Ben de tonnen voor de gelegenheid goed steriel aan het maken met alcohol want € 50,- aan sap per ton is toch wat anders als 8 kilo suiker. Heb er echt zin in. Ga morgenvroeg ophalen dan is het misschien in de middag op temperatuur en kan het gist erin. Gelukkig had ik nog 5 zakjes Still wodkagist liggen anders was dat een probleem geweest. Het is echt spannend hahaha, afroep is afroep en daarna is het weer voor een jaar voorbij.
Ik heb er ook zin in, voor mij is het nieuw, doe maar mee met 25 liter.
Het nadeel van 1 ton is, tenminste daar kwam ik vorig jaar achter dan het dan moeilijker om het gestookte sap te hergebruiken op het oude gistbed voor de 2e ronde met suiker toegevoegd. Als je begrijp wat ik bedoel. Dus dit jaar doe ik het met 4 tonnen en als de krisch volgend jaar niet op is hoef ik niet meer te halen. Maar vrees van wel.
Ik heb trouwens het vermoeden dat de kersen dt jaar beter zijn want vorig jaar moesten ze met spoed geplukt worden i.v.m. regen. Dus heel spannend allemaal.
Ik snap het ja, daar had ik niet bij stilgestaan. Ik ga het gewoon eens proberen en volg jouw raadgevingen op dan moet er vast iets moois uitkomen 😉
Volgens mij heb ik verschillende keren het sap vergist en bleef de kwaliteit lang goed. Ik dacht 1 keer zonder suiker en sowieso 2 keer met suiker. En nu ik de connical fermenter heb kan ik uit 4 tonnen halen om het gist nog verder te laten bezinken en blijft het gist in de tonnen leven.
25 liter over 2 tonnen verdelen met gelijk water en suiker toegevoegd vond ik vorig jaar geen succes. Ik meen dat ik dat geprobeerd had met 8 liter sap en de rest water en suiker. Dan wordt het scherp. Zal met 12,5 liter per ton niet veel uitmaken denk ik.
Dat is een beetje het nadeel van suiker, dat het scherper wordt. Ik heb nog glucose liggen die ga ik daarvoor gebruiken.
Ga je geen experiment met gist doen en alles met dezelfde gist vergisten?
Ik heb nu Champagnegist, lijkt me een mooie gist hiervoor.
Dan kun je wel 2 tonnen doen en dat is makkelijker om het sap na stoken weer te gebruiken. Of wie weet heeft hij nog 25 liter over.
Champagne gist Had ik achteraf wel kunnen bestellen maar heb ik nu niet in huis. Heb nog wel een zakje wodkagist van prestige liggen maar dat zal niet veel uitmaken met Still denk ik.
Wodkagist is heel neutraal dus zal een mooi resultaat geven.
Jij zegt 25 liter verdelen over twee tonnen? Dus eerst gewoon vergisten en stoken en dan de backset op het oude gistbed en aanvullen met glucose en water?
Ik ga mijn sap in 1 ton vergisten. 5 liter wordt limonade en 45 liter ga ik vergisten. Ik moet nog even berekenen hoeveel glucose ik ga toevoegen. Een procentje of 10 alc. is mooi.
De stookwijn is overigens ook superlekker om als kersenwijn te drinken. Dat was de basis voor mijn Morellenport die nu nog in het houten vaatje ligt te rijpen.
Ik heb er zin in! Morgen glucose en champagnegist er bij en na mijn vakantie kijk ik er weer eens naar ?
Met de Grainfather kan je weer snel gekoeld op het oude gistbed pompen. Dat is wel een voordeel. Wat suiker of glucose erbij en gaan voor de 2e ronde. Ik zou het sap niet aanvullen met water. Dus in jou geval eerst stoken zonder water en suiker, gewoon puur sap het gist hou je levend door bijv. 20 liter te stoken en als je klaar bent koelen en opnieuw maar dan alleen glucose. Je verliest uiteraard steeds wat sap maar ik zou het niet aanvullen met water.
We gaan het proberen!
Hoelaat gaan jullie erheen.? Ik pak mijn bestellingen vanavond zoveel mogelijk in, dan heb ik morgen meer tijd. Ik breng om 8.30 mn zoontje naar school en kan dan rond 9.30 in de Betuwe zijn. Kom ik nog iemand van jullie tegen?
Ik vrees dat ik rond die tijd nog aan de koffie zit. Zal voor mij wel half 12 worden denk ik.
Kapisjon zou ook meedoen maar ik hoor hem niet meer zo vaak. Deden er nu nog meer mee? Dumo wilde ook graag maar die zat met de afstand.
Welke gist ga jij gebruiken?