Meldingen
Alles wissen

Nu de ketel klaar is, voor de eerste keergestookt.


OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb 12 liter appelsap vergist. Begis SG 1060, eind SG 1000. Dus ongeveer 8 %

Na het stoken had ik 1,1 liter van 41%

Is dit goed???

Beantwoorden
11 reacties
Robbert
Berichten: 10610
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beetje veel verloren onderweg .
8% op 12 liter = 960 ml alcohol aanwezig .
41% op 1,1 liter = 451 ml. alcohol aanwezig
grote voorloop of naloop gehouden ?
je zou terug gerekend naar volume overgebleven alcohol max 15% =144 ml bij een goede overhaal verliezen .

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Of te vroeg gestopt. Ik vond het zelf ook een beetje weinig. Mijn voorloop was 100 cc. Ik heb ook nog 100 cc van de Heads apart gehouden

Ik vroeg mij wel af of ik kon meten met een refractometer? Ik dacht van niet dus gemeten met hydrometer.

Ik heb een thermometer net na de kolom, deze heb ik op 93 graden gehouden, op een gegeven moment kwam er niet veel meer uit. De laatste 100 cc was rond de 25 % Was lastig te meten in een maatglas van 100 cc, hydrometer (0 / 40%) kwam nauwelijks van de bodem ondanks dat het maatglas tot de rand vol was.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10610
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

thermometer dus tussen koeler en kolom ? 93 gr is op brug veel te hoog .
En dat kan ook zorgen voor laag percentage .

hydrometer is voor SG . niet alcohol percentage.

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hier zit de thermometer. Wat zou dan de goede temperatuur moeten zijn?

En deze meter heb ik:  https://www.stookwinkel.nl/product/refractometer-0-80-alcohol/

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10610
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

dat is de plaats waar de alcohol de " drempel " overgaat .
voor zo schoonmogelijke alcohol meet je daar 78,3 graden .
daarbij blijven andere dampen in hoed achter en lopen terug .
des te hoger temperatuur des te meer over de drempel springen .
Voor een fruit drank ( hangt beetje af van soort ,)
is 88 gr een grens , 92 gr ook en boven 95 graden een stookfout .

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Topic starter
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Is er ook een boek, site, iets... waar dit alles te lezen is. Net als die berekening(en) een paar berichten geleden. Een forum is mooi maar oh zo veel... met vaak offtopic berichten.

Ik leer graag bij, als ik een vraag heb is een forum prachtig, maar voor basis kennis wil ik liever zelf lezen i.p.v. het forum bevuilen en mensen lastig vallen. Voor bierbrouwers is er nu zo'n boek, is dit er ook voor stokers?

Het was appelsap, en ging er vanuit dat ik deze nogmaals ging stoken, dus de ruwstook, maar dan nog moet ook dit proces goed gaan natuurlijk.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@rikvanbeusichem)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In onderstaand plaatje kun je zien wat de temperatuur van de uitstromende alcohol damp is (bij een potstill - los van eventuele reflux).

Link naar uitleg over de temperatuur: https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=1&t=75378&start=30

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10610
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

mooi zo een grafiek maar het gaat om een voorbeeld om daar vergelijk in te vinden moet er vanalles bekent zijn over vulling , hoeveelheid / hoogte , dimensie's van ketel , niet alleen abnb maar ook samenstelling vloeistof . materiaal van ketel , warmte verdeling . potstill met hoed , spatbol , dome .
Kalk gehalte aanwezig in vloeistof .
En je zal meerdere opeen volgende distillaten moeten doen om een juiste curve te maken .
maar dat is voor elke ketel weer anders .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10610
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

( abnb is foutje zou abv moetn staan)

Beantwoorden
Berichten: 120
(@rikvanbeusichem)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De grafiek laat het temperatuur verloop van een mengsel van ethanol en water zien. Daar verander je niets aan.
Verander je de samenstelling van dit mengsel, dan verandert echter ook de grafiek.
Het volume (of de volume inhoud), vorm van de ketel etc. veranderen hier niets aan.
Puur water kookt bij pak em beet 100 graden. Maakt niet uit of je de ketel half vult, van koper of van goud maakt.
Dat de temperatuur bij limonloo op 93 uit kwam klopt dus in grote lijn met de grafiek.
Als je de ketel wat verder opstookt komt er gewoon wat meer uit. Het is dan zaak om te ruiken en proeven wanneer je wilt stoppen met opvangen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10610
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

water wat meer calcium en mineralen bevat zal de curve doen veranderen . ( zouten )
druk in ketel en flow hebben invloed op kook en damp temperaturen .
Dus ook bouwvorm van ketel .
water kookt bij normale atmosfeer bij 100 gr maar een ketel heeft zeker als een uitgang smal is meer druk dus kookt op hogere temperaturen .
heb je een grotere uitgang is druk anders en heeft ook weer invloed op temperaturen en flow van de damp .
Kleine koude bruggen in materiaal kunnen zelfs te maken hebben met flow .
dikte materialen op dubbele randen kunnen koude brug zijn in ketel en geven een mogelijke stagnatie .
materialen als koper of rvs hebben verschillende warmte geleidingen dus ook de verschillende hoogtes zullen andere tempetatuur verhoudingen hebben .
wat weer invloed heeft op flow
Aanwezigheid van etherische oliën hebben invloed of vertraging van vrijkomen van stoffen waardoor alcohol ook anders vrijkomt .
gooi een drup glycerine in de vloeistof en ziet verschil .
wanneer je meer opstookt komt er inderdaad meer uit maar andere stoffen kunnen doen vertragen of versnellen waardoor ook temperaturen verschillen op resultaten .
Zelfs kan te veel warmte bij bepaalde ketel voor stagnatie zorgen door te snelle verdamping waardoor te hoge verzadigingen ontstaan .
oppervlakte spanning van vloeistof heeft ook invloed .
Vulhoogte van een ketel heeft invloed op percentage zelfs . wanneer een ketel vulling kleiner is zal stijghoogte fractie lagen extra geven dus direct invloed hebben .

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?