Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste suiker wash ervaringen

Pagina 3 / 4

Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok back on topic, op de kop af 3 weken geleden dat ik de boel heb aangezet is de gist nu echt klaar. Eigenlijk al bijna een week maar heel sporadisch hoorde ik het waterslot nog wel eens.

Maar zojuist even een monstertje genomen en onder de refractometer gelegd, en ik ben HEUL erg tevreden so far. Daar waar ik initieel op 14% alcohol verwachtte te komen met de VodkaStar gist zit ik nu op een hele nette 18%.

[geen idee waarom de foto verkeerd wordt weergegeven origineel was gewoon goed]

Helemaal niet slecht voor een eerste keer waarin het ook nog eens mis is gegaan qua afmeting water v.s. suiker 🙂

Ik ga het vat nu nog even lekker laten rusten / klaren, heb mooie 10 liter emmers op de kop getikt waar ik het over een week ongeveer in ga overhevelen. Dan gaan we door (als de temperatuur het toelaat tenminste) op de volgende batch. Heb wat verschillende soorten gist gekocht dus ik kan er nog even tegen aan.

Verder qua kolom nog geen vorderingen gemaakt, wel inmiddels alle onderdelen van de vermogens meet & regelaar binnen die ga ik denk ik vanavond maar eens in elkaar zetten.

Ooh en voor ik het vergeet het op de HD website heb ik zo ongeveer alles terug kunnen vinden wat ik maar wilde weten, dank voor de tip ! 
De kolom die ik ga bouwen wordt een packed reflux kolom / cooling management kolom, kortom ik ga me bij mijn eerste plan houden. 
Mijn doel voorlopig is om een zo'n neutraal en puur mogelijke alcohol te stoken om daar limoncello mee te maken. Dat is me al eens (als ik iedereen die hem gedronken heeft) behoorlijk goed gelukt, en ook de reden geweest om me te verdiepen in het zelf stoken. 

Dus daar ga ik ervaring mee op doen, en vanaf daar zien we weer wel verder.

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo Sj44k,goed om te lezen dat je wash toch goed is gekomen....xtra suiker is dus gewoon omgezet in alcohol...18 ipv 14%.

Leuk dat je bezig bent met je eigen ketelbouw...

Zit zelf ook in de alles bij elkaar zoeken/verzamelen/ kopen fase voor een koper projekt.

Veel succes met de 'struggle' naar de voor jou perfekte Limoncello !

Vind het leuk dat je je enthousiasme hier deelt.

Hartelijke groet,

DB.

 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is een mooi resultaat.Mijn resultaat met de wash en hetzelfde gist (recept was 7,5 kg kristal, 500 gr fructose en 500ml verse sinaasappelsap) was super en ben uitgekomen op 21%.Had hem 8 dagen laten gisten toen overgeheveld, na een dag of 11 deze met een plooifilter geklaard (pff 15 uur verder..!) en het resultaat was een hele heldere stookwijn.Gestookt met de t500 en daar 3,8 liter zoete koude alcohol van 94% van over gehouden en ruim 200ml voorloop.Kon het bijna niet geloven maar volgende dag nogmaals gemeten en klopte idd.Die vodkastar is nu ook mijn favo sugerwash gist.

Hoelang denk je nog bezig te zijn met je kolom?En een fotootje hier of daar zou leuk zijn.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat een geduld Sj44k.

Ik zou echt mijn schoenen hebben opgevreten om sneller te kunnen stoken.

 

Anyway...veel succes. Hoe lang moet je je Sugarwash bewaren gok je voordat je kan gaan knallen?

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 &  jullie stellen zo ongeveer dezelfde vraag.

Als ik iets oppik van dit forum is dat geduld een goede zaak is, kortom dat betracht ik dan ook uit te oefenen. Als ik het goed begrepen heb kan ik de stookwijn sowieso best lang (paar maanden) bewaren dus dat komt goed. Tevens heb ik naast mijn vergistings vat 3 afsluitbare 10 liter emmers geregeld waarin zodra de stookwijn geklaard is in ga overhevelen zodat ik weer een nieuwe batch kan gaan maken.

Mijn ketel is 30 liter dus dan heb ik zodra de kolom klaar is alvast een kleine 50 liter stookwijn om mee te gaan spelen 🙂

De kolom moet nu nog voorzien worden van flenzen, en de condensor moet nog gemaakt worden. Dit ga ik samen met mijn schoonvader doen die tijd zat heeft en ook de materialen (koperen plaat voor de flenzen) dus ik moet even ergens tussen mijn andere hobbies / bezig heden wat tijd gaan maken om dit te gaan doen.

Ik hoop binnen nu en 2 maanden de boel wel in orde te hebben maar zou ook zo maar nog wat langer kunnen duren. Zodra we gaan bouwen zal ik sowieso een nieuw topic openen om mijn ervaringen te delen.

 

Beantwoorden
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

uhmm.....ik heb het nooit geprobeerd, maar ik betwijfel een beetje of je stookwijn zo lang goed houdt. Ben erg benieuwd naar je bevindingen.

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zie niet in waarom niet  om de volgende redenen :
* Ik heb een compleet wijnrek vol met flessen wijn die allemaal minimaal 1 jaar oud zijn en die zijn nog steeds prima :).

* 18% Alcohol mits goed afgesloten conserveert.

* Nimrax van het forum hier is een keer een vergistings vaatje 2,5 jaar vergeten en heeft er nog een prima stook mee gedaan.

