Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste suiker wash ervaringen

Pagina 1 / 4

Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn kolom is nog in aanbouw, maar gezien de ervaringen die ik hier lees dat deze z.s.m. uitgeprobeerd moet worden als deze af is en dan het geduld aardig op de proef wordt gesteld door het maken van de stookwijn heeft mij doen besluiten deze wijze raad ter harte te nemen en alvorens de kolom af is al aan de wash te beginnen.

Kortom in het pinksterweekend een 30 liter afsluitbare kunstof emmer gekocht, waterslot was al gekomen samen met een refractometer (ook weer opgepikt van dit forum) van mijn vrienden van AliExpresse.
(prijzen zijn botweg vriendelijker dan welke Europese webshop die ik gevonden heb en ik heb toch de tijd)

Samen met de emmer (moest nu toch de verzendkosten betalen) een aantal verschillende Alcotec Turbo gisten laten komen  (lagen allemaal zo rond de prijs van 3 euro per zakje).

Afgelopen donderdag waren de spullen binnen dus aan de slag, snel nog even 6 kilo suiker gescoord bij de Digros (59cent de kilo).

Mijn ambitie was om de 6 kilo suiker op te lossen in 6 liter water, echter kwam ik er al snel achter dat mijn grootste pan maar 4 liter water + 3 kilo suiker kon hebben. Kortom mijn pannen zijn te klein of ik moest iets anders bedenken.

Tevens blijkt ook een 30 liter emmer voor 25 liter water + 6 kilo suiker toch aan de krappe kant te zijn. Initieel niet goed over nagedacht dat 6 kilo suiker ook gewoon voor een volume toename zorgt. 

Maargoed, 3 kilo suiker in 4 liter water net aan de kook gebracht, en de emmer gevuld met 21 liter warm water van +- 30 graden. Bij de 21 liter water de resterende 3 kilo suiker gegooid, en doorgeroerd totdat de suiker was opgelost (ging best makkelijk maar ook hier blijkt dat zelfs mijn grootste "roer device" de afschuimspaan uit de keuken toch net iets te klein is om optimaal te roeren. 

Daarna de pan met 4 liter water en 3 kilo opgeloste suiker bijelkaar gevoegd en weer geroerd.
Water was nu een kleine 43 graden, dus te warm voor mijn gist.

Gezien ik de tijd had ben ik begonnen met de Alcotec Vodka Star turbo gist welke aangaf toegevoegd te worden bij 35 graden. Kortom geduld tot de emmer was afgekoeld tot 35 graden.
Dit duurde nog best even omdat ik de emmer wel al dicht had gedaan, en de temperatuur in de gaten hield via het gat van het waterslot in het deksel. (Ik gebruik een digitale kook thermometer ook weer van u raadt het al AliExpress) .

Toen na een ruime 2 uur het suikerwater EINDELIJK op 35 graden was, weer de schuimspaan ter hand genomen en al roerend de gist toegevoegd en de emmer afgeloten met de deksel en het waterslot.
En nu dus 5 a 6 dagen geduld aldus de gebruiksaanwijzing van de Alcotec Turbogist.

Na een ruim uur was al duidelijk dat de gisting was begonnen, heel af en toe gaf het waterslot een klein bubbeltje, kortom dat was goed.
De volgende ochtend bubbelde het slot iets regelmatiger en zo is hij tot op heden blijven bubbellen (zo om de 3 a 4 seconden).

1 ding waar ik geen rekening mee heb gehouden is DE GEUR  in al mijn naïviteit had ik verwacht dat er alleen CO2 uit de emmer zou komen, maar behalve dat ruik je duidelijk dat er iets staat te gisten. Persoonlijk vind ik de geur niet heel naar, maar aangenaam is anders.
Daar moet ik de volgende keer even wat op vinden, want ik woon niet heel ruim, en om nu mijn hele huis 5 a 6 dagen in deze geur te hebben is niet heel prettig.

