Meldingen
Alles wissen

Kirsch van morellen (zure kers)

Pagina 38 / 43

Berichten: 58
 Matt
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Oh ja, de vinometer geeft een nette 11% aan.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rijpen in een eikenhouten vaatje gaat prima. Jan heeft dat ook gedaan. Ik zou hem wel helemaal vol doen zodat je nauwelijks last hebt van oxidatie.

 

Is hij bij jou al uitgegist Matt? Ik kwam gisteren ook in de cave en dacht dat mijn sap ook uitgegist was omdat ik niets meer hoorde. Het water in het waterslot was verdampt. Toen het aangevuld was bubbelde het er weer in het zelfde gestage tempo door.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb gisteren 2 tonnen voorzichtig voor de helft uitgeschept en in de connical fermenter gedaan. deze was achteraf nog niet helemaal uitgegist. Krankzinnig heeft 6 dagen gestaan. Nu ben ik aan het stoken en met ongeveer 3,5 tot 4% alcohol in de stookwijn is stoken met de helm een fucking drama (excuse my language). Op 97 graden stookwijn begon de alcohol pas te lopen en er is een pathetische halve liter uitgekomen van 30%. Dit werkt dus niet. 

 

Maar gelukkig is lummel niet voor 1 gat te vangen en heb ik de reflux erop gezet. Prima smaak, lekker hoog alcohol percentage en haalt er gewoon uit wat er in zit. De hele cave ruikt naar kersen. Ben nu benieuwd wat er uitkomt op die 25 liter. Moeten we nog even geduld voor hebben. Ondertussen is Lummelientje kersen aan kopen om verder te marcereren. Geen stook met helm meer, althans niet voor kersen. Kan overigens ook weer zo van mening veranderen, ben nu effe frusti van dat gekloot met die helm. 

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mn keteltje staat weer te pruttelen voor Mn eerste ruwstook kersen dit jaar.... Ben benieuwd wat t gaat worden.. Pruimen ontpit.. Morgen gist er in... Nu lekker in Mn bubbeltjes aan t genieten van een despo... En denken wat ik vanavond op de BBQ ga leggen. Das nog t moeilijkst 🙂

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een T-bone misschien? Zou er bijna voor de Argentijn fietsen maar daar moet ik volgende week waarschijnlijk al naartoe in Arnhem.

 

Het zijn de laatste kersen die Lummelientje net heeft meegenomen waren 10,- de kilo. En ik heb onvoldoende Kirsch om te marcereren dus ga er nog een 2e verstoken maar alleen met reflux. 

Gauw de stookwijn afkoelen en op het oude gistbed met 3 kilo suiker. Ben benieuwend wanneer dit gist. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En denken wat ik vanavond op de BBQ ga leggen. Das nog t moeilijkst

Dat noemen we een luxeprobleem Jack hahaha.

Proost!

Beantwoorden
Berichten: 58
 Matt
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@erik

Ok, top dank. Dan leg ik het op vat. Hoe lang kan het daarop blijven liggen?

Het bubbelt bij mij ook nog heel lichtjes maar ik kon het niet laten om even te kijken en te proeven. 

@lummel

Ben benieuwd wat mijn opbrengst van die resterende 40 liter gaat zijn. Zal hopelijk haal ik er nog een liter of 2 a 3 uit van 40%

 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Matt heb je al gestookt? Als je dat gedaan hebt gewoon het sap weer vergisten met suiker de kwaliteit is nog zo goed dat kan makkelijk en nog een derde keer ook weet ik van vorig jaar. De kwaliteit die ik gisteren gemaakt heb is fenomenaal en ik wil echt niet opscheppen. De kirsch proeft vet en de smaak blijft echt secondelang sterker worden tot je de volle kers proeft. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb net de kirsch weer geproefd en ik proef echt 20 seconden kersensmaak. Bij de 5e tot 12e seconde het meest en daar komt er nog een 2 golf met smaak. Jammer dat ik van deze kwaliteit maar een kleine 2 liter ga overhouden. Maar dan staat er weer 100 liter backset te pruttelen met 3 kilo suiker per ton. Ben benieuwd hoeveel kwaliteit ik hierop moet inleveren. Of misschien valt het wel mee. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Matt hoe lang.... ik denk dat zodra je er van gaat drinken je zuurstof in je vat krijgt en dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Maar volgens mij heeft Jan ook zijn vat niet helemaal vol. We schuiven deze vraag door naar Jan 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit is bizarre, gisteren 25 liter uit de ketel weer op het oude gistbed gegooid met 3 kilo suiker. Start gisten weer na een klein uurtje, een uur later moest ik ton buiten zetten want het spoot uit het waterslot, vannacht even gekeken en flinke overstroming en nu doet het waterslat niks meer. Dus dacht even meten en de suiker is compleet opgevreten. Terwijl de natuurlijke suikers in het sap na een week nog niet echt klaar waren. Ik had het gist dus uitgehongerd. Hoop dat ik vandaag nog een beetje van deze ton kan stoken want ben heel benieuwd naar het verschil met alleen natuurlijke suikers en de 2e keer met kristalsuiker van de jumbo. 

Beantwoorden
Berichten: 58
 Matt
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb nog niet gestookt Lummel. Had het vandaag willen doen maar te druk. Ga morgen een paar dagen naar Frankrijk dus kan op z'n vroegst zondag pas. Bedoel je dat je het vocht wat overblijft in de ketel na het stoken gewoon weer verreikt kan worden met suiker? Normaal smaakt en ruikt mijn residu niet over naar huis te schrijven namelijk... hahahhaa

 

@erik Oei, dat is dan niet handig geweest maar ik ging er een beetje vanuit dat (omdat t nog gistte) de zuurstof wel weggedrukt zou worden als ik de deksel er weer op zou doen. Ik heb er max 20 sec vanaf gehaald. Heb de vaten nu trouwens in de kelder gezet waar het een constante aangename temperatuur van 15 graden is.

 

Beantwoorden
Berichten: 58
 Matt
(@matt)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hahahaha, had t wel willen zien. Ben erg benieuwd naar het resultaat van de stook na de tweede gisting. 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zolang eea nog aan het gisten is zal de CO2 als een deken op je sap liggen, geen probleem hoor. Die 15 graden zal het klaren wel bevorderen.

Bij mij is het vanaf vorige week maandag tot en met nu in een gestaag tempo aan het vergisten. 1 blub per 2 seconden, geen verandering. Volgens mijn Tilt heb ik nu 5,6% gehaald. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat resultaat heb ik inmiddels. Iets minder sprankelend maar nog steeds een super kersensmaak. Deze gooi op kersen die ik nog heb kunnen bemachtigen. Misschien zo nog even de Betuwe in voor 3 of 4 kilo meer. Als ze er nog zijn. 

 

Beantwoorden
Pagina 38 / 43
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?