Meldingen
Alles wissen

Kirsch van morellen (zure kers)

Pagina 1 / 43

Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Gisteravond het morellensap opgehaald bij Lummel. Ik kon 2 mooie vaten van Lummel lenen die gegarandeerd waterdicht afsloten, dat was inderdaad perfect geregeld.

Omdat het nog best lang gezellig is gebleven bij Lummel in de tuin ben ik er gisteravond niet meer aan toegekomen om het sap te verwerken, het was inmiddels nacht voor ik weer thuis was.

De vaatjes zaten met 25 liter per vat eigenlijk vol. dus ik heb het vanmorgen overgegoten in 32 liter emmers zodat er tijdens het gisten wat ruimte over is voor het schuim dat er zeker gaat komen.

Ik moest keuzes maken, wel of geen suiker, kristal of druivensuiker, Het sap bevat maar 6% suiker. Maar er zit een heerlijke smaak en geur aan. Echt subliem gewoon! Ik vind het enerzijds zonde om zoveel lekkers in te zetten voor een heel lage opbrengst, anderzijds vind ik het zonde om veel suiker te gebruiken, dat zorgt toch voor scherpe smaken en een lange rijpingstijd.

Ik heb gekozen om dextrose, druivensuiker dus, te gebruiken. Dat komt toch het dichtste in de buurt van de echte fruitsuikers, vergist mooi met minder bijsmaken. Ik heb per 25 liter 4 kilo dextrose toegevoegd, gemeten met de Oechsle meter uitgekomen op een totaal van 90 graden Oechsle, 235 gram per liter. Als ik dit terugreken kom ik uit op 220 gram per liter en klopt het niet. Echter dor het toenemen van het volume door de suiker kan je wat afwijking hebben. Het komt ook niet zo precies. Ik kan nu een alcoholpercentage bereiken rond de 13% Meer suiker toevoegen voor meer alcohol wil ik niet, ik denk dat het zo aardig in balans is om een goed kwaliteitsproduct te maken.

Ik heb dus 2 emmers staan. 1 emmer heb ik Pot Distillersgist toegevoegd, speciaal voor fruitvergisting om later te kunnen stoken. In de andere emmer heb ik champagnegist gebruikt. Mocht het sapje nu zo lekker zijn dat het de moeite waard is om een deel te bottelen als kersenwijn dan is dat ook leuk. Ook ben ik gewoon benieuwd naar het smaakverschi. In alcoholpercentage zal het waarschijnlijk niet veel uitmaken. Dit gaat door tot de suiker op is.

Ik laat het lekker uitgisten en bezinken, en na mijn vakantie ga ik eens een dag prikken om alles te strippen.
Dan bepaal ik daarna aan de hand van de geur of ik een tijdje wat kersen laat macereren alvorens een 2e keer te stoken of dat ik dat zonder doe. ik weet dat bij frambozen op die manier de frambozengeur op een geweldige wijze als het waren gevangen wordt in de alcohol en na de 2e stookronde geweldig tot zijn recht komt.

Beantwoorden
637 reacties
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Tjonge waar haal je de energie vandaan. Wij liggen nog op bed maar het sap ziet er inderdaad nog steeds goed uit want ben inmiddels al wel naar de koelkast geweest als je begrijpt wat ik bedoel. Sterker ga er nog 1 halen dat sap wacht nog maar een uurtje.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik haal om 06.00 mijn eerste kop koffie. Ben al ff bezig dus.

Er stond al druk op het vat dus het was stiekum al een beetje begonnen met gisten. die morelletjes hebben geen geduld.

1e bevindingen tot nu toe. De pot Distillers begint nu na 1 uur op gang te komen. de Champagnegist begon binnen het kwartier. Nu alles nog heel kalm, maar heb er maar een flinke handdoek onder gelegd voor het geval het schuim straks door het waterslot spuit.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ziet er lekker uit! Succes verzekerd

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het smaakt nu al zo lekker, helemaal met de dextrose erdoorheen 😉 Ik heb dit vroeger van uit mijn ouderlijk huis al zo vaak gezien maar het blijft leuk en spannend 🙂

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zeg Jan rare vraag, maar wat als ik nu eens een zakje wodka gist voor een vat ga gebruiken  gewoon voor de fun. 