Andere observatie is dat de emmer lekker warm blijft, en je de temperatuur heel makkelijk een beetje kunt controleren met een slaapzak op de emmer.
De gebruiksaanwijzing geeft aan dat de ideale omgevings temperatuur 20 tot 25 graden is, en mijn ruimte is op dit moment net iets koeler 19 graden maar dat los ik dus op met een slaapzak. LET WEL op dat je als je dit doet even weer de digitale thermometer gebruikt (sensor zit nu tussen de emmer en de slaapzak) want i.v.m. het gistingsproces wat warmte opwekt warmt zo de emmer langzaam weer op, dus zorg ik ervoor dat ik de slaapzak weer weghaal bij 25 graden om zo de gisting zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Ik verwacht uiteindelijk een stookwijn van +- 14 procent, de gebruiksaanwijzing geeft hier verder niets over aan, maar gezien de hoeveelheid suiker / water lijkt me dit een reële verwachting. Over een dag of 4 5 kan ik hier meer over vertellen.

Beantwoorden
56 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lekker bezig man! Vertel ik je hoe ik het doe, ik gebruik ook de alc.vodkastar(blauwe zakje).
Ik pak een ton, ik spoel die schoon met lauw kraanwater. (Ik heb een gardena aansluiting op mijn keukenkraan dus korte tuinslang aankoppelen en schoonspoelen). Dan zet ik de schone ton op zijn plek en gaat de slang erin. Draai warm en koud volledig open en geeft 28 graden als eindresultaat. Dan dichtdraaien als het waterlevel op 21 liter komt.(Viltstift streepje) Dan roer ik een voor een de 6 pakken suiker door het water en dan maak ik met de bierlepel een draaikolkje en giet daar in 1x het zakje gist in. (Dit voorkomt dat er gistresten aan de ton gaan vastkoeken.
Dan na een paar minuten nog 1x rustig doorroeren, deksel met waterslotje plaatsen en waterslotje vullen met hooguit 3/4 druppels voor minder bubbel geluid en meer controle op de vergisting.
Na 6 dagen stoken en cheers. Gaat bij mij nooit fout. De reden dat er zo weinig ruimte in je ton overblijft is wel degelijk doordacht. Er moet zo min mogelijk zuurstof in je ton komen. Hierom geen douche koppen gebruiken met vullen, dit vertraagt de opstart juist. Stank overlast kun je voorkomen door een aquarium slangetje bovenin je waterslotje te duwen en het slangetje uit het raam te hangen.

 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Pittig verhaal en geef in korte zinnen een reactie.

Zelf zou ik pas starten wanneer je kolom klaar is of binnen een paar stappen, de mash is met een week ongeveer klaar. 8kg opgevuld NAAR 25 liter ipv 25 liter toevoegen is de bedoeling. Je kunt ook twee of 3x koken alleen duurt het afkoelen wat langer, gebruik koud water en of eventueel ingevroren flessen water in je vat.

35 graden is te hoog voor gist en hoop dat je de boel niet vermoord heb..ik heb dezelfde vodka gist gebruikt maar dan op 25 graden eerst laten (hydrateren) dan na 15/30 minuten door de mash roeren en binnen no time bezig en een paar uur daarna echt oorlog wat een turbogist doet.(door toevoegen van gist loopt temp ook nog op)

Dat jij de geur niet lekker vind is jouw bevinding ik vind het lekker, een suikerwasje ruikt minder dan een melassevergisting waar wij momenteel mee bezig zijn, een moutmash ruikt heerlijk.

wbt de warmte heb ik een warmteriem van stookwinkel welke prima werkt, zo ook de sticker welke je plakt aan je emmer en zo de temp kan aflezen, probeer de temp niet te veel te laten schommelen om de ideale leefomstandigheden te houden.

Als je de sg waardes weet weet je ook waar je ongeveer gaat uitkomen, 8kg in 25 l zit zo rond de 20% meen ik.

Succes, nu snel je kolom afmaken en houd ons op de hoogte.

