Meldingen
Alles wissen

Rum gisting wil nauwelijks starten

Pagina 1 / 2

Berichten: 11
Topic starter
(@dekkerharderwijk)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

hallo

hier een beginnend stoker

ik wil graag rum proberen te maken en heb een simpel recept gevonden op wikihow

nl.wikihow.com/Rum-maken

ik heb de melasse verwisseld voor bruine suiker

ipv 20 liter heb ik er 15 aangemaakt even de boel omgerekend voor de juiste hoeveelheden

en als gist heb ik 10 gram mangrove mead yeast M05 gebruikt

de hoeveelheid komt niet overeen met de aangegeven hoeveelheid in het recept maar als ik op het zakje kijk staat er dat 10 gram gist genoeg is voor 23 liter

MAAR NU: nu sta ik al 24 uur bij mijn waterslot te kijken (heb natuurlijk veel te weinig geduld) en zie ik eigenlijk nog steeds geen bubbels wel is het water overgelopen van 2 halve naar 1 heel kamertje maar dat is het

doe ik het nu niet goed en zo ja wat dan??

of heb ik inderdaad te weinig geduld

Beantwoorden
19 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geduld is het eerst wat je moet hebben 🙂

 

Op welke temperatuur heb je je gist geënt?

Op welke temperatuur staat e.e.a. nu?

Heb je een SG meting gedaan en zo ja wat was het start SG?

Weet je 100% dat je gistvat niet lekt?

Heb je schuimvorming waargenomen? 

 

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@dekkerharderwijk)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

gist vat geeft aan (thermosticker) 20 graden

gist geent?? ik heb de gist op kamertemperatuur in 300 ml water opgelost en heb een klein beetje schuimvorming waargenomen en daarna in het gistvat doorgeroerd

start sg was 1090

gistvat(emmer) is dicht waterslot loopt op ga er vanuit dat de emmer afsluit 

in het gistvat geen schuimvorming en een zurige lucht en dat vind ik een beetje vreemd

bedacht me dat dat mssn door de bruine suiker komt maar dat weet ik niet zeker

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vooral niet roeren in je gistvat, de gist weet de suikers wel te vinden zonder te roeren. Je kunt enkel infecties krijgen en zuurstof inslag.

Gisting is al bezig, moet gewoon nog goed op gang komen. Komt helemaal goed. Plastic emmers kunnen wel eens slecht afsluiten, ook bij het waterslot kan er iets lekken. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Haal de deksel er af en hou een brandende aansteker boven je mash,gaat hij uit dan staat het te gisten,blijft de aansteker branden of de vlam normaal dan gist het niet,trukje van oude moonshiner,zo controleer ik altijd,

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik lees dat je M05 (is een mede gist) hebt gebruikt voor je vergisting en tevens zie ik dat je start SG 1.090 is. Op het zakje staat inderdaad dat 10 gram voldoende is voor 23 liter maar....wanneer je start SG ≥ 1.050 is moet je 2 zakjes gebruiken. 1.090 is heel zwaar voor deze gist. Ik vrees dat e.e.a. heel traag op gang gaat komen en het vergistingsproces ook snel ten einde is. Hoe heb je het zakje gist bewaard? Het advies is om zakjes gist in de koeling te bewaren omdat de kwaliteit snel achteruit gaat wanneer je ze warmer bewaart.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

en als gist heb ik 10 gram mangrove mead yeast M05 gebruikt

Ik heb met deze gist een suikerwash gemaakt en deze was na 2uur al aan het bluppen. Begin SG 1084 en 23Liter. Aan de gistsoort gaat het dus zeker al niet liggen gezien ik deze zelfs zonder hydrateren toevoeg aan de mash.

De kans is groot zoals hierboven gezegd dat het vat niet afsluit.

Om zeker te zijn neem je gewoon nog eens een staal met de hydrometer en dan zie je of het SG aan het dalen is, maar wacht hier toch maar enkele dagen mee (tenzij je een kraantje op emmer hebt).

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb met deze gist een suikerwash gemaakt en deze was na 2uur al aan het bluppen. Begin SG 1084 en 23Liter. Aan de gistsoort gaat het dus zeker al niet liggen gezien ik deze zelfs zonder hydrateren toevoeg aan de mash.

Dat is goed om te horen. Ik denk ook dat het vat niet goed afsluit.

Het bewaren van korrelgisten wordt vaak ook te warm gedaan en dan gaat de kwaliteit ook achteruit. Niet zo snel als bij vloeibare gisten.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Daarom doe het testje met de aansteker,dan weet je het zeker en direct.

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@dekkerharderwijk)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

er zijn ontwikkelingen 

ik heb een vergisting hij blubt niet heel hard  maar als er bubbles komen zijn het wel grote bubbels uit het waterslot

ook heb ik opnieuw het sg gemeten en die is gestegen naar 1110 

wel zat er koolzuur in de mash mssn heeft dat de meting beinvloed heb wel de sg meter laten draaien (er is mij verteld dat dat beter is)

de gist is in de koeling bewaard 

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@dekkerharderwijk)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik heb de aansteker test even gedaan maar dat werkt goed

de vlam is direct uit als het in de richting van de mash gaat

ook heb ik er een ander waterslot opgezet om het een en ander uit te sluiten

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ouwe man ouwe manieren,maar werken wel.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Chris, mijn gist werkt ook altijd en ik gebruik Still s van stookwinkel nu de wodkagist, paar uurtjes geleden toegevoegd op 38 graden ( vannacht laat ik de verwarming uit) en het waterslot loopt als een zonnetje. 

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik heb een vergisting hij blubt niet heel hard  maar als er bubbles komen zijn het wel grote bubbels uit het waterslot

Dan is het goed vertrokken, de mead gist gaat eenmaal wat trager. Gewoon geduld hebben maar dat hebben de meeste helaas niet 😀

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?