Deze is leuk:
Der Verein Regionale Gehölzvermehrung - RGV
www.rgv.or.at
hat eine wunderbare Beschreibung der Schlehe veröffentlicht.
Ich hoffe ihr findet das auch interessant.
Merci Kees22. Interessante info.
Grundlich zoals alleen Duitsers dat kunnen
(Maar geen info over verwerken tot slehenlikor of slehenschnaps)
Over schlehenschnaps kan ik misschien wel wat gaan vertellen.
Pakweg 17 kg sleedoornpruimen geoogst en die gisteren aan het gisten gezet.
Ingevroren en weer ontdooid. Met een stamppotstamper werd het een dichte massa, met de dikte van jam. Na toevoeging van pectolase en amylase berekend op 215 gr suiker per liter.
Ik denk wel dat ik met die 17 kg veel geluk gehad heb.
Het suikergehalte is bij nader inzien onduidelijk. Ik heb 2 liter water bij 4 kg pruimen gegoten en het resulterende sap had een sg van 1,053, dus pakweg 145 gr suiker per liter (aannemende dat er alleen suiker gemeten is). Maar ja: er zit natuurlijk een groot aandeel pit in, dus de omrekening naar volume vruchtvlees is erg onzeker.
Inmiddels heb ik 1 kg suiker opgelost en toegevoegd. De massa lijkt rustig te zijn, maar ik kan wegens de dikke prut geen dichtheid meten. Er ligt nog 0,5 kg suiker te wachten om toe te voegen. Ga ik zondag doen, denk ik.
Ook heb ik nog een paar extra kg's sleepruimen geoogst. Liggen in de diepvries te wachten.
Ben serieus jaloers op je, helaas ook dit jaar geen tijd voor rode wodka. Bewaar wat voor de BBQ zou ik zeggen, kunnen we allemaal proeven en aan het werk.
Het was een goed jaar, denk ik. Maar het is nog niet klaar!
De kweepeer viel erg tegen: uit 16 kg amper een halve liter drank. Ik vrees dat er iets fout is gegaan. Hoop dat de sleepruim beter gaat.
Ben wat aan het grasduinen, want de diepvries die ik gebruik moet ontdooid worden.
Diverse recepten voor sloe gin.
sleepruimen.............500 gr...........een halve pot..........1 kg
suiker......................250 gr...........naar smaak............200 gr
drank......................1 l (47 %).....pot vullen..................1 l
Cassisbladeren.............................................................3 stuks
Mengen, pot afsluiten en veel schudden in de eerste twee weken. Dan minstens elke week een keer. Koel en donker bewaren voor minstens 3 maanden. Daarna filteren en afvullen.
Ergens wordt gesproken over gebroken kernen of amandelen voor iets meer pit.
Een kritische noot zegt, dat je geen suiker moet toevoegen in het begin, want dat verhindert de opname van suiker uit de vruchten en is slecht te regelen. Beter na afloop naar smaak. Ook is inprikken niet nodig als je de pruimen eerst invriest. Klinkt logisch.
De gebruikte pruimen kun je:
- dopen in chocola als snoepje
- bij een stoofschotel meesudderen
- verwerken tot saus, zoals cranberrysaus.
Vandaag de nieuwe oogst gestart.
Viel wat tegen: op de plek waar ik vorig jaar 16 kg had, had ik nu maar een kilo of 6.
Nog eens op een andere plek kijken, die leek van de zomer iets meer te dragen dan vorig jaar.
Ik hoopte met weinig water toe te kunnen, maar het gaat toch al in de richting van pakweg 25 % water om een beetje vloeibare massa te krijgen. Over een paar dagen voeren met in totaal 10 % suiker om een beetje hoeveelheid drank te krijgen.