Toch makkelijk zo’n quooker
Die moeten nog even wachten
Wat ben je precies aan het doen met die quooker/whisky, kun je iets specifieker zijn?
Eerst heb ik de 5 kg whisky mout door de magimix fijn gemalen vervolgens een beslag gemaakt met kokend water uit de quooker en wanneer het beslag wat dunner wordt verder aangevuld met 65 graden water tot 22 liter.
Daarna alles laten afkoelen tot 30 graden en de gist boven op uitstrooien dit 30min tot leven laten komen en daarna voorzichtig roeren. Deksel erop en lekker een weekje laten pruttelen
Hallo Menno,
Als ik je goed begrijp heb je direct op de mout kokend water gestort? Dit zou er tot kunnen lijden er geen omzetting naar suiker plaats vindt. Door het kokend water denatureren de enzymen die voor de omzetting zorgen van zetmeel naar suiker.
De volgende keer raad ik aan om de emmer eerst te vullen met water van 68 graden waarna je hierin de mout oplost. Door het toevoegen van de mout (21 graden) zal de temperatuur dalen. De ideale temperatuur zit tussen de 63 en 64 graden Celsius. De alfa en beta-amylase zullen dan beiden hun werk kunnen vervullen.
Groet Thijs
dank voor je tip Thijs,
dan maar hopen dat er nog genoeg suikers zijn vrij gekomen.
Menno
Zonde van de dure mout. Voor een goede omzetting zou je een koelbox kunnen gebruiken. Dit is erg simpel en werkt perfect!
https://www.stookforum.nl/thread/whisky-mash-maken-van-mout-met-de-koelbox-methode/