Meldingen
Alles wissen

En nu gaan we van onze recent gekochte melasse rum stoken

Pagina 1 / 2

Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Er komen regelmatig recepten voorbij hoe men rum dient te stoken.

Bij alle recepten stookt men / adviseert men een gedeelte suikerrietmelasse en een gedeelte dure rietsuiker.

Hier een link van de wereldbekende Cubaanse rum die uitsluitend van melasse wordt gestookt zonder een korreltje rietsuiker:

http://www.cubalink.nl/cuba-rum/

https://rumworld.nl/proeverijen/

Beantwoorden
18 reacties
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Niet voor mij, krijg de melasse pas vrijdag. Maar ik haal jullie wel in. Gaan jullie de fouten maar eerst maken. Heb er wel veel zin in. En van het vrouwtje mag ik een mooi tonnetje kopen. Kost wel een flesje dure parfum want voor een bos boterbloemen van Betweter doet ze het niet. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

SUIKERRIET ALS BASIS

Rum is een distillaat van de melasse van suikerriet. Suikerriet is een grassoort, die tot 6 meter hoog kan worden en tijdens de bloei een machtige bloemenkrans draagt. De plant is aangewezen op een tropisch of subtropisch klimaat om tot volle wasdom te komen, maar is dan ook volop aanwezig. Uit het onderste gedeelte van de stengel wordt rietsuiker gewonnen, dit doet men door de stengels klein te hakken en te walsen, het dikke kleverige sap dat deze methode oplevert, stroomt in reservoirs en wordt later bijna tot het kookpunt verhit. Dan volgt afkoeling, waarna de afgezette verontreinigingen worden verwijderd. Opnieuw volgt dan een verhitting en een afkoeling en wat dan overblijft, is een donkere, weelderige stroop die op dat moment al redelijk zuiver is. Deze stroop wordt in een centrifuge gedaan die al draaiend de suikerkristallen afscheidt, dit komt later als rietsuiker in de handel.

De resterende donkere en stroperige vloeistof noemt men Melasse, waaruit de Rum wordt gedistilleerd.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

🙂 Dit heb ik net in het andere melasse topic aan fastback uitgelegd 🙂 Je kunt zo inderdaad een rum stoken van melasse zonder extra rietsuiker. Er zit namelijk nog restsuiker in. De opbrengst is dan natuurlijk wel heel erg laag.

Je kunt de melasse ook weer aanvullen met rietsuiker, zo kom je in de buurt van het originele sap dat uit de stengel komt. Met meer opbrengst en een vegelijkbare kwaliteit.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goeie morgen Jan,

Uit de pure suikerrietmelasse wordt door de industrie ongeveer 40% alcohol gestookt, als basis voor de originele rum. Dat wordt nooit vermengd met rietsuiker.

Als je de inhoud van de linken leest, gaat het ook om een hele authentieke speciale gist, die tot op de dag van vandaag vanzelfsprekend, geheim wordt gehouden.

Ik ben benieuwd welke smaak jouw gist zal afgeven aan de rum.

Ik verwacht na 25 juni met de caravan weer thuis te zijn en zal dan ook beginnen aan mijn rumstooksel.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Rob,

Er komt ook zeker wel 40% uit, maar veel minder opbrengst, volume.

 

De link is zeer informatief, maar gaat natuurlijk niet over alle rum. Het is een van de vele soorten en manieren. 

 

Begrijp ik dat jij echt alleen van melasse gaat vergisten en stoken? Dat is ook een manier en ben ook heel benieuwd hoe dat gaat en wat je opbrengst zal zijn. Leuk om dat hier van iedereen terug te lezen.

 

Ook de gistsoorten zijn bij iedere producent uniek en geheim, dat is zelfs bij de grote bierbrouwers het geval. Spannend wat de resultaten zullen zijn bij iedereen!

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het authentieke en de zogenaamde geheime gistsoorten geloof ik allemaal wel.

ik wil gewoon een lekkere rum die ik zelf gemaakt heb en waarbij ik gist kan gebruiken die niet geheim is.

Ga dit topic dus volgen want been zeer benieuwd naar ieders input

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik begin ook in de verschillende kwaliteiten gist te geloven. Ben nu alcohol van turbogist aan terugstoken. Deze is te hard gegaan qua temperatuur en was vies, ben benieuwd hoe de alcohol zo smaakt. Ik heb 5 liter scherpe alcohol op 9 liter gewassen.   

Straks weet ik het resultaat, hier alvast een foto.

 

net bericht van Pino, vanaf zaterdag ga ik ook vol in de rum en is het experimenteren met turbogist voorlopig effe voorbij

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hey Lummel ik lees dit mooi op tijd, mijn alcohol na een nachtje luchten en vanmorgen dicht gedaan. kom net thuis en ruik er nog eens aan en toch wel een sterke lucht er aan scherp.

zat er ook al aan te denken om deze een keer opnieuw te stoken,maar nu de oorzaak hoe kan dit en lees dus net dat de vergisting te snel is gegaan met tempratuur kan je dit iets beter omschrijven bedoel je de vergisting  temperatuur te hoog of de temperatuur stoken.

ik heb alweer een nieuwe emmer opgestart en is best wel warm hier binnen  26 graden.

nu wil ik wachten tot deze emmer ook klaar is en deze te stoken, en daarna alles bij elkaar eerste run en tweede run en nog een keer opnieuw te stoken.

 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

mooi Betweter ga dit zeker volgen hier, om over een tijdje mijn melasse om te zetten in rum, ik wil gaan werken met een dunderpit.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Raymond, ik kan er niets anders van maken dat door de zomerse temperaturen, gemiddeld 25 graden hier, de gist als een gek is gegaan maar de smaak  niet te vergelijken is met de alcohol die ik van het voorjaar heb gemaakt op 18 graden. Dat duurde overigens toen overigens 2 keer zo lang om te vergisten. 

Deze scherpe alcohol vind ik niet te drinken, ben benieuwd hoe deze 5 liter er uitkomt. Ga straks proeven en het percentage meten. 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Oke duidelijk Lummel dan wacht ik deze deze emmer even af tot hij klaar is en dan stoken, zal kijken hoe hij er uit komt als hij ook zo scherp is na een nacht luchten.

dan gooi ik alle liters bij elkaar en opnieuw stoken, zal zorgen dat ik onder de 40% zit als alle liters bij elkaar gooi.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kon toch niet wachten en heb na 2,5 liter geproefd. De alcohol is zacht geworden maar de " parfum" is ook voor een groot gedeelte verdwenen. Veel beter dus als die scherpe zooi van vanmiddag maar kan de kwaliteit van  18 graden vergisting niet bereiken. Als je het zo proeven zou je begrijpen wat bedoel. Kut, ha ik nou maar meer gemaakt van het voorjaar. 

Turbo doe je dus in de winter of voorjaar als je het doet voor kwaliteitsdrank.  Heb je gewoon alcohol nodig is dit de beste temperatuur. Dus de zomer. 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Thanks duidelijk Lummel Jammer van topic vervuiling gaat over melasse rum stoken.

Jan van mij mag je deze berichten verwijderen,

andere kant wel weer een mooie les.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Raymond, welke gist heb je gebruikt, was deze van Alcotec, daar kun je tussen de 20 - 30 graden stoken (staat ook op de verpakking, of heb je een ander merk gebruikt?

Verder hoop ik als topicopener dat het hier verder zal gaan over de ervaringen met het stoken van rum van suikerrietmelasse.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?