Meldingen
Alles wissen

Bourbon met maïsvlokken

Pagina 7 / 14

Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

IK kan ook het spul niet laten staan na het stoken omdat er ook allerlei andere handelingen of klussen gebeuren die ook plaats nodig hebben .
Maar ik gebruik ook steeds andere opstellingen voor verschillende projecten .
De mini alquitara kan makkelijk even in keuken , kamer of bijkeuken , groter moet in douche of garage .
Maar douche is ook maar kort bruikbaar en in ge garage hangt nu een frame in de touwen en een blok uitelkaar op werkbank .
Dus alles ligt op zolder in garage , huis en in kelder nu .
???

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Resultaat van Bourbon 1.1
-ruwstook 3,8L van 41,3%Vol
-fijnstook 1.8L van 68%Vol => 3L van 40,8%Vol.
Beide zijn potstill gestookt, zonder kolom of lens dus.

Zoals te zien is heb ik wat 'verlies' aan alcohol, dit is plus minus 200ml voorloop en 600ml achterblijfsel. Ik ben gestopt bij een temperatuur van 85°C op de brug. Heb de naloop nauweurig opgevangen, door middel van een maatglas (100ml) en dobber, en ruiken en proeven van drupjes. Bij percentage van 42% begon het heftig te smaken, en heb ik apart in een glaasje geschonken.
De geur van de naloop deed me denken aan carnaval; je hebt net na een krat bucht bier je verkeerd uitgekozen bodem deels via je neus over de stoep gestort, en gaat weer op in de mensenmassa waar het ruikt naar zweet en bier wat verzuurd op de vloer. Iets te specifiek misschien? Ketel dus uit en naloop lozen in gootsteen. De fijnstook duurde 4u.

Wat ik overhoudt is eigenlijk mooi ingeschat. 3L is perfect voor het vatje... de fles heeft 20u open gestaan om te ademen.
De neus is moeilijk omdat het vrij neutraal overkomt, zacht en warm alcoholig, zoet-granig gevolgd door een mais achtige toon en iets hards wat me aan de rogge doet denken. Het is een zeer fijne spirit geworden.

Nu is wel het dilemma. Wachten tot de coronacrisis voorbij is om het vat te branden...
of de 1.1 op 'still spirits Kentucy Bourbon Chips' zetten en een 1.2 maken in de tussentijd.

De dorst roept immers, en nou ik toch het geduld moet opbrengen voor de 1.0 drinkbaar is (vanwege hoge looizuur) en wat dus een beetje een tegenvaller was, wil ik de 1.1 even op safe zetten en rijpen op chips. Eerder gebruikt op moutextract "whisky", met mooi resultaat.
De crisis is nog niet over, juni op z'n vroegst denk ik (ik schat augustus eigenlijk, pessimistisch ik weet het), dus tijd zat om nog een 1.2 te maken tegen de tijd dat we t vat gaan branden.

Maandag gaat het dus op snippers, en misschien dat komend weekend de 1.2 al gemaakt wordt. Eerst checken hoeveel maïs er nog is, en 2 suikerwashes uit ruwe rietsuiker met rumgist opstarten.

Houdt 'm warm!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Moet ik jou wat eiken sturen om het op te zetten Pikketanus?
Frans eiken .
kun je even afspoelen en zo toevoegen of je kunt het in oven gooien ,. Je kunt het even weken in port vooraf of caramelisere .
Kan dinsdag door mijn vrouw op post als het wat is . Heb je het deze week .
( Beter en meer mee mogelijk dan die te dure commerciele still spirit meuk )

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt maar geen moeite hoor, heb hier ook nog Frans eiken liggen, dus ben wel verzadigd.
Ik ben ook liever authentiek, maar het zijn de eerste snippers waar ik echt tevreden mee ben. Zitten aardige stukken in die nog wat bij te branden zijn naar smaak. De smaak van Bourbon zit er wel een beetje in, het is immers gemaakt van gebruikte vaten. Of dat een nadeel of voordeel is...
Authentiek zijn snippers nooit natuurlijk, dan ga je voor vatrijping. Maar omdat dit nog even op zich laat wachten zijn ze een uitkomst voor tussendoor.
Whisky wordt wel vaker deels in Portvaten gerijpt idd, Bourbon Whiskey daarentegen op nieuwe gebrande vaten van Amerikaans eiken naar mijn weten.

