Gin .
Een oude drank waarvan de oorsprong ligt in Nederland .De basis is onze jenever - Genievre – Gin .
De drank is van oorsprong gestookt uit granen ..
In Engeland zijn door de jaren heen diverse variaties daarop gemaakt de een zwaarder de ander wat zoeter .
Zo heeft ieder ook zijn voorkuur van merk en soort Gin.
Misschien is daarom een oude basis recept van Gin leuk om mee
te beginnen .
[ Misschien handig eerst ergens wat soorten te proeven en dan aan de slag te gaan ]
nodig voor 5 l Gin :
45 l water ,
7,2. kilo grof roggemeel
4 kilo gerstemout
3 liter giststarter
Hiervan een beslag maken voor een stookwijn .
[ Dit is standaard brouw proces waarmee iedereen wel bekent is dus sla ik verder over ]
Controleer altijd met jodiumtest of alle zetmeel is omgezet !
voeg de Gist [ Giststarter] toe .
Wanneer alles volledig is vergist distilleren in pot stil [ alambiek ].
Dit kan op verschillende manieren .
[we gebruiken granen dus we hoeven niet bang te zijn voor methyl ]
Vul de pot stil [ alambiek ] met de stookwijn . ,1e stook distilleren tot 1/3 van de hoeveelheid is opgevangen die zal ongeveer 22.% alcohol zijn .
we nemen dit deel en stoken 2e keer tot we weer ongeveer 1/3 hebben hiervan opgevangen . alcohol percentage zal dan ongeveer 64 -68 % zijn .
neem 30 cl hiervan en hou die apart !
Hierna vullen we de helm met bessen en kruiden . dit kan d.m.v deze in een kaasdoek te binden en die in helm / brug te drukken .of een mandje in hals onder de helm .[ tip : een kruidenbol is bij elke kookwinkel te koop en werkt perfect als deze onder in helm hangt ]
De alcohol aanlengen met water en voor 3e keer overhalen .
nu zal de damp de smaak stoffen meenemen voor de gin smaak .
Stoppen met stoken als alcohol percentage in de overkomende vloeistof is gezakt tot 50 %
De voorloop van deze 3e stook verwijderen wanneer de alcohol van scherp naar zoet gaat
Hier begint het best nat .. in naloop rond die 55% -50% ook proeven om op tijd te stoppen .
[ Deze manier van destilleren heeft een zeer volle smaak ]
Andere manier van stoken is :
De ketel vullen en distilleren tot de uistromende alcohol nog rond 50% is .
deze alcohol voor 2e maal opnieuw overhalen stoppen rond 55 % met scheiding van voorloop en naloop .
ook nu neem je ongeveer 30 cl apart .
De helm /korf/ zakje of doek vullen met de kruiden en overhalen tot we een alcohol percentage van 60 % hebben hierna stoppen .Voorloop proeven op scherpte .
na stoken op drink sterkte brengen met water . 37,5 tot 40 % is gebruikelijk voor gin .
Nu de basis vulling van de korf / zak / mand .
Hierin gaat :
Jeneverbes en sleedoorn bessen totaal gewicht 50gram
anijszaad 20 gram
koreander 15 gram.
venkelzaad 20 gram
karwijzaad 10 gram
wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .
de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .
sommige gins bevatten uitsluitend sleedoorn .
Ook gewichten van de basis kruiden en zaden word in gevarieerd
Hiermee kunnen we dus beetje naar eigen voorkeur stoeien en toch een super gin stoken .
Niet te vergeten !
De tijdens stook apart gehouden delen van 30 cl . vermengen we met water tot dezelfde sterkte als de gemaakte gin .
Met dit deel is het nu mogelijk naar smaak de robuuste gin naar eigen smaak zachter te maken door iets of alles toe te voegen .
Zoals de Britten zeggen :
Cheers and Cherio
Gin .
Een oude drank waarvan de oorsprong ligt in Nederland .De basis is onze jenever - Genievre – Gin .
Misschien een beetje off-topic en niet kwaad bedoeld hoor, maar als belg krijg ik zo telkens weer een beetje koude rillingen in de nek als voor de zoveelste keer beweerd wordt dat 'Nederland' de jenever heeft uitgevonden. Jenever is een product dat gemaakt werd in een gebied dat geografisch Nederland, België, het noorden van Frankrijk en het noordwesten van Duitsland bestreek. Je weet wel ... in de tijd van de Verenigde Nederlanden ... Het kan dus evengoed een fransman, duitser of belg zijn die de eerste jenever tot stand bracht.
Beetje off topic i.d.d . Maar als je goed leest Skoldt . er staat nergens in mijn bericht dat jenever in nederland is uitgevonden . . Er staat dat de oorsprong van de basis van gin Nedelandse Jenever is . Daarmee verwijst het alleen naar de jenever receptuur Die gebruikelijk was in deze streken die voor de vroegere Gin werd gebruikt . Er zijn ook tarwe jenevers of puur gerste jenevers , Jenevers waar alleen jeneverbes in werd gebruikt en verder geen andere kruiden . Allemaal uit verschillende landen en streken met diverse jenever recepten . Allemaal prima Jenevers die ver voor Gin er al waren .
Ook al wordt er met een graanstookwijn geen methanol gevormd wel is er een onaangename voorloop met o.a. ketonen (aceton).
Ik zou bij de 2e stook dus wel een voorloop weglaten zoals bij de malt whiskies ook gebeurd.
Ja dat klopt Mick . De scheiding van voorloop tussentijds is zeker niet verkeerd .
( ik doe dat stiekem ook )
Ik heb het recept beschreven en procedure zoals in de oude " manuals ."
van voor 1900 de gin werd gestookt
alleen dingen als maten zoals Loden naar grammen en kannen naar liters en wijngeest "graden" naar % . vertaald .
Je neemt wel als je alleen in laatste 3 overhaal meer smaak mee en je voorloop is ruimer maar ook de acetaten e.d. gooi je ook dan weg .
Hoi Robert zou je me die omrekeningen eens kunnen bezorgen dus dergelijke zoals loods , wijngeestgraden , ons,kannen en dergelijke gr. René
Gallon = 3,785 liter
Lb = 453,6 gram pound US
Oz = 28,35 gram ounce US
dr = 1,77 gram .
grain = 0,06478891 gram
Gallon UK = 4,54609 liter
anker 37,5 liter
wijn aam 155,4 liter
aam = 4 anker = 150 liter
kan metrisch = 1 liter
maatje = 1/10 kan = 0,1 liter
[ zout maat is ¼ vat ]
pint metrisch = 2 liter
muts =0,25 liter
okshoofd ¼ vat = 6 anker =230 liter
uk pint = 0,6 liter
steekkan = 1/8 aam =18,75 liter
vat wijnmaat 921,6 liter
lood = 10 gram . = 1/32 pond
pond oud = 16 ons = 430 gram 430 -494 gram
wichtje = 1 gram
kroes = 1,4 liter
vat metr 100 liter
kan metr 1 liter
maatje metr 1 dec liter v
vingerhoed metr 1 centiliter
even een kopie betreft graden naar %
Hoi Robert ,
Dit helpt me enorm bij een aantal recepten van likeuren die ik heb. Wat rekenwerk maar komt goed. Bedankt
Mooi dat dit jou verder kan helpen .
top ! met groet , Robbert .