Meldingen
Alles wissen

Whisky mash maken van mout met de koelbox methode

Pagina 1 / 3

Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beste stokers, hierbij een foto verslag van het maken van een whisky mash met behulp van een koelbox (drankenkoeler) Deze methode wordt veel in de USA gebruikt. Je hebt geen dure brouw installatie nodig. 

Ik heb gebruikt:

  • 10 gallon IGLOO dranken koeler.
  • Valse bodem (filterbodem) van aliexpress
  • Wort chiller
  • Stook ketel electrisch
  • Thermometer
  • Jodium test
  • Citroenzuur
  • PH meter
  • Whiskey mout 6.25 kilo.

Ik heb een zak Chateau lightly peated whisky mout gebruikt van 32 euro voor een zak van 25 kilo.

De igloo koeler heb ik voorzien van een valse bodem en aftap kraan:

Met behulp van een app (brew buddy) heb ik bepaald dat voor een batch van 25 liter, 6.25 kilo graan, ik  in totaal 33.3 liter water nodig heb. 25 liter water van 67 graden voor de eerste maisch stap, en 8.3 liter water van 85 graden voor het spoelen. Het maischen zal plaatsvinden op 63 graden.

We beginnen 25 liter water op te warmen met de stook ketel naar 67 graden. Omdat mijn igloo koeler nog niet is opgewarmd neem ik water van 69 graden. Dit water laten we naar de igloo koeler lopen. 

Doordat de igloo koeler wat warmte opneemt zakt de temperatuur ongeveer 2 graden. Als het water is afgekoeld naar 67 graden roer ik het geschrote graan in het water.

Het water zal nu als het goed is 63 graden zijn geworden doordat het graan erdoor is geroerd. Meet de PH. Deze moet tussen 5.2 en 5.6 zijn. De mout is van zichzelf wat zuur, maar ik moest de PH nog wat naar beneden stellen door toevoegen van een klein beetje citroenzuur. We sluiten de deksel en houden de temperatuur in de gaten, en roeren elke 20 minuten. Na een uur is de temperatuur naar 62 gezakt. Dat is prima. Na dit uur doe je een jodium test. Doe wat wort op een schaaltje en doe er een paar druppels jodium bij. Als de wort niet donker verkleurd is de omzetting van de zetmeel goed gegaan.

Tijdens het uur wachten warm je 8 liter water op tot 85 graden.

Nu volgt het filteren van de wort. Laat wort langzaam in een maatbeker lopen totdat deze helder word. Deze heldere wort laat je naar het gistvat lopen. De niet heldere wort uit de maatbeker gaat terug op het graanbed. Laat het graanbed helemaal droog lopen en doe de aftap kraan dicht. Voeg de 8 liter water van 85 graden toe aan het graanbed en roer door. Filter dan als hierboven beschreven naar je vergistingsvat.

Nu gaan we de wort koelen met een wort koeler. Deze koeler heb ik gemaakt van 6mm koperbuis. Omdat ik een vergistingsvat van 60 liter heb, doe ik de gehele procedure nog een keer. Ik houd nu 50 liter gekoelde wort over met een temp onder de 30 graden. De PH kun je nog bijstellen naar 5.5 indien nodig. Met behulp van een bruis steentje belucht ik de wort en doe er 60 gram bakkersgist bij, welke ik haal voor iets meer dan 1 euro bij de DA drogist. Ik roer de wort, strooi de gist op de oppervlakte en sluit deksel en plaats waterslot. Ik roer verder niets meer. Na een paar uur gaat bij mij het waterslot tekeer alsof ik een turbo gist heb!

In principe ben je nu klaar. Ik heb ondertussen nog 10 kilo suiker in heet water opgelost voor een tweede gistvat. Hier heb ik het verbruikte graanbed (bostel) bij gestort en aangevuld met koud water. Na aanpassen van de PH naar 5.5 hier ook gist aan toegevoegd. Dit wordt dan een vergisting op de granen voor een wodka.

Beantwoorden
34 reacties
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heel mooi project, ik had zoiets al eens gezien in een filmpje. Leuk dat je dit in de praktijk brengt. Is dit je eerste keer op deze manier?

