Hey Harry,
Om eerlijk te zijn zegt mijn gevoel dat het niets uitmaakt. De smaak komt echt van het granenmengsel.
Krijg er dorst van,wil dat ook wel eens proberen,maar moet daar amylase bij,kan dat ook zonder?
Het water en broodmix mengsel is vrij dik. De enzymen ontbinden dat mengsel. Het is dus wel aan te raden. Ik weet niet of het ook zonder enzymen uiteindelijk zal ontbinden.
Ook zet het zetmeel om in vergistbare suikers. Maar omdat je toch suiker toevoegt hoef je het daar niet voor te doen.
Dat doet me ook denken aan de paardenvoer whisky (vanilla Shine) die heb ik op de bbq heb mogen proeven. Dat was een mengsel zonder enzymen maar smaakte fantastisch.
Hey Harry,
Om eerlijk te zijn zegt mijn gevoel dat het niets uitmaakt. De smaak komt echt van het granenmengsel.
Ruwe rietsuiker versterkt de moutsmaak.
Ik heb mijn mais ook gewoon zo in het vat gekiept met het roggebrood en havermout.ik zal het tzt ook met dit recept doen,maar dan laat ik je weten.dank voor het antwoord.trouwens de mais ruikt goed en staat nog te blazen.??ben benieuwd.
Ruwe rietsuiker versterkt de moutsmaak.
Bedankt Erik, dit wist ik niet!
Volgende probeersel, ik heb een 3 liter vaatje waar rum in heeft gezeten gevuld met deze shine. Eens kijken wat dat doet met de smaak.
Dan is het een Double Wood Shine ??
Denk dat het lekker word.jammer dat drie ltr zo snel op zijn?tenminste bij mij?
als ik nu mout toevoeg ipv enzymen hoeveel zou ik (in kg) bij moeten voegen?
"Ik heb iets meer in de emmer laten zitten om te voorkomen dat er gist mee kwam, ik zou hier indien het te drinken is een 2e generatie op kunnen starten..."
Hoe zou je de 2e generatie willen starten? 5kg suiker, aanlengen tot 25 liter + zakje Still Spirit toevoegen?
Je kunt met suiker werken, maar door de hele procedure opnieuw op te starten, met alle ingredienten,krijg je een gist, dat betere smaken afgeeft door “ervaring”. Sommige beweren dat de derde ronde de smaak echt anders is , dan bij de eerste. Je kweekt als het ware je eigen giststam.
Eigen giststam, dat betekend dat je verder kunt zonder gist toe te voegen?! Ergo, basis opzetten met granen en enzymen, vervolgens toevoegen aan de vorige generatie. Dit brouwsel zal resulteren in een 2e ronde met verbeterde gist kwaliteit.
Alle advies is welkom.
En? Al geproefd?
Vaatje staat nu te pruttelen en alles exact zo gedaan zo ook de 45 minuten op 73, al was dat gokken met een pan in de oven?,
Maar waarom precies 73* ivm de enzymen?
(sorry, ben pas paar maanden bezig ??)
Net de eerste helft van m’n 20 liter stookwijn gestookt. Ruikt super.
Toch een vraag, wat doe ik met de backset, bij het ‘bezinksel’ ( sorry, naam ff vergeten?). Kan ik de backset erbij gooien of gewoon weggooien. Dan Suiker erbij, aanvullen met water en bijvoorbeeld een granen vodka er van maken of.....?