Bij mij t zelfde .
Maandag ruwstook gedaan . Backset laten afkoelen en weer in vat gedaan.
Van de kersen heb ik via een stoompan 6l sap gemaakt , die heb ik er bij gedaan. 4 kg suiker er bij ….. Droge bakkersgist , en hoppa …. Volgende ronde 🙂
Precies en zolang het sap lekker smaakt met suiker erbij kan je het ook stoken. Anders gezegd, zou je het sap met de toegevoegde suiker nog op je ijs gooien. Zoja volgende ronde maar ik beloof je dat er een twijfel moment komt en als je het dan nog eens wil doen laat je het uit je hoofd want dan stinkt de backset. En dan heb je er alles uit gehaald. Dit sap is zo goed volgens mij kan 3 of 4 keer gemakkelijk.
Ben overigens weer aan het proeven maar echt, die zonder toevoeging van suiker blijft 20 seconden hangen. Als er nog morellen waren kocht ik weer 50 liter. De 2e keer is echt een stukje minder. Die ga ik gebruiken om te marcheren maar de eerste is puur goud en dan moet je weten dat 50 liter verkloot heb. Een rekenfout en ketel niet goed ingesteld. Sap is niet weg maar er is maar 1 keer een eerste keer verdomme.
Lummel.... Doe jij alles opvangen? En dan 1 fijnstook? Vorig jaar heb ik meteen cutts gemaakt.... Dit jaar wil ik alles opvangen en fijnstokwn.... Ben benieuwd naar de verschil.... Mn badeend ook 😉
Nee gewoon opwarmen tot ongeveer 82 graden, schuim afscheppen en hup de reflux in. Cuts maken heb ik altijd zo n gedoe gevonden. Het slechte is er dan toch wel uit. Volgens mij ooit een tip van Chris. Over badeenden gesproken mijn badeend gaat eraan als hij een oogje schalks naar mijn kirsch opslaat. Maar dat weettie .
Nog een klein halfuurtje en dan heb ik de 2e stook laten marcereren in verse kersen en deze zijn meegegaan in de Grainfather, Lekker handig zo'n rooster. Ben benieuwd of de smaak in de buurt komt van de eerste stook zonder suiker.
En voor de derde keer staat het sap nu te gisten. Eerste keer dus geen suiker, 2e keer 3 kilo suiker en nu voor de derde keer met 3 kilo suiker. Sap smaakt nog steeds goed. Wie weet nog wel een 4e keer ook. En dat allemaal op 1 zakje wodkagist van Still Spirits.
Lummel je bent goed bezig vooral met die themp.bij jullie,hier contstant regen en onweer gaat soms flink te keer,bij jullie code orange ivm hitte,hier ivm.regen.maar ik lig te rusten voor mijn poot,gaat al beter kan al zonder kruk lopen en vanmorgen op controle geweest,met hoofd gaat ook goed,dinsdag hechtingen eruit?
Goed om te horen Chris dat het beter gaat en bij jullie dragelijk is. Hier is het niet meer normaal. Hahaha, ik mag zelfs niet meer stoken van het waterleidingbedrijf. Dikke doei dus ik blijf stoken en vanavond weer de tuin sproeien tot al het water op is. Als we gaan dan gaan we met z'n allen. Dan eet ik wel een peer en een appel voor de dorst die ik heb staan. Als ik niet sproei vallen ze eraf. Bron Vittens https://www.telegraaf.nl/nieuws/2353803/vitens-wees-heel-zuinig-met-drinkwater
Overigens gisteren nog een stukje door de Betuwe gefietst. Alle boeren zijn aan het sproeien en de tuinen ook. De Rijn staat op normaal peil en de sloten en weteringen zijn boordevol. Hoe het bij de Waal en Maas is weet ik niet want die hebben geen stuwen.
Lummel hier moet ik elke dag een paar keer water wegpompen,normaal om deze tijd is het zo droog dat er geen water in de putten zit,heb vandaag mijn eerste biertje onder protest van Adriana gedronken,is bezorgd ik neem twee soorten antibiotica,maar ik ben geen persoon die op limonade koffie en water leeft.
Chris 1 bier is geen bier. Een vriend van mij had 2 verstandkiezen wegsneden bij de kaakchirurg en mocht absoluut geen alcohol maar en ging s'avonds aan de whiskey in het kader van ontsmetting en daar hoorde natuurlijk ook roken bij. Maar geen complicaties gehad.
Nee ze zijn bang dat ik er een paar te veel drink en omkiep,loop wel zonder kruk maar niet perfect,en als ik val en op mijn hoofd terecht kom,kan ik als nog de pijp uitgaan,was een flinke smak ik geloof 18 hechtingen kop lag open tot op de schedel,en gedeelte van mijn huid kwijt,het mooie is als ik de hoed draag ziet niemand de litekens.ben blij dat ik niet met mijn gezicht tegen de muur ben geknald,ben al niet zo knap maar ik denk dat ik dan de hoofdrol in een horrer had gekregen,maar Chris hersteld goed,het verbaasd iedereen dat het zo snel gaat,ook dat ik geen pijnstillers heb genomen,ik ben toch geen wijf dat voor elke schram een pil moet,we zijn moonshiners kerels met eiken en drank in het bloed.??????ik heb trouwens nog 15 ltr van vorige jaar gevonden dus zo slecht is het leven niet heb er trouwens nog 6 heb er 3 verspeeld nee 4 ok met 5 kan ik ook leven en 35 ltr drank
Ik heb gisteren uitgebreid kirsch geproefd tot uurtje of 3 en ben aangenaam dronken geworden en super geslapen onder de airco. Wat een nacht, krankzinnig als ik moest pissen liep ik echt tegen een muur op van hitte.
Maar de eerste keer zonder suiker spat werkelijk het glas uit en de smaak blijft 20 seconden hangen. De 2e met suiker is goed en lekker maar als je ze naast elkaar zet is het een wereld van verschil. Heb er helaas maar 1,5 liter van. Nu ik dit weet laat ik binnenkort in een landwinkel sap persen van zure appels zo ongeveer Granny Smith of zoiets. Zal ook wel hartstikke duur zijn maar het is het echt waard.
Tja Lummel jammer dat het zo weinig is,ik had geluk had brandewijn gemaakt een jr.laten staan en de smaak was cognac-whisky, ik had ook 25 ltr van twee maanden terug meegenomen ik was in de veronderstelling dat die van een jr terug op was,had ik 20 ltr van gestuurd,toen Adriana naar begrafenis moest,er was wel wat overgebleven van die 20 ltr maar ik en Adriana dachten 3 ltr bij toeval vond ik nog 5 ltr en 7ltr van abricozen van een jr oud en nog een paar flessen met?dus heb nog met wat ik hier links en rechts heb gekregen nog+-30 ltr?????moet wel effe rustig aandoen.
Ja het is inderdaad schrikbarend weinig maar wel van superkwaliteit. De 2e stook ga ik ook op eiken leggen, althans dat wil zeggen Bourbon vaten uit stookwinkel. Maar uit het bos ga ik ook meenemen.