De snippers heb ik voor neutrale (moutextract met invertsuiker) om aan sommige collega's en vrienden een 'whisky' te schenken. Doet me geen pijn om weg te geven, maar toch een zeer aardige borrel. Met 40 dagen van start tot fles, een makkelijk, snel en goed resultaat. Niet over de top, maar niet scherp en goed genoeg om weg te geven zonder dat ik me hoef te schamen. Om zelf te drinken; tikt lekker weg. Smaak blijft lang genoeg hangen, doet zeker niet onder aan gemiddelde slijterij dranken.
Nu de alcohol van maïs afkomstig is, zal de smaak voller zijn dan die alcohol van moutextract met suiker. Het is pas Bourbon 1.1, dus hierna bij de 1.2 versie is er weer ruimte voor verbeteringen.
Met een dag of 10 staat er drinkbare jong gerijpte Bourbon op tafel, heb ik toch iets om de 'intelligente lockdown' wat minder intelligent door te komen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een vat wat ik al meer dan 30 jaar gebruik .
heb ik ook al x of 8 uitgeschraapt .
Dat gebruik ik voor bourbon .
En ik heb Amerikaanse rood eiken en frans eiken liggen .
Allemaal meer dan jasr gewatert hout .
Mijn bourbon versie wat er nu staat is misschien loopt al in de 50se of zo..
IK maakte meestal ook bourbon voor basis van de cufs and buttons ( als merk heet dat southern comfort in volksmond b);

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nuttig gebruikt vatje! Is langer in gebruik dan ik oud ben? hoeveel liter gaat er in?
Cuffs & buttons is toch een soort gezoete sterkedrank/sterke likeur? Wel eens wat over gelezen tijdens het zoeken naar info, en je hebt het al eerder benoemd dacht ik... ken het verder niet.
Als je een vatgerijpte drank voor een likeur gebruikt, zal het wel rete goede likeur moeten zijn?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb op kast een vat van 12 liter en achter in kelder staat er een van 18 liter .
Die van 30 jaar is de 12 liter .

Cuffs & buttons is de oude benaming van wat als merknaam southern comfort . Te koop is .
Uit de winkel erg lekker en zelf gemaakt evenzo .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooie maten, genoeg voor eigen gebruik en toch aardig 'snel' vol.
Klinkt wel als de moeite om ff uit de slijter mee te nemen. Net nog even opgezocht. Iets met een geheim recept waar iig sinaasappel, perzik, kaneel en vanille in zou zitten. Met z'n 40% idd een sterkere likeur dan gemiddeld?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er zijn meerdere varianten met perzik sinaasappel kaneel en vanille te vinden . . ??

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik wil m'n Bourbon vatje gaan legen en 'drogen', maar nou heb ik nog nooit een vat langer dan een dag droog laten staan. Zowel rumvat, brandewijnvat en slivovitsjvatje hebben altijd nat gestaan; er heeft sinds mij altijd drank ik gestaan dus... als het rijpe getapt wordt staat de nieuwe geest al weer klaar.
Wel weet ik dat de ringen los kunnen komen wanneer het hout krimpt vanwege t drogen. En dat luchtvochtigheid een grote rol speelt bij het droog oplaan van vaten. Zo kan er bv schimmel ontstaan, maar ook te droog worden.
Zijn er meer haken en ogen?

Ik wil dus de ringen wat aantikken tijdens het drogen zodat ie mooi in mekaar blijft zitten, maar het drogen zelf; hoe gaat men te werk om het niet te veel/snel te drogen?
Hoe pak ik het met keuken folie in voor opslag eenmaal droog, niet wetende hoe vochtig het is? Analoge luchtvochtigheidsmetertje heb ik wel, zou ik erbij kunnen steken achter de folie? Hoe voorkom ik schimmel bij 60% luchtvochtigheid?

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De drank, Bourbon 1.0, zal ook wel erg log zijn inmiddels, na 2 maanden was het al te tannig door de looizuur, staat in tussen 4 maand. Hoe raak je die overtolligge looizuur kwijt?
Kwestie van kalk, of breekt het af onder invloed van zonlicht/UV?
Misschien beter verdunnen met nieuwe blanke geest en jaartje vergeten achter in een kast?

Gelukkig heb ik de Bourbon 1.1 nog op snippers gezet, de helft is alweer op intussen.
Wat ik merk is dat de rogge sterk aanwezig is, waar ik liever de maïs de overhand had willen laten hebben. Misschien is het de kwaliteit van de maïsvlokken, en zal ik een betere maïs bron moeten vinden.
Het lijkt wat neutraal (warm alcoholig), met kruidige tonen (kaneelachtig en of nootmuskaat? Lastig te plaatsen).
Het rogge geeft dus wat rauws in deze, maar tikt toch aardig weg. De smaak is zeker niet slecht, maar een smaak opzich.

