Toegegeven, werkte mout beter voor omzetten van zetmeel dan de honing. Vriesmethode zeker ook interessant en gaat hier ook nog passeren?
Dat idee had ik ook bij meel, maar hoef niet te filteren dus dat scheelt natuurlijk heel veel...
Voor werken met honing moet de honing eigenlijk zo uit de bijenkast komen . Zo rauw mogelijk en ook niet te oud zijn .
Dus echt ongepasteuriseerde honing .
Dat werkt het beste
Wanneer imkers de honing in potten doet en deze verwarmd om na afsluiten door afkoelen een vacuüm te krijgen kan wezen dat door de Hoge temp iets minder enzym werking over is .
Het is dus echt ouderwets werken met zo vers mogelijk product wat mooiste resultaat geeft .
Grof gemalen meel werkt prima .
Je houd alles aan aroma ook tot in de ketel bij elkaar .
Enige is je moet zorgen dat het in Ketel niet kan aanbranden .
Maar dat is kwestie van juiste voorzorg.
Ik heb alleen nog maar meel (mais of aardappel) gebruikt, en als je de stookwijn helder wil krijgen is dat een heel gevecht. De laatste tijd maak ik dikke stookwijn en stook ik ook dikke drap. Wat mij wel opval is dat het rendement van 1 stook minder is, er pas gewoon minder alcohol in je ketel. Of het de smaak ten goede komt heb ik nog niet goed kunnen vergelijken. De vriesmethode klinkt heel interessant om te kijken of het werkt. Maar ik zou het alleen doen als ik geen mout zou hebben. In mout zitten zoveel stoffen zoals voeding voor je gist. En daarom is het volgens mij altijd beter om wat mout te gebruiken.
Ik ga de link van Gompie ook volgen en wat mais bestelen, nu alleen nog opzoek naar ongemoute graan.
De vries methode werkt in principe bij alle producten met zetmeel en koolhydraten omdat je celwanden kapot maakt waardoor de polysachariden vrijkomen .
Je omzeild het enzym werking .
Een goed voorbeeld is het maken van alcohol en vodka uit aardappelen , knollen , wortelen of mais wat in b.v. Rusland / oud oostblok veelal werd gedaan .
Gebruik van mout geeft bredere smaak paletten.
Ook in Alaska , poolstreken en afgelegen berg gebieden waar de gekookte producten gewoon buiten kan bevriezen worden zo vrij simpel een zeer potente drank worden gemaakt.
Zelf ben ik een enorm fan van bourbon en southern comfort / cuffs and buttons ( wat een bourbon basis heeft ) .
Gemak is een goede molenaar in de buurt waarbij je mooi formaat mais kan laten malen en die ook voornamelijk franse mais gebruikt. ( Consumptie maïs)
Voeder mais voor dieren is veelal mindere kwaliteit niet alleen in zetmeel gehalte maar ook in smaak zuuriger .
( Ergens staat hier op site een foto verslagje waarin ik een bourbon maakte . Met mais , moutmeel en diastatisch mout waarin je ziet hoe simpel het is om gewoon ouderwets een perfecte bourbon te krijgen . )
(Enkele forum leden hebben deze geproefd en kunnen dat Beamen )
De honing komt van appel&peren teler met eigen kast, zal volgende keer specifieker bij een imker halen, dagvers. Denk dat voor maïsmeel ook beste dagvers te verwerken is...
Moet toch nog eens naar de molen voor tarwe, hier hebben ze ook maismeel, maar misschien doen ze ook verzoekjes omtrent maling.
Gebruik wel ongepasteuriseerde honing Bauke . Dus van de imker of een niet uit de supermarkt .
Thnx voor de tip! 200/300 gram genoeg?
Ik heb alleen nog maar meel (mais of aardappel) gebruikt, en als je de stookwijn helder wil krijgen is dat een heel gevecht. De laatste tijd maak ik dikke stookwijn en stook ik ook dikke drap. Wat mij wel opval is dat het rendement van 1 stook minder is, er pas gewoon minder alcohol in je ketel. Of het de smaak ten goede komt heb ik nog niet goed kunnen vergelijken. De vriesmethode klinkt heel interessant om te kijken of het werkt. Maar ik zou het alleen doen als ik geen mout zou hebben. In mout zitten zoveel stoffen zoals voeding voor je gist. En daarom is het volgens mij altijd beter om wat mout te gebruiken.
Ik ga de link van Gompie ook volgen en wat mais bestelen, nu alleen nog opzoek naar ongemoute graan.
Respect! Ik voorlopig niet meer. Wat een ellende was dat.
De zoete maïs (hele korrel) is van de week aangekomen. Volgend weekend ga ik de Bourbon 1.3 ermee brouwen. Dit wordt een royale stort van 8kg graan op 25 a 30L pulpgisting;
-7,2kg zoete mais (hele korrel van aardappelenbezorgen)
-700g gerstemout (bio distillatiemout van bio brouwmaat)
-100g roggemout (bio brouwmaat)
-overige natte bakkersgist, ca 190g.
Deze zal ook pulpgestookt worden.
