Meldingen
Alles wissen

Whisky maken


Berichten: 25
Topic starter
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beantwoorden
7 reacties
Berichten: 25
Topic starter
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Toch makkelijk zo’n quooker

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Die moeten nog even wachten

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat ben je precies aan het doen met die quooker/whisky, kun je iets specifieker zijn? 

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eerst heb ik de 5 kg whisky mout door de magimix fijn gemalen vervolgens een beslag gemaakt met kokend water uit de quooker en wanneer het beslag wat dunner wordt verder aangevuld met 65 graden water tot 22 liter.
Daarna alles laten afkoelen tot 30 graden en de gist boven op uitstrooien dit 30min tot leven laten komen en daarna voorzichtig roeren. Deksel erop en lekker een weekje laten pruttelen

Beantwoorden
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Menno,

Als ik je goed begrijp heb je direct op de mout kokend water gestort? Dit zou er tot kunnen lijden er geen omzetting naar suiker plaats vindt. Door het kokend water denatureren de enzymen die voor de omzetting zorgen van zetmeel naar suiker. 

De volgende keer raad ik aan om de emmer eerst te vullen met water van 68 graden waarna je hierin de mout oplost. Door het toevoegen van de mout (21 graden) zal de temperatuur dalen. De ideale temperatuur zit tussen de 63 en 64 graden Celsius. De alfa en beta-amylase zullen dan beiden hun werk kunnen vervullen. 

Groet Thijs  

Beantwoorden
Berichten: 25
Topic starter
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dank voor je tip Thijs,
dan maar hopen dat er nog genoeg suikers zijn vrij gekomen.

Menno

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zonde van de dure mout. Voor een goede omzetting zou je een koelbox kunnen gebruiken. Dit is erg simpel en werkt perfect!

https://www.stookforum.nl/thread/whisky-mash-maken-van-mout-met-de-koelbox-methode/

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?