hallo
hier een beginnend stoker
ik wil graag rum proberen te maken en heb een simpel recept gevonden op wikihow
nl.wikihow.com/Rum-maken
ik heb de melasse verwisseld voor bruine suiker
ipv 20 liter heb ik er 15 aangemaakt even de boel omgerekend voor de juiste hoeveelheden
en als gist heb ik 10 gram mangrove mead yeast M05 gebruikt
de hoeveelheid komt niet overeen met de aangegeven hoeveelheid in het recept maar als ik op het zakje kijk staat er dat 10 gram gist genoeg is voor 23 liter
MAAR NU: nu sta ik al 24 uur bij mijn waterslot te kijken (heb natuurlijk veel te weinig geduld) en zie ik eigenlijk nog steeds geen bubbels wel is het water overgelopen van 2 halve naar 1 heel kamertje maar dat is het
doe ik het nu niet goed en zo ja wat dan??
of heb ik inderdaad te weinig geduld
Geduld is het eerst wat je moet hebben 🙂
Â
Op welke temperatuur heb je je gist geënt?
Op welke temperatuur staat e.e.a. nu?
Heb je een SG meting gedaan en zo ja wat was het start SG?
Weet je 100% dat je gistvat niet lekt?
Heb je schuimvorming waargenomen?Â
Â
gist vat geeft aan (thermosticker) 20 graden
gist geent?? ik heb de gist op kamertemperatuur in 300 ml water opgelost en heb een klein beetje schuimvorming waargenomen en daarna in het gistvat doorgeroerd
start sg was 1090
gistvat(emmer) is dicht waterslot loopt op ga er vanuit dat de emmer afsluitÂ
in het gistvat geen schuimvorming en een zurige lucht en dat vind ik een beetje vreemd
bedacht me dat dat mssn door de bruine suiker komt maar dat weet ik niet zeker
Vooral niet roeren in je gistvat, de gist weet de suikers wel te vinden zonder te roeren. Je kunt enkel infecties krijgen en zuurstof inslag.
Gisting is al bezig, moet gewoon nog goed op gang komen. Komt helemaal goed. Plastic emmers kunnen wel eens slecht afsluiten, ook bij het waterslot kan er iets lekken.Â
Haal de deksel er af en hou een brandende aansteker boven je mash,gaat hij uit dan staat het te gisten,blijft de aansteker branden of de vlam normaal dan gist het niet,trukje van oude moonshiner,zo controleer ik altijd,
Ik lees dat je M05 (is een mede gist) hebt gebruikt voor je vergisting en tevens zie ik dat je start SG 1.090 is. Op het zakje staat inderdaad dat 10 gram voldoende is voor 23 liter maar....wanneer je start SG ≥ 1.050 is moet je 2 zakjes gebruiken. 1.090 is heel zwaar voor deze gist. Ik vrees dat e.e.a. heel traag op gang gaat komen en het vergistingsproces ook snel ten einde is. Hoe heb je het zakje gist bewaard? Het advies is om zakjes gist in de koeling te bewaren omdat de kwaliteit snel achteruit gaat wanneer je ze warmer bewaart.
en als gist heb ik 10 gram mangrove mead yeast M05 gebruikt
Ik heb met deze gist een suikerwash gemaakt en deze was na 2uur al aan het bluppen. Begin SG 1084 en 23Liter. Aan de gistsoort gaat het dus zeker al niet liggen gezien ik deze zelfs zonder hydrateren toevoeg aan de mash.
De kans is groot zoals hierboven gezegd dat het vat niet afsluit.
Om zeker te zijn neem je gewoon nog eens een staal met de hydrometer en dan zie je of het SG aan het dalen is, maar wacht hier toch maar enkele dagen mee (tenzij je een kraantje op emmer hebt).
Ik heb met deze gist een suikerwash gemaakt en deze was na 2uur al aan het bluppen. Begin SG 1084 en 23Liter. Aan de gistsoort gaat het dus zeker al niet liggen gezien ik deze zelfs zonder hydrateren toevoeg aan de mash.
Dat is goed om te horen. Ik denk ook dat het vat niet goed afsluit.
Het bewaren van korrelgisten wordt vaak ook te warm gedaan en dan gaat de kwaliteit ook achteruit. Niet zo snel als bij vloeibare gisten.
Daarom doe het testje met de aansteker,dan weet je het zeker en direct.
er zijn ontwikkelingenÂ
ik heb een vergisting hij blubt niet heel hard maar als er bubbles komen zijn het wel grote bubbels uit het waterslot
ook heb ik opnieuw het sg gemeten en die is gestegen naar 1110Â
wel zat er koolzuur in de mash mssn heeft dat de meting beinvloed heb wel de sg meter laten draaien (er is mij verteld dat dat beter is)
de gist is in de koeling bewaardÂ
ik heb de aansteker test even gedaan maar dat werkt goed
de vlam is direct uit als het in de richting van de mash gaat
ook heb ik er een ander waterslot opgezet om het een en ander uit te sluiten
Â
Â
Ouwe man ouwe manieren,maar werken wel.
Chris, mijn gist werkt ook altijd en ik gebruik Still s van stookwinkel nu de wodkagist, paar uurtjes geleden toegevoegd op 38 graden ( vannacht laat ik de verwarming uit) en het waterslot loopt als een zonnetje.Â
ik heb een vergisting hij blubt niet heel hard maar als er bubbles komen zijn het wel grote bubbels uit het waterslot
Dan is het goed vertrokken, de mead gist gaat eenmaal wat trager. Gewoon geduld hebben maar dat hebben de meeste helaas niet 😀