Wat is nu de betere manier om met hele korrel te werken?
-gewoon stuk-koken?
-bevochtigen voor een dag of 2 en door walsmolen schroten?
-droogschrooten (lijkt me wat kut)?
-zacht koken, filteren, mais stamppot maken en terug bij filtraat?
Of zijn er andere trucjes?
De Bourbon 1.2 mash staat nog wat na te gisten, volgende week eens met een aansteker kijken of het al uitgegist en stookbaar is. De geur is wat popcorny, misschien omdat er een beetje aanbranding was tijdens het verstijfselen. De geur uit het waterslot doet me ook wat denken aan de geur die tegen de naloop aanzat van eerdere bourbons.. niet echt storend. Hoe dan ook ruwstook ik deze 1/3 uit.??
Mooiste is gebroken mais of grof gemalen en deze langzaam koken tot dat de hoeveelheid verdubbeld is vanwege vocht opname
Me kunt ook volle korrel spoelen.
Dan een nacht laten staan onder water .
Dan spoelen en opnieuw een nacht laten staan dan kook je het tot een pap en meng je mout of b.v. ongepasteuriseerde honing erdoor .
Ook kun je het dan vriezen
Grof gemalen vd molen wordt zeker de volgende bron! Maar voorlopig zal ik met hele korrel aan de haal moeten, want daar heb ik nou 30kg van staan.
Dat spoelen lijkt me een strak plan, biedt ook gebruikersgemak. Thanks! Zorgen dat ik optijd begin en dan gaat dat zeker goedkomen?
De 1.2 zal nog wel even nagistten denk ik, ook omdat de zetmeelproef onvolledige omzetting liet zien.
Bourbon 1.4 zal met vriesmethode zijn, stort 7kg waarvan 3% roggemout (210g), 2% gerstemout (140g) en 95% maïs (6,65kg)
Borbon 1.5 zal dan weer met honing worden, echter dan kersverse honing, zelfde procede als de 1.2, maar iets grotere stort, en zoete maïs ipv vlokken.
De topic heet Bourbon met maïsvlokken, en alhoewel de overstap is gemaakt naar hele korrel vindt ik het nog relevant. Nu begint het eigenlijk pas echt, waar een vergelijking gemaakt kan worden tussen vlokken en ander. Ik krijg er dorst van?
Ik doe het zoals Robbert schrijft. Spoelen, opnieuw spoelen en koken, dan vriezen. Zachte drank. Benieuwd naar jouw ervaring.
Die van jou zag er ook heerlijk uit Murmillo, hoe lang en met wat heb je die gerijpt? Komt de maïs smaak goed over?
Zal ook even moeten checken hoe vol de vriezer is vooraleer ik daar aan begin, opzich wel handig?
Die van jou zag er ook heerlijk uit Murmillo, hoe lang en met wat heb je die gerijpt? Komt de maïs smaak goed over? Zal ook even moeten checken hoe vol de vriezer is vooraleer ik daar aan begin, opzich wel handig?
Thnx! Mais komt goed over, lekker zoet ook. Dat van de vriezer checken is een goed idee. Ik heb iemand boos gemaakt haha. Gerijpt op darkroasted chips van Jan, ik denk 16 dagen.
Klink goed, zal zeker eens toepassen!
Bourbon 1.2 is alles behalve vlekkeloos verlopen, figuurlijk dan.
Het maischen met honing was niet zo'n succes. De rauwe honing was niet dagvers genoeg waarschijnlijk, waardoor enzymwerking moeilijk van grond kwam. Resultaat was dus dat het zetmeel onvolledig was omgezet. Alsnog 12% suiker in de wash, en heb het er dus, tegen beterweten in, op gewaagd en aan het gisten gezet.
Dit vertrok opzich goed, actieve gisting voor 2 a 3 dagen, daarna rustige nagisting. Niets bijzonders. Gisteren heb ik het al in de ketel gemikt, met de gedachte dat deze al 3 weken stond. Resultaat is ruim 2L ruw, temperatuur op brug liep te snel op richting 93°C, dus bijna onmogelijk om de stook voort te zetten.
Misschien dat ik er een liter van 45% uit schoon kan stoken, maar ruikt wel anders dan vorige keren... na 12u staan ademen, ruikt het al wat verbetert, maar toch geheel anders dan vorige Bourbons. Ik ga deze bij fijnstook beter kunnen beoordelen, maar het liep dus allemaal niet op rolletjes door wat klungelige eigenwijsheid van mijn kant. Ik had kunnen anticiperen als ik gewilt had, maar ben wat laks geweest ofzo.
Intussen heeft de maïs voor Bourbon 1.3 zwemles gehad, en dus 2 nachten bewaterd en gespoeld. Deze ga ik straks verstijfselen waarna ik er vers geschroot mout bij doe. Trap van 55°C, 63°C en 72°C.
Nou trok ik t deksel van het vat, en lijkt wel wat bezig te zijn. Ruik een beetje melkzurig en naar verbrand hooi vooral. Vloeistof heeft wat licht gele kleur gekregen en ligt wat schuim op de vloeistof. Is dat normaal?