Dat is een mooie langzame vergisting. Ik moet ook eens die champagnegist gebruiken, is dat iets voor de Kirsch?
Bij welke temperatuur staat het te gisten?
Dat is zeker iets voor de Kirsch Erik, ik ga deze voor de kirsch weer gebruiken. Het is gewoon een prima fruitgist. Met appels doet hij het ook erg goed.
Het is hier in huis nu 24 graden, dat is overdag niet echt warmer geweest. Vanacht zal het nog iets dalen naar 20 schat ik.
Ik heb geen klimaatkast, mn appelvergistingen staan in de schuur waar het nog wat warmer is.
Reserveer voor mij maar wat champagnegist voor de Kirsch dan 🙂
Dat zijn mooie temperaturen voor het vergisten. Ik had eens een whiskymash waarbij de temperatuur opliep tot 34 graden. Gelukkig bijven de meeste esters achter tijdens het stoken.
Ik kan niet wachten om hem te verstoken, maar zal nog even geduld moeten hebben ?
Mijn roggebroodmash heeft 8 maanden gestaan op kamertemperatuur, en hij is zo lekker geworden! Het komt vast goed, ondanks wat temperatuursschommelingen.
Ik ga het proberen met aardbeien ! Heb ik nog een hele vracht van liggen
Als wijn is dat al lekker! Ik weet niet of de geur goed meekomt als je het verstookt. Heb je ze in de vriezer liggen?
Het gebubbel in het waterslot begint nu na 10 dagen pas duidelijk minder te worden. Het ruikt zo lekker aan het waterslot. Toch nog even geduld hebben voor ik het verstook. Ik wil hier niets aan verpesten.
Ja ! Net 4 kilo eruit gehaald en met wat suikerwater aangelengd.
Ik hoor verschillende verhalen :
de 1 zegt aardbeien kan wel de ander zegt weer niet
Maargoed. Ik heb het nu staan en we gaan het zien
Ja ! Net 4 kilo eruit gehaald en met wat suikerwater aangelengd. Ik hoor verschillende verhalen : de 1 zegt aardbeien kan wel de ander zegt weer niet Maargoed. Ik heb het nu staan en we gaan het zien
Precies, je moet het gewoon proberen! Drinkbaar is het sowieso! Wat kan er nu misgaan met goed fruit 🙂
Ja inderdaad ik zat ook aan aardbeien te denken het is net seizoen hier in Spanje een kilo voor 2 euro dus dat kan wel uit 🙂
Gisteren alles nog een keer overgehaald. De meeste aromastoffen zijn in de kookketel achtergebleven. Daar was ik eigenlijk een beetje bang voor. Ik heb alles verdund en laat nu alles een beetje rijpen. Hopelijk brengt tijd raad en heb ik volgende maand een lekkere eau de vie van frambozen en bosvruchten.
Hoi Dirk, dat kan nog helemaal goed komen hoor. Na verdunning en rijpen komen de originele geuren gewoon weer naar boven. Ik denk dat het helemaal goed komt!
Als ik appels stook komt de geur ook pas na een tijd terug,dan ruik je de appels weer. Bij mij is het grote proleem dat er weinig drank is die lang ligt,vind ik persoonlijk jammer.hij krijgt nooit de tijd om op smaak te komen.nu met die hoeveelheid heb ik gelukkig dat ik iets kan laten liggen.of ik moet een slot op de kelderdeur maken,of een paar flessen aanbieden die niet te zuipen zijn?
Ik ga dit toch ook is proberen denk ik, welke champagne gist heb je gebruikt Jan?
Hoi Jur, dat is deze: https://www.stookwinkel.nl/product/champagnegist-ook-voor-calvados
Maar je kunt ook de SN9 wijngist gebruiken, maar de Champagnegist doet het erg goed moet ik zeggen.
ok merci!
volgende week ff een bestelling plaatsen 🙂