Kortom ik zie geen enkele reden waarom mijn stookwijn niet een paar maanden (zo niet jaren) goed blijft zolang ik maar hygiënisch te werk ga met overhevelen.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je hebt gelijk hoor. Zolang je schoon gewerkt hebt en het deksel zit er op, dan bederft het niet snel. idd precies wat je zegt met de wijnflessen. Die blijven heel veel jaren drinkbaar en de alcohol conserveert ook.

 

Ik heb vorig jaar een emmer whiskymash in 2 delen gestookt. Tussen het eerste en 2e deel zat ruim 4 maanden. Puur tijdgebrek. Maar er was helemaal niets mee aan de hand. Stond gewoon in de keuken op het aanrecht met een waterslot er op. Mash was 11% en was niets mee gebeurd.

Beantwoorden
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ahhh....da's goed om te weten.

Mijn vermoeden was dat er toch wel gemakkelijk bacterien in kruipen. (Da's met een afgesloten fles wijn denk ik toch anders).

 

Anyway... weer wat geleerd.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je hebt gelijk hoor. Zolang je schoon gewerkt hebt en het deksel zit er op, dan bederft het niet snel. idd precies wat je zegt met de wijnflessen. Die blijven heel veel jaren drinkbaar en de alcohol conserveert ook.

Volgens mij zijn er 2 soorten wijn, wijnen die je binnen een bepaalde tijd dient te nuttigen en wijnen die geschikt zijn om verder te laten rijpen in b.v. een wijnkelder.

Dit staat meestal vermeld op de fles.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De meeste rode wijnen worden beter door het te bewaren. De tanines kunnen zo rijpen. Niet alle wijnen worden beter als je ze langer bewaard. Ik heb nog geen wijnen gezien met een houdbaarheidsdatum. Mischien zijn die er wel hoor, dan denk ik aan de pakken van de Aldi. Witte wijnen jaren bewaren heeft geen zin. Kan ook geen kwaad maar er rijpt niets als je het bewaard. Op het etiket staat nooit een rijpingsadvies. Wijnetiketten zijn voor een leek overigens sowieso hokus pokus. Het zegt meer over de streek waar het vandaan komt, of het een blend is (landwijn) of een wijn van een specifieke boerderij, dan staat er mise en bouteilles au chateau op.

Als ik zelf wijn maak zijn die na 2 jaar nog steeds lekker, mijn vader maakt ook veel meer wijn dan er wordt opgedronken en er bederft nooit wat. En daar zit alleen sap en gist in (en wat suiker soms maar dat mag eigenlijk niet bij de meeste wijnen)

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Uit economisch oogpunt worden alle toevoegingen die in de wijn zijn gestopt, niet op het etiket vermeld, dit met toestemming van regeringen. Men is bang dat de wijn dan niet of minder zal worden verkocht. Heel opmerkelijk omdat op ALLE LEVENSMIDDELEN deze verplichting rust.

Overigens is zelfgemaakte wijn net als advocaat véééééél lekkerder.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kan  veel lekkerder zijn, maar het is moeilijk om aan de echte wijndruiven te komen. De supermarkt druiven hebben een lager sapgehalte, een te diķke schil en een te laag suikergehalte. Dit laatste kun je zelf toevoegen maar dat hoort niet. De druif hoort zelf voldoende suiker te bevatten.

 

En je kunt natuurlijk niet alle wijnboeren over 1 kam scheren. Een Boujolais Primeur smaakt inderdaad altijd hetzelfde. Maar een echt wijnhuis met met een mise an bouteilles au chateau heeft nog steeds goede en slechte wijnjaren. In de goede jaren worde de Gran Cru's geboren, en een aanzienlijk deel appart gelegd om de slechte jaren te compenseren door middels blenden toch een goede kwaliteit wijn op de markt te brengen. Dit hoeft dus niet altijd te gebeuren met chemische middeltjes.

 

Een goede echte wijn van een echte wijnboer is thuis te evenaren maar het is niet gemakkelijk, ook daarbij geldt weer net als bij whisky ook nog op welke eiken vaten je rijpt etc...

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Witte wijnen jaren bewaren heeft geen zin.

 Dit is zeker NIET per definitie waar, ik heb aardig wat flessen wit die na een jaartje of 5 toch echt veel beter op dronk zijn dan toen ik ze kocht. 
Over smaak valt verder niet te twisten, maar per definitie beweren dat witte wijn bewaren geen zin heeft daar heb ik toch echt een andere mening over, en gelukkig met mij meer mensen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

  Dit is zeker NIET per definitie waar, ik heb aardig wat flessen wit die na een jaartje of 5 toch echt veel beter op dronk zijn dan toen ik ze kocht. Over smaak valt verder niet te twisten, maar per definitie beweren dat witte wijn bewaren geen zin heeft daar heb ik toch echt een andere mening over, en gelukkig met mij meer mensen. 

Het kunnen rijpen en/of bewaren van wijnen geldt zeker niet voor alle wijnen, ongeacht of het rode of witte wijnen zijn.

Niet alleen de soort wijn telt, maar zeker ook de prijsklasse, omdat goedkopere wijnen veel te veel addetieven bevatten, zullen ze binnen een bepaalde tijd nog drinkbaar zijn.

Zelfs in het lijst van wijnen welke bewaard kunnen worden staat "vanaf" en denk je een goede dure fles wijn open te trekken en blijkt hij naar amoniak te smaken.

Na zoveel jaren kun je deze dure fles wijn niet meer terugbrengen bij je leverancier.

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?