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad lang verhaal, maar had nog niet zo iets voor de beginners gevonden, dus dacht laat ik mijn bevindingen eens delen. 

Maar als ik het goed begrijp dus niet 25 liter water gebruiken maar 21 en de rest van het volume naar de 25 liter wordt veroorzaakt door de suiker (meen ik op te maken uit beide bovenstaande reacties. (ooh en ook op de verpakking trouwens lees ik nu .. mmm dom)

En de opmerking over de 35 graden, dit staat letterlijk op de verpakking (net als die 21 liter trouwens 🙂 )

Gezien de boel nu lekker anderhalve dag staat te borrelen kan ik toch wel concluderen dat de gist zijn werk aan het doen is toch ?

En wat de geur betreft, over smaak valt niet te twisten, maar mijn vriendin vond het zeer onaangenaam dus de volgende keer idd een slangetje naar het raam vanaf het waterslot.

 

Qua kolom hoop ik deze de komende 2 weken af te kunnen maken, zo goed als alle onderdelen zijn in huis, ik heb alleen wat hulp nodig bij het solderen / fabriceren van de koper flenzen. Maar mijn idee was dat dan mijn stookwijn mooi kan klaren (zonder klarings middel) en gezien het alcohol percentage deze best een tijdje bewaard kan blijven, is dat een juiste aanname ? 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En trouwens sowieso vanzelfsprekend maar benoem het toch even.
zoals hierboven duidelijk wordt is zelf het goed lezen van een manual soms
 al moeilijk (iets te enthousiast te werk gegaan ben ik bang).

Dus ik leer graag van u !Ik waardeer de opmerkingen / tips ZEER gezien ik totaal GEEN ervaring heb met het maken van stookwijn / destilleren

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt maar dat is om het suiker op te lossen.

Twee zinnen daaronder staat ideaal tussen 20-25 waar ik zelf heb gemerkt dat de gist 25 wel erg lekker vind.

Wat vinden vrouwen wel lekker..?ja chanel no5.Maar je hebt gelijk om de hele dag in co2 zitten is ook niet bevordelijk.

Dat is een prima idee hoor wbt het klaren, een suikerwasje heeft niet eens 14 dagen nodig.....maar de hamvraag blijft?Is je kolom dan klaar.

En ja als het borrelt word er alcohol gemaakt nu afwachten of deze zal smaken.

Wel leuk we zijn op dit moment met dezelfde gist bezig, ik heb er 7,5 kg kristal, 500 gr fructose en 500ml verse sinaasappelsap in zitten welke nu bijna klaar is.Heeft 6 dagen staan borrelen als een malloot en de sg staat op 1021.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja man, zodra het pruttelt dan heb je het goed gedaan.
En correct: Vullen met 21 liter, de 6 pakken suiker maakt het totaal: 25liter suikerbeslag.
Dat gistpakket is speciaal voor 6 pakken suiker. Geen 8. Kan wel maar daar is het gistpakket niet voor ontworpen. Goede keuze,trouwens, deze heeft niet het zure alcotec 24/48 smaakjes. Dus de vodkastar is mijn favo'tje,  ook al ga ik wel eens wat andere pakketten van Jan uitproberen eerdaags.
Die 35 graden lijkt mij ook overdreven warm maar de fabrikant zal het het beste weten.
Ik start altijd op 28 graden en het werkt prima.
Nog even voor de vergisting hoe het bij mij loopt:

1e dag opstart, al na enkele uren de eerste bubbels (28 graden) - kamertemperatuur 23 gr.
2e dag: vergisting in volle gang (27-26 graden)
3e dag heftig te noemen (op deze dag gooi ik er nog wel eens overrijp fruit pulp bij) (26 graden)
4e dag nog steeds heftig (25 graden)
5e dag merkbaar minder actie in het waterslot (24 graden)
6e dag bubbelt in intervallen die steeds langer gaan duren (23 graden)
Max rendement behaald en de stookwijn is al stook klaar.
---
14e dag: De stookwijn heeft zichzelf geklaard zonder klaringsmiddel. (Is nu op zijn allerbest).