Kan dat

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

das een mooi project.

Ik heb voor mn kersen maxiferma killergist gebruikt. Was goed tekeer gegaan. Heb t SG nog niet gemeten (  druk druk druk .. Moonshine feestje gehad  🙂  ) maar mn VINOmeter geeft 20% aan . na 4 maal meten..... Nee , ik had niets gedronken. Maar ik geloof t zelf ook niet .....

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het kan wel hoor, maar de amylase die er in zit heb je niets aan. Ik had mijn vader eens een zak turbogist meegegeven, heeft hij dat in een emmer met rode bessen gedaan. Ik wist dat niet. Ik proefde daar eens zijn bessenborrel en die was geweldig. Bleek gewoon met turbogist gedaan te zijn. Toch raad ik dat niet aan. Maar wodkagist moet wel kunnen hoor.

 

Nu ik aan enzymen denk bedenk ik me trouwens net dat ik vergeten ben de pecto enzymen toe te voegen. Het maak niet heel veel uit hoor weet iemand of kersen veel pectine bevatten? Het kan je op wat meer voorloop komen te staan. 

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De Vinometers zijn bij hoge percentages niet helemaal precies is mijn ervaring maar het kan natuurlijk wel. Hoeveel suiker had jij zelf toegevoged?

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

3 kg opgelost in 10 L water.. Ik wil volgende week eens kijken of ik kan gaan stoken . Ik had ook nog kersen op alkohol gezet voor te macereren ... Moet zeggen daar zit de smaak toch al goed in .. Waren wel ZEER zoete kersen   🙂

 

Nu heb ik een beetje een dubio ... zal ik de kersen voor de stook door een sapcentrifuge doen , en meestoken ? Of met een SAPPAN extraheren .... en dan stoken ..

 

Ben benieuwd wat t resultaat is 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dan kan het wel hoor. 3 kilo op 10 liter water kun je ongeveer 17,5 % mee halen. Maar omdat je hele zoete kersen hebt gebruikt en ook nog killergist is het zeker niet ondenkbaar dat je 20% hebt.

Ik begrijp dat je dus 10 liter water + 3KG suiker + je kersen hebt gebruikt. Hoeveel kilo kersen had je en wat is je totaal volume in je vat?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je vraag of je de kersen nog door de centrifuge of sappan moet halen, ze liggen nu al in de alcohol begrijp ik? Ik zou ze daar lekker laten zitten en daar een likeur van maken. Betweter kan je wel vertellen hoe je kersenlikeur maakt.

Je kan wel als je gestookt hebt in dat distillaat weer nieuwe kersen leggen. Na een weekje of 2 eet je de kersen op (door de yoghurt of je flambeert het met een flensje en een bal vanilleijs)

en stook je het distillaat nogmaals. Dan zit er meer kersengeur/aroma aan je kirsch. Tenminste, zo werkt dat bij frambozen. Dit ga ik dus nog ondervinden of dat bij kersen ook zo werkt. ik denk het wel.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vruchten die slechts weinig pectine bevatten: aardbeien, kersen, vijgen, krieken, braambessen, bosbessen, frambozen, rabarber.

Volgens  http://www.fruitrevolution.be/content.php?hmID=1832&smID=1814  

Geen idee hoe accuraat, maar google geeft buiten 1 allemaal hits dat het weinig pectine bevat. Maar die 1ne site gaat dan over stoken specifiek...

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Thanks John! Dan is het fijn dat ik mn enzymen daar niet voor heb gebruikt. Als ik weer eens pruimen ga vergisten moet ik er wel even aan denken 😉

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik kom maar moeilijk op gang vandaag, hoe zou dat nou komen, ben zo benieuwd. Anyway, mijn lieve vrouw is op pad op dextrose te scoren conform het zakje gist van Jan. 

 

En waar is Betweter. Denk dat zijn vrouw het Gure Noord-Duitse laagland wel even heeft gezien en ze zijn samen romantisch op weg naar Lotdz. 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 43
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?