 

Ik ga het graag volgen!

Beantwoorden
Berichten: 81
(@jensvh)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey Monoblock, zeer mooie samevatting! Misschien ook heel leuk voor vele forumgebruikers om verdere stappen zoals het stoken bij aan dit bericht te zetten zodat deze mooie fotoreportage van begin tot einde mooi duidelijk blijft. Jan heeft dit ook al nkele keren gedaan en leest lekker makkelijk.

 

zeer mooi!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooie methode en duidelijke uitleg. Dat wordt een lekkere whisky!

 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De SG was na het spoelen 1050 geworden, dit zou 1060 kunnen zijn. ABV van de wash is op 6% uitgekomen. Er zit nog wat winst in het spoelen, of fijner schroten. In iedergeval is de mash nu al uitgegist. SG 1001, morgen nog iets lager denk ik. Ging eigenlijk wel erg snel. Ik heb dit nog niet eerder gezien met gewone suiker vergistingen. Ik ben benieuwd of het zal smaken!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb een whisky in de Grainfather gemaakt en daar ben ik begonnen met 21,1 liter water en heb gespoeld met 10,6 liter sparge water. Dus ik denk dat je inderdaad met spoelen nog veel kunt winnen.

 

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi project menno . Deze ga ik volgen .

Ik ben benieuwd wat voor mooi drankje hier uit komt

 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Update:

Gisteren 2x striprun gedaan. Moest wel terug in vermogen anders kookt de boel over.

Nog even wat geproefd, smaak was al zeer lekker!

Vandaag van het overgebleven graan in 2x de mash gemaakt zoals hierboven. Ik had de zak in 4 delen van 6.25 kilo verdeeld, maar de personenweegschaal was niet nauwkeurig genoeg, zodat ik nu 2x ruim 7 kilo graan had. Dat ging verder prima, en mijn SG kwam uit op 1.0614 gecorrigeerd naar 22 graden, wat een ABV is van 8.2 Goed resultaat dus. Nu 50 gram droge gist gebruikt. dus ff kijken hoelang de gisting dit keer duurt.

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat was je SG?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn start SG was 1.066.

 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De 2 low wines bij de rest van de mash gedaan en gestookt. 1,5x dus. Resultaat was een zeer smaakvolle whisky met een percentage van 60%. Ik heb wat ruimere cuts aangehouden voor een complexe smaak. Dit kan voorlopig op hout staan om te rijpen. De smaak is nu al zeer lekker! Je proeft de peat licht en de mout geeft een hele rijke smaak aan de whisky.

Het is even wat werk, maar nu ik het maisch proces goed en eenvoudig kan uitvoeren met bovenstaande methode is dit een zeer leuke methode welke voor herhaling in aanmerking komt!

 

 

Proost!

Beantwoorden
Berichten: 8
(@whiskystoker)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb ongeveer dezelfde methode gebruikt. Mijn mash is nu klaar met gisten. Heb je een klaringsmiddel gebruikt of ging de mash troebel de ketel in?

 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik laat hem een paar dagen koud staan, dan hevel ik hem af naar een ander vat. Dat vat laat ik 1 dag staan, dan stook ik het. Ik gebruik geen klaringsmiddel. De mash zal dan ook niet helder zijn voordat het de ketel in gaat.

Beantwoorden
Berichten: 8
(@whiskystoker)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor de reactie. Gisteren heb ik een sample afgetapt en deze heb ik een dag in de koelkast laten staan. Op de bodem ligt daarna wat grijs bezinksel.  De vloeistof daarboven is dan nog licht troebel. Als ik deze vervolgens door een koffiefilter laat gaan wordt ie niet helderder. Ik denk dat de gist dus wel bezonken is. Ik zal dezelfde methode als jou aanhouden.

 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van de week weer deze methode gebruikt. Echter nu met een maisch dikte van 1/3 en per keer 8.3 kilo mout. Dus in 3 keer een zak van 25 kilo verwerken. Dit kan dus in iets meer dan een halve dag. Resultaat is 120 liter moutwijn met een brix van 16! 

Was na 2 dagen al uitgegist en kan binnenkort tot een lekkere whisky worden gestookt!

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?