 

 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had zelf al een suikerwasje gemaakt met 8kg totaal voor de prestige turbo van Jan welke mij al eens 21% had opgeleverd een goed smaakte. Heb toen maar de alcotec gebruikt welke het prima doet.Smaak ga ik van jou uit dat hij goed is.

Die prestige was na 3 dagen klaar met 21% , deze gist is wel een stuk duurder maar hadden we bij de t500 gekregen van Jan.

Vraagje, waarom de pulp er bij doen? Mijn volgende stap (volgende week eerste echte whisky moutmash) is om met fruit te werken vandaar de vraag.

Dus een week na volledige vergisting is alles geklaard?

Je hebt het over de zure bijsmaak, ik heb met de rum (rietsuikermelasse inkoop) ook de rum turbo van alco gebruikt heeft deze dat ook?

Vast bedankt

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Even terug naar de Vodka Star van Alcotec, ik heb er een aantal gekocht van Alcotec om eens te kijken wat ik de lekkerste / makkelijkste vind. Ik heb me behalve de vergissing in hoeveelheid water en temperatuur wel netjes aan de hoeveelheid suiker (6 kilo) gehouden.

Tijd vind ik ondergeschikt aan smaak en kwaliteit dus het zal me een worst wezen of ik een gisting kan doen in 24 / 48 uur of in 14 dagen.
Vind wel interessant wat de prijzen doen van de Turbo gisten, gezien de Alcotec gisten de helft kosten van de prestige gisten ben ik daar maar eens mee gestart.
Heb er trouwens een aantal bij de emmer gekocht allemaal zo rond de 3 euro trouwens.

Op dit moment zit ik in dag 2 van de vergisting, en lijkt het gewoon te lopen, ben benieuwd of het morgen ook heftig is, en ook wat het effect is van de te grote hoeveelheid water die ik dus gebruikt heb.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoe warmer hoe meer geur uit de emmer.
Leuk verhaal, succes mannen?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Thanks HillBilly. Spacedee, waarom ik een zeldzame keer er overrijp vruitpulp bij gooi is omdat weggooien zonde is en als niemand meer een zwarte banaan lust dan lust de gist die wel.
SJ44k: Het gaat maar om een paar liter water die je teveel hebt toegevoegd. Ik verwacht weinig nadelig effect. Je zou ter compensatie in dag 3 een kilo suiker extra kunnen toevoegen om te compenseren. (Langzaam erbij doen want anders doet de gist een vreugdedansje en verlaat je ton voor een korte polonaise),oftewel dan krijg je een explosieve reactie. Je kunt er ook voor kiezen nu geen zuurstof in je ton te laten met dit soort acties en wacht het rustig af.
Alcotec 24 of 42 opmerking: Deze verpakking wekt de indruk dat je stookwijn binnen een dag klaar zou zijn. Mijn bevindingen zijn helaas dat ze ook  pas na 7 /8 dagen eindelijk zijn uitgegist of nog in na-gisting zelfs. Kan je voor de zuiverte beter de vodkastar pakken. Smaakt beter en duurt net zo lang.

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

SJ44k: Het gaat maar om een paar liter water die je teveel hebt toegevoegd. Ik verwacht weinig nadelig effect. Je zou ter compensatie in dag 3 een kilo suiker extra kunnen toevoegen om te compenseren. (Langzaam erbij doen want anders doet de gist een vreugdedansje en verlaat je ton voor een korte polonaise),oftewel dan krijg je een explosieve reactie. Je kunt er ook voor kiezen nu geen zuurstof in je ton te laten met dit soort acties en wacht het rustig af.

 

 

Bloed kruipt toch waar het niet gaan kan, en besloten om toch er 1,14 kilo suiker (6 kilo / 21 liter maakt 285 gram suiker per liter dus 4 liter water x 285 gram = 1,14 kilo suiker) aan toe te voegen ter compensatie van de 4 liter water teveel. Toch nieuwsgierig hoe dit gaat uitpakken.

