Hoy
ik heb het altijd een rare formule gevonden, maar na al die lovende teksten hier, begint het ook te kriebelen.
Als ik tijd heb ga ik het ook eens proberen te maken, misschien volgende winter, en hopen dat het wat rustiger is als de voorbije winter.
Grts.
Generatie 2 twee staat nu te vergisten.
Jan vond de ruwstook erg lekker, bij mij is deze gewoon te scherp. Minder sterk ook, ik heb 1 liter van net geen 32%. het alc% van gen 1 was voor stoken 9,5 % wat eigenlijk een %tje te hoog is.
Ik ga deze samen met de ruwstook van generatie 2 als fijnstook doen in de smartstill. In kleine porties opvangen en eens kijken wat ik er mee ga doen.
Een optie is om het middelste deel van de hearts (als deze niet teveel smaak heeft) te gebruiken als basis voor jenever.
De heads en tails bij de ruwstook van gen 3 en de rest van de hearts bij de fijnstook van gen 3.
Dit soort ideeen kunnen bij mij per uur veranderen dus even afwachten wat ik nog bedenk ...
Bij mij hetzelfde ... ruwstook gedaan van generatie 1 en 2 maar vond wat smaak aangaat deze maar niks. Niks aan de hand ik hou ze bij en kijk wat generatie 3 zegt... ruwstook dan. idem met generatie 4 en dan stopt het. Is er niets bruikbaar bij van de ruwstook dan gaan we over naar de fijnstook waar ik generatie 1 en 2 samen doe en dan misschien ook bij generatie 3 en 4 hetzelfde . Ik het slechste geval gooi ik alles bijeen en maak er 1 fijnstook van. Alles afhankelijk van de smaak van generatie 3 en 4
Een noodgreep zou nog kunnen zijn om de gecombineerde fijnstook nog eens te distilleren als het resultaat niet bevalt om het neutraler te krijgen en dan als basis voor wat anders te gebruiken.
Maar voorlopig ga ik er van uit dat het wat wordt anders kan ik beter gelijk ophouden.
Bij mij is hij juist erg zacht, maar de mash was ook erg helder geworden doordat ik niet aan stoken toekwam. De rogge smaak is erg aanwezig. Daarom heeft Odin denk ik ook het recept van 2 kilo roggebrood verlaagt naar 1,5 kilo roggebrood. De roggesmaak is erg lekker. Ik ga eerdaags vast weer 2 emmers laten vergisten en ga ze net als de laatste batch pas over een paar maanden verstoken. Ik wil het precies zo doen als de eerst keer. Als hij scherp is is hij mischien niet goed helder geweest en krijg je ook gistsmaak mee. Dit kun je ervaren als scherp/heet.
Hij was helder, had die werken gestaan. Misschien iets te hoog in alcohol (9,5 %) of de rijping is bij jou misschien al in het gistvat begonnen en wordt die van ons na even staan ook wel zacht. En het is nog maar de striprun met voorloop en tails. Ik maak me nog geen zorgen.
Ik heb maar 1 stook gedaan met de copperdome, maar geduld is een schone zaak ? en een beetje hout er in doet ook wonderen.
Had je nog cuts gemaakt?
Nee gewoon proeven tot ik tevreden ben,ik denk dat ik 100 ml heb weggegooid, heb ik ruim gedaan hoor want ik vond de smaak al snel goed.
De voorloop is er bij jou al uit dan (als ik het oed begriijp), dat kan (naast de leeftijd) wel een verschil maken.
Klopt, dat meteen weg gegooid. Scheelt inderdaad een slok op een borrel dat dat er al uit is 🙂
super tof etiket Jan!
Hergbruik je het rogge
brood van de eerste run (dikke duim kwam op enter....)