Voor de Bourbon 1.2 wil ik wel wat meer maïs smaak. Heb nog wel een emmertje (4,5kg) vlokken staan, dus maak ik nog wel op, voor ik een nieuwe maïs bron zal gebruiken. Om toch het onderste uit de kan te halen kwa vlokken en smaak even brainstormen...
-Pulpvergisting? De mouten apart brew in a bag en enkel maïs pulpgisten?
-Pulp stook? Dus pulpgisten en drap in kookzak meestoken?
-Gistsoort?
-Opbouw vd ketel? Alambiek lijkt me juist goed, maar met een korte kolom laat je misschien storende smaken achterwege waardoor andere naar voren kunnen komen?
Zo veel mogelijkheden, wat is de sleutel tot veel overheersend maïs smaak?
Secundair vat om damp door pulp te leiden ben ik nog even niet aan toe...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Omspoelen met een sulfiet tablet .
En wegzetten bij een luchtvochtigheid van 70%

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10038
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Looizuur verdwijnt door zuurstof en tijd .
Je kunt wat calcium gebruiken en laten neerslaan en afhevelen maar tijd doet wonderen .
Mais smaak krijg je door 51% of meer mais te gebruiken.
Neem gebroken of grof gemalen of zelf hele korrels .
Spoel deze goed en laat het 24 uur weken .
Breng het aan de kook .en laat het doorpruttelen tot het " veel vocht opneemt.
En wat breierig wordt .
Koel af tot 55 graden en voeg een zuurmout toe .
Probeer hierbij ook een ph van 5,4 a 5,6 te houden. .
. Hou het beslag ongeveer 40 min op die temperatuur .
Daarna op 65 graden brengen en nog een 40 min vast houden ..
Daarna 72 gr hoeft niet zo lang 20 min zal afdoende moeten zijn .
Hierna even boven 80 graden brengen .
Afkoelen laten en een gewoon gist gebruiken .
B.v. bakkers gist of fermentis c70 .
Alles mee vergisten .
Na gisting .
Kooksteentjes in ketel en eventueel een kookzak en de hele santenkraam erin .
1x keer alles overhalen tot je ongeveer 1/3 deel van begin volume hebt opgevangen .
( Kom absoluut niet boven 95 gr . Liefst max 92 graden. )
Het opgevangen deel stoom je met goede scheiding ..
Zoek niet in naloop om de " bourbon" smaak maar stop op moment dat het bitter zuur erin komt .
Wegzetten op 44- 46 % op hout .

Het lijkt zo moeilijk maar het is vrezelijk simpel .

Beantwoorden
Berichten: 818
Topic starter
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dus spoelen is zelfs niet nodig, sterker nog nadelig. Handig om te weten, scheelt een boel werk!
51% maïs zal het niet aan gelegen hebben, met 4,5kg maïs tegenover 2,5kg mout (2 kg gerstemout en 0,5 roggemout) zat ik daar in iedergeval boven...
Maar wil toch de 4,5kg vlokken nog opmaken.
Ik zal bakkersgist gebruiken, en ben van plan slechts één hand roggemout te gebruiken, en geen gerst. Ik ben van plan koud geslingerde honig te gebruiken ipv gerst, om meer maïs smaak uit de vlokken te halen. Gewoon een hele pot? (Ca 300ml)

Ik ga zeker andere maïs proberen.
Optie 1 ligt voor de hand. Er is een zaai bedrijf in de buurt voor de agrarische sector, moet eens navragen of ze ook 25kg aan particulier willen missen. Als ze dat doen wil ik nog andere granen halen om zelf te mouten.
Optie 2 is bij een boer navragen, al zullen de meeste enkel hakselmaïs hebben.
Optie 3 ligt het minst voor de hand, dierenwinkel. Dacht wel gebroken maïs te hebben zien liggen. Echter eisen aan dierenvoeding zijn niet zo streng als onze voeding.
Optie 4 is een molen, maar die zijn hier ook niet om de hoek, daar baal ik wat van...
Bakkersgist is ook redelijk aan te komen, dus ga zeker proberen.
Zuurmout? Zoals?

Bourbon 1.0 kan dus gewoon in de kast 'vergeten' worden voor een jaartje? doe er ipv een dop wel een keukenpapiertje over met elastiekje. Ik ga het 1 op 1 aan moeten lengen want hij ziet zo donker als een remy martin... erg houterig ook, als ik om het stroeve tannigge heen proef. Er is dan ook nog maar 1,5L over van de 2,7L die er 4 maanden eerder in ging. Lage luchtvochtigheid is de oorzaak, kelder is beter, maar weer schimmelgevoeliger.... mocht ik schimmel spotten, wat dan te doen? Vorige gistvatjes die in de kelder stonden heb ik met crème bruleebrander moeten schoonbrandden aan de buitenkant, maar is enerzijds toch zonde.
Het vat zal ik even spoelen en zwavelen, goed uitlekken en dan de kelder in. Het vat is in iedergeval goed ontlooid nu. Klaar om eens gebrandt te worden, dat spreken we binnenkort nog wel af??

Bedankt voor de goede raad maar weer!

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb de vorige keer 25kg mais gekocht bij de welkoop. Was kippenvoer. Was gewassen en schoon. Ik heb het zelf grof geschroot het resultaat weet ik helaas nog niet

Beantwoorden
Pagina 7 / 14
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?