 

Dank voor de tip om dit voorzichtig te doen want de gist werd idd HEEL blij met deze extra voeding 🙂 begon behoorlijk te schuimen bij de eerste scheppen suiker.

 

Ook even snel een monstertje genomen om te pogen een meting te doen met de refractometer (voor het toevoegen van de suiker) maar dat werkt niet met nog zoveel restsuiker in de wash.

 

En toen werd het spannend, want na het snel weer afsluiten van de emmer bleef het waterslot stil, HEEEL STIL. Maar na 2 uurtjes geduld loopt de gisting weer als vanouds, wellicht nog iets beter dus het proces loopt nog.

 

Bij mij verloopt de vergisting trouwens in tegenstelling tot Nimrax heel constant, na opstart netjes om de 3 seconden bubbelt mijn waterslot en doet dat eigenlijk al vanaf vrijdagochtend (dus nu al zeker 4 dagen).

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@sj44k Wat valt er nog veel te vertellen over een vergisting sessie he?
Het is alleen nu zo dat je je niet helemaal aan het recept hebt gehouden wat het eindresultaat mogelijk zal doen laten verschillen.
Ik wist vooraf al dat je die extra suiker erbij ging doen hahaha
Een refractometer is pas nuttig na dag 5. Eerst zie je onwijs hoge waardes en dagen later zie je het zakken naar serieuzere waardes.
Nadat je een gistende ton hebt opengetrokken, verdwijnt de Co2 meteen. Wordt vervangen door zuurstof. Na terugplaatsen van het deksel neemt de Co2 weer langzaam toe, bouwt druk op en dan duwt de Co2 de zuurstof eruit en dat kan zomaar een paar uur duren. Maar je tonnetje gaat goedkomen hoor. Nog effies en dan kan ie in de still. Keep updating us 😉

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je erg veel last hebt van de CO2-lucht, kun je aan het waterslot een slangetje bevestigen en naar buiten voeren.

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hahaha .. ja mooi hoor had niet verwacht dat ik het vergisten ook al zo spannend zou vinden, mooie voorpret !

 

Zoals gezegd is mijn kolom nog lang niet klaar, Beter nog meer dan een ketel en een koperen pijp heb ik op dit moment nog niet.
Ik ben voornemens deze schaamteloos na te gaan bouwen, met hele dikke props naar @ ! Hij heeft ook de koperen pijp voor me geregeld.

Echter nu zie ik weer andere gebruikers een hoop termen en flow meters etc etc roepen waar ik nu nog te weinig van begrijp, en niet terug kan vinden wat het allemaal betekend.
Een paar voorbeelden :

SPP materiaal ??

 

LM / VM kolom (ik denk dat het Liquid / Vapour managed betekend maar wat dat dan precies inhoud GEEN idee)

 

Reflux / kolom stabiel houden, of instabiel ?? (ik heb geen idee wat hiermee bedoeld wordt).

 

Er gaat dus een hoop jargon om op dit forum waar ik nergens echt de betekenis van kan vinden noch hem goed / duidelijk kan opmaken uit de context.

 

Dit maakt het dus lastig om nu een beslissing te nemen in hoe ik de kolom ga bouwen.
Aan de andere kant moet ik me misschien ook niet gek laten maken en gewoon de kolom van Fastback nabouwen en kijken hoever ik kom, een mooi / simpel design wat ik wel ga uitbreiden met een stroomregeling voor het warmte element van de ketel, en eventueel ga ik de thermomethers vervangen door sensoren en een flow sensor toevoegen welke ik dan uit ga lezen via mijn Raspberry Pi, om zo mooi het proces geheel digitaal in de gaten te kunnen houden en eventueel bij te kunnen sturen.

Bouwen an sich zal redelijk snel kunnen verlopen omdat ik bijna alle materialen verzameld heb, en het een kwestie is van bouwen.  Tot die tijd heeft mijn stookwijn mooi de tijd om te klaren 🙂

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?