Meldingen
Alles wissen

Mais soorten welke keuze?

Pagina 3 / 3

Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat snap ik maar ondanks dat ik ben wel eat gewent inmiddels .
Wacht maar tot je mijn vrouw heb zien koken . ?

Beantwoorden
Berichten: 7
(@miemie)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na een tijd ertussen uit geweest te zijn weer begonnen met deze hobby.
Eerst met rode mais wat aan kloten geweest. En kreeg daarmee de smaak weer te pakken. Die mash heb ik door een vriend laten stoken en die was daarover zeer te spreken. Zelf drink ik geen alcohol maar de techniek boeit mij.
Dus ik moet het laten testen door anderen.
Dus de smaak weer te pakken en hop naar de winkel voor rode mais.
helaas was het op. Dus dan maar maismeel meegenomen. Zag er mooi uit dat ik de zak openende. Dus het testen kan beginnen.
Ik gebruik een weckketel met een roerwerk erop.
Eerst laat ik  de mash 45 minuten op 66 graden verwarmen en daarna 45 minuten op 90 graden. Bij de fase van 66° gooi 10mL alfha Amylase. Bijj de fase van 90° gooi ik een zakje still spirit alpha amylase(12g)  Dat laat ik het afkoelen tot 70° dan gaat de suiker erin. En als hij lager is dan 60 graden in de uitdruipzeef om het grofste eruit te halen. Daarna als hij ver genoeg afgekoeld is de gist erbij. Er zullen wel dingen anders kunnen en dat gaan we ook proberen ben nog lang niet uitgetest. Je zal wel afvragen waarom 2x alpha amylase erbij. Ik heb voor deze testen al met rode mais getest en dat heeft veel problemen opgeleverd doordat de mash niet meer te roeren was.
En daarna de bende weer schoonmaken. Dus voorlopig dus 2x.

Test 1 en 2 : 20 liter water 4kg Gele mais 2kg suiker 10ml en 12gr alpha amylase
                     Soortlijke gewicht bij beide testen 1085 Afval uit zeef 5316gr en 4376gr
Test 3 en 4 : 20 liter water 3kg Gele mais 1kg havermout 10ml en 12gr alpha amylase
                    Soortlijke gewicht bij beide testen 1076  Afval uit zeef 4228gr en 3945gr
Test 5          20 liter water 3kg Gele mais 1kg chateau whisky mout 3ebc 10ml alpha
                    Soortlijke gewicht 1076 afval uit zeef 5451gr

Morgen ga ik test 6 doen maar verwacht hetzelfde resultaat.
En dan laat ik het proeven en met de lekkerste ga ik verder testen.
En natuurlijk de rode mail staat voor volgende week in de planning.
Mais en de mout zijn als meel en de havermout als vlokken.

Ik dacht ik reageer ff word het toch nog een heel verhaal.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je mist de beta amylase en co enzymen wanneer je alleen de zakjes gebruikt .
Beter is om ten minste 1 /10 deel mout te gebruiken .dan heb je alpha , beta en co enzymen aanwezig .
Let op je ph . Dat is belangrijk voor goede enzym werking .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb twee kilo honing hier staan ik zal er eens wat bij gooien.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als het ongepasteuriseerde is dan zal het zeker voldoende enzymen bevatten .

Beantwoorden
Berichten: 7
(@miemie)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is mij bekend van de beta. Maar toen kon ik het nergens in de winkel vinden.
En daarna eigenlijk nooit gebruikt. Gaat ook zo blijkt het.
Wil uiteindelijk wel van  de zakjes af.
Eerst maar kijken welke door het testpanel als lekkerste word gekozen.
Er staan nu 7 emmers te gisten en 2 emmers om te stoken.
Dus ik kan wel eventjes vooruit.
Wat ik wel vreemd vind is dat ik meer afval heb. Bij de test met mout.
Dit betekend dat hier meer vocht word vastgehouden.
Ter wel hier toch alle enzymen in zitten.
Door het oog en resultaten staat nu die met havermout op 1

Die honing word die gebruikt als suikervervanger?
Zo ja welk dosering?
Of is het voor een smaakmaker?
Want dan komt hij op de lijst om ook eens te proberen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Robert zuivere honing van een imker uit Roemenie.het meeste wat wij gebruiken is puur natuur.en daar kost het mij bijna niets soms alleen het transport.ik ben benieuwd,want ik hou van stoken van wat ik in huis heb of in huis zou kunnen hebben.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Miemie ik hou ook niet van zakjes het enige zakje wat ik gebruik dat is er nu eenmaal ???

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?