En het ruikt nu al heerlijk. Volgens mij kan ik het zo bij elkaar gooien maar laat het eerst maar even luchten.
Bij mij wil het niet zo vlotten, wellicht kunnen jullie mij vertellen wat ik verkeerd doe...
Ik heb een halve hoeveelheid gemaakt.Β
Allereest veristingsvat schoon gemaakt, purosan op het laatst gebruikt.
invertsuiker gemaakt met Β 2,5 kg
In een andere pan de Meel met water en ah eigen merk all bran toegevoegd
alfa amylase 3,5 ml erbij
dit au bain marie 45 minuten op temperatuur gehouden rond de 70 gr
daarna alles samengevoegd in het vat. Water erbij tot 12 liter.
voor de zekerheid nog 3 ml alfa amylase toegevoegd
ik heb de volgende ochtend 1 zakje bakkersgist toegevoegd.
nou staat dat al sinds woensdagochtend en nog geen blupje te bekennen. Gisteravond een geprakte banaan erbij gedaan. Er gebeurd nog niets heden ochtend.
heeft iemand advies?
Β
bvd, gr Koen
Dag Koen, mischien dat de gist gewoon niet goed was. Een geprakte banaan heeft alleen zin als er voeding tekort is, dat is in dit geval zeker niet zo. De emmer staat bol van ingredienten die de gist graag lust ? je hebt alles goed gedaan.
Wat ook kan, en je zal de eerste niet zijn, is dat je emmer gewoon goed staat te gisten maar dat er ergens Co2 ontsnapt langs de rand van het deksel.. ik had het laatst zelf ook maar je rook de alcohol duidelijk. In dat geval is er niets aan de hand.
Dus even ruiken of luisteren of je geruis in de emmer hoort, en anders even nieuwe gist halen.
Β
Ik heb nog een zakje bakkersgist of wat wijngist. Is het idee om er wat bij te doen voor de zekerheid? Of geduld hebben π
Β
dank voor je bemoedigende woorden! Gr
Ruik eerst maar eens of het gist of niet. Als er ook maar iets een beetje bruist of het begint naar alcohol te ruiken dan is het aan de gang en zou ik niets bijvoegen. Als je toch gist gaat bijvoegen zou ik het bij hetzelfde soort houden als je eerder hebt gebruikt.
Bij mij duurde het een volle dag voordat de gist echt ging werken. Ik heb nu een 4 1/2 liter a 46% (heb dus al aangelengd met water). Ik verwacht dat het alcohol percentage wel gaat zakken als ik het een weekje op 30graden zet.
het ruikt en smaakt prima dus voor mij helemaal geslaagd.
Door dit topic wilde ik hem weer eens proeven maar waar heb ik die pot ook al weer? Ik zoeken..... oh ja, ik had hem in een rum vaatje gedaan bovenop de kast haha ?
Geweldige smaak, mischien iets te hoog in alcohol. Zal eerdaags even meten. Ik heb die spullen niet meer thuis liggen helaas. Kleur en smaak zijn echt fantastisch.Β
Β Dat je het in een rumvaatje hebt gedaan lijkt me super wat betreft de smaak. Ik weet nog niet of ik er hout bij ga doen of misschien ook wel een vaatje aanschaffen en dan gewoon lekker laten staan. Mmmm weer moeilijke keuzes die ik moet maken?
Dag Jan, ik volg op dit moment jouw bovenstaand recept en ben benieuwd naar het resultaat. Ik heb een vraag. Je laat alles, dus ook de kafjes van de granen mee vergisten, en filtert en spoelt dus niet. Bij het recept van Odins roggebrood gaat dat ook zo. De whisky's die ik gemaakt heb met roggebrood en door mijzelf gemalen granen werden wel smakelijk, maar toch geen "echte" whisky. Volgens Munckerik komt dat omdat je de kafjes niet moet mee vergisten. Hoe kijk je daar tegenaan? En heb jij wel de whiskysmaak gekregen? Hoor graag.Β
Dag Petrus,
Het klopt dat je normaal bij gebruik van mouten maischt en daarna filtert over de kafjes. Bij dit recept en bij het roggebrood doen we dat inderdaad niet. Mijn roggebrood whisky was (op dit moment is hij op) erg goed volgens veel mensen en was het een echte whisky. Het is dus een prima methode.
Het meergranenrecept gaat op dezelfde manier, je kunt ook niet filteren omdat het vooral meel is dat er in zit. Ik liet het laatst proeven aan mijn vader en noemde het mijn meergranenborrel. Hij zegt nee hoor, is gewoon whisky ? de smaak van het rumvaatje komt er nu wel goed aan, erg lekker maar het wordt nu wel een op zichzelfstaande drank die ik niet goed in een hokje kan plaatsen.
Dank je Jan, als ik gestookt heb post ik er n berichtje over. Β
Jan, nogmaals bedankt! Ik heb het rustig laten gisten. Ik meende al wel alcohol te ruiken en het leek goed te gaan. Vandaag nogmaals gecheckt, en het waterslot iets verder in het rubber gedrukt. En warempel! Hij begint te bluppen π Soms kan het heel simpel zijn. Ik ben in het weekend in de gelegenheid om te stoken dus hij kan nog even nagisten. Dan ben ik erg benieuwd naar het resultaat!Β
Β
die tijden en temperaturen die je gebruikt is dat wetenschap of zelf ingeving? Je zegt dat het lekker ruikt maar ik vind het stinken maar da geeft niks het moet straks lekker smaken. Ben benieuwd hoe het zal gaan. Merci voor het recept. Ik heb nu oud bier uitgestookt dat moest in drie keer van wegen spiritus lucht die nu geheel verdwenen is en ook goed smaakt. Dan nog 2 maal suikermash watnog beter smaakt dus nu de volgende uitdaging.
Tijden en temperaturen zijn op basis van de gebruikte enzymen, die krijgen zo de kans om het zetmeel uit de diverse ingredienten om te zetten in vergistbare suikers. Heb je geen zin daar op te wachten dan gebruik je gewoon meer rietsuiker ?
Wat betreft de geur, ik vind het lekker, een ander niet. Net als met smaak is daar niet over te twisten.
Ik ben er van overtuigt dat je het uiteindelijke resultaat erg lekker zal vinden.