verdiept.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou een ander slangetje aan je uitloop maken, dit lijkt mij niet echt het geschikte materiaal.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10033
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zelfs gewoon lang staan breekt looizuur af
En na elk gebruik veranderd een vat van smaak afgift .Ook na een keer of vijf gebruikt te hebben kun je een vat het best openen en uitschrapen .
En eventueel branden .
het is ook niet zo moeilijk als het vat zelf in goede staat is .
Als je maar de delen zorgt dat wanneer je een vat " reconditioneerd " ook meteen weer afwerkt .
Dus niet loshalen en paar dagen laten staan .

zelfs gewoon kalk krijt kun je voor vat gebruiken om zuren te binden .
Gewoon flink spoelen na de tijd ..
Je kunt ook zwavelen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10033
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

( anders kom eens een bak koffie halen . Vat onder arm mee . Reconditioneren we vat en drinken we erna een. )
Na de corona gekte .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Klopt goed gezien Erik, ben ik me ook bewust van. Het is een stukkie tuinslang, niet ideaal, maar het is een kort stukje wat bij de jaarlijkse beurt vervangen wordt. Heb het liggen. Ben nog geen siliconen tegen gekomen van deze maat, of het gaat al meteen over meters. Laatste keer dat ik er naar zocht is 2 jaar geleden. Misschien weer eens naar zoeken, bedankt voor de herinnering?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi aanbod Robbert, klinkt als een plan? denk dat ik overladen met info terug zal reizen haha maar dat is positief. Heb genoeg vragen over vanalles, dus komt goed. Ook benieuwt hoe andere hun 'stookhok' hebben ingericht, ben zelf nogal een chaoot wat dat betreft. Heb heen hoek ingericht voor m'n zooi, maar overal staat wel wat.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10033
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als dat corona achter de rug is spreken we af Pikketanus .
Je bent van harte welkom.
mijn stookplek ik ook niet echt strak ingericht .
Maar het hangt ook vanaf waarmee ik aan de gang ga en hoe het uitkomt . Keuken , garage , bijkeuken en douche zijn allemaal ontheiligde plekken waar wel eens een keteltje pruttelt ?..
En van zolder tot kelder is allemaal waar wel spullen zijn opgeslagen . .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Komt goed?
Haha, mooi om te horen dat ik niet de enige chaoot ben, zo staat er bij mij enkel op zolder niets wat er mee te maken heeft. Alhoewel zolder vd schuur staat ook aardig vol... Vatje hier, flesje daar, je kent het?
Stoken zelf heb ik wel al een vast hoekje voor, maar in de zomer is t wel eens fijn om in t zonnetje te zitten, dus verplaats ik wel eens wat.
Maar als ik dan andere hun stekkie soms zie ben ik verbaasd dat het zo geordend is, en vaak praktisch in opbouw. Soms heb ik snel wat nodig en dat blijkt dan te ver te liggen.

Beantwoorden
Pagina 6 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?