Meldingen
Alles wissen

Meergranenborrel, klaar in 1 week, Tried and True Recipy

Pagina 5 / 9

Berichten: 27
(@bejakin)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is zeker waar als het eindprodukt maar goed smaakt. Het heeft hier de hele week goed staan borrelen straks eens meten hoeveel suikers er nog inzitten .

 

Beantwoorden
Berichten: 51
(@koen777)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo Mannen, 

ik heb dit recept in maart gemaakt, heb een kleine 1,4 liter eraan overgehouden 40% na verdunning met water.Nu kijk ik naar de flessen en zie ik groene stipjes aan de bovenkant? Wat kan dit zijn? 

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lijkt wel koperoxide.

Beantwoorden
Berichten: 51
(@koen777)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt, mijn idee ook. Bij andere dranken die ik gemaakt heb geen problemen. Filteren en klaar?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou het niet durven zeggen maar mijn eerste gedacht is weggooien. Koperoxide is zeer giftig en ik heb geen idee of en zo ja hoeveel er nog in opgeloste vorm in je drank aanwezig is.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zo op foto lastig beoordelen .

Wanneer koperoxide is zeker opnieuw en secuur distileren . !!

Als het zanderige aanvoelt filteren en opnieuw distileren .

Als het zacht en vettig voelt kunnen het oliën en vezeltjes zijn due samen zijn gekluit

Beantwoorden
Berichten: 51
(@koen777)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank voor jullie hulp Erik en Robbert! 

 

Ik heb eens gekeken, als ik de dop van de fles haal en ruik heb ik het idee koper te ruiken.

Mett een wattenstaafje (mijn vinger past niet in de fles) wat substantie eruit gehaald.

Op de witte wattestaaf is het diep blauw. Zacht, niet zanderig.

Ik zie ook kleine stipjes door de fles zweven.

Ik ben bang dat ik het beste opnieuw kan destileren, zeker voor het onzekere.

 

Snap alleen niet goed hoe dit ontstaan is. Ik heb een 12 liter koperen keteltje maar deze is echt wel schoon. Ik reinig hem regelmatig met grainfather high performance reinigingsmiddel. En ik droog hem ook goed. Het enige wat ik me kan bedenken is dat er zich iets heeft opgehoopt in de leiding vanaf de helm. Dat hier nog vocht heeft gezeten en dat het koper is gaan oxideren.

Gisteren weer een batch graanjenever gestookt, benieuwd hoe dat gaat. Bij de batch van maart  zijn de groene/blauwe stipjes later pas gekomen.

 

gr Koen

 

Beantwoorden
Berichten: 51
(@koen777)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteren weer een batch graanjenever gestookt, benieuwd hoe dat gaat. Bij de batch van maart  zijn de groene/blauwe stipjes later pas gekomen.

Tussendoor trouwens nog een whiskey gestookt en deze is kraakhelder.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik vrees dat je inderdaad toch ergens wat koperoxide hebt gehad. Eerst goed filtreren en dan nog maar eens overhalen lijkt me een goed plan.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een week geleden het recept nog een keer gemaakt. Na een dag spoot het letterlijk mijn waterslot. Na exact een week staat alles compleet stil. Nu al geen enkel bubbeltje meer te horen of te ruiken. Uiteraard laat ik het staan maar is dit niet al te snel?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is heel snel .
Ja het is te snel . je kunt beter iets langzamer gisten voor beter en meer aroma .
Beste wat je nu kunt doen is wat helder vloeistof uitscheppen van boven en sg even wegen . ( of SG weger even in ton als mogelijk is )
Is SG beneden 1000 kun je het best ook zo snel mogelijk afwerken / stoken .
(Er zit onweer in de lucht dat kan ten nadelen zijn . )

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je Robbert voor je snelle antwoord.

uiteraard even gemeten en zit op de 990. Ik heb voor zover mogelijk de stookwijn zo schoon mogelijk naar een andere ton gedaan, afgesloten en koeler gezet. Ik laat dit minimaal tot morgen staan omdat het nog flink troebel was.

De smaak en geur  is overigens prima wat mij eerlijk gezegd verbaasd. Zo zie je maar, exact hetzelfde gedaan als vorige keer en de gisting rook compleet anders en nu ook de stookwijn. 

We zullen het van de week zien wat het wordt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik weet niet wat voor ketel je het in gaat stoken naar als het van de gist af is is wat vertroebeling bij meeste ketels geen probleem om dit normaal te verwerken .
Je kunt ook jou stookwijn door een kaasdoek in een trechter gieten in jou ketel of wat aquarium filterwatten in trechter .
Wacht nooit te lang met verwerken van stookwijn !
( ook in stookwijnen zijn allerlei processen gaande vergelijk met rijping verouderen van wijn of drank .
Deze wil je liever niet hebben . zuurvormingen , oxidatie en reageren van stoffen onder elkaar als ook hier binding veranderen kwaliteit het beoogde eind resultaat dusook )

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb een simpel eigenmaak koperen keteltje met idem helm. Vorige keer heb ik de mash ook een dagje laten bezinken nadat ik deze overgeheveld had. Dit werkte toen uitstekend. Helaas heb ik nu maar een 15 liter over wat 14 zal worden maar dat maakt me niet uit. Ik probeer morgen te gaan stoken. Reuze benieuwd of het hetzelfde succes zal worden als vorige keer.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9980
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beetje verlies is vaak ook weer winst in kwaliteit ?

Beantwoorden
Pagina 5 / 9
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?