Meldingen
Alles wissen

Gin voor de liefhebbers


Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gin .

Een oude drank waarvan de  oorsprong ligt in Nederland .De basis is onze jenever - Genievre – Gin .

De drank is van oorsprong gestookt uit granen ..

In Engeland zijn door de jaren heen diverse variaties daarop gemaakt de een zwaarder de ander wat zoeter .

Zo heeft ieder ook zijn voorkuur van merk en soort Gin.

Misschien is daarom een oude basis  recept van Gin leuk om mee

te beginnen .

 [ Misschien handig  eerst ergens wat soorten te proeven en dan aan de slag te gaan ]

nodig voor 5 l Gin :

45 l water ,

7,2. kilo grof roggemeel

4 kilo gerstemout

3 liter giststarter

Hiervan een beslag maken voor een stookwijn .

[ Dit is standaard brouw proces waarmee iedereen wel bekent is dus sla ik verder over ]

Controleer altijd met jodiumtest  of alle zetmeel is omgezet !

voeg de Gist [ Giststarter] toe .

Wanneer alles volledig is vergist distilleren in pot stil [ alambiek ].

Dit kan op verschillende manieren .

[we gebruiken granen dus we hoeven niet bang te zijn voor methyl ]

Vul de pot stil [ alambiek ] met de stookwijn . ,1e stook  distilleren tot 1/3 van de hoeveelheid is opgevangen die  zal ongeveer 22.% alcohol zijn .

we nemen dit deel en stoken 2e keer  tot we weer ongeveer 1/3 hebben hiervan opgevangen . alcohol percentage zal dan ongeveer 64 -68 % zijn .

neem 30 cl hiervan en hou die apart !

Hierna vullen we de helm met bessen en kruiden . dit kan d.m.v deze in een kaasdoek te binden en die in helm / brug te drukken .of een mandje in hals onder de helm .[ tip : een kruidenbol is bij elke kookwinkel te koop en werkt perfect als deze onder in helm hangt ]

De alcohol aanlengen met water en voor 3e keer overhalen .

nu zal de damp de smaak stoffen meenemen voor de gin smaak .

Stoppen met stoken als alcohol percentage  in de  overkomende vloeistof  is gezakt tot 50 %

De voorloop van deze  3e stook verwijderen  wanneer de alcohol van scherp naar zoet gaat

Hier begint het best nat .. in naloop rond die 55% -50% ook proeven om op tijd te stoppen .

[ Deze manier van destilleren heeft een zeer volle smaak ]

 

Andere manier van stoken is :

De ketel vullen en  distilleren tot de uistromende alcohol nog  rond 50% is .

deze alcohol voor 2e maal opnieuw overhalen stoppen rond 55 %  met scheiding van voorloop en naloop .

ook nu neem je ongeveer 30 cl apart .

De helm /korf/ zakje of doek vullen met de kruiden en overhalen tot we een  alcohol percentage van 60 % hebben hierna stoppen .Voorloop proeven op scherpte .

na stoken op drink sterkte brengen met  water . 37,5 tot 40 % is gebruikelijk voor gin .

 

Nu de basis vulling van de korf / zak / mand .

Hierin gaat :

Jeneverbes en sleedoorn bessen  totaal gewicht 50gram

anijszaad 20 gram

koreander 15 gram.

venkelzaad 20 gram

karwijzaad 10 gram

wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .

de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .

sommige gins bevatten uitsluitend sleedoorn .

Ook  gewichten van de basis kruiden en zaden word in gevarieerd

Hiermee kunnen we dus beetje naar eigen voorkeur stoeien en toch een super gin stoken .

Niet te vergeten !

De tijdens stook apart gehouden delen van 30 cl . vermengen we met water tot dezelfde sterkte als de gemaakte gin .

Met dit deel is het nu mogelijk naar smaak de robuuste gin naar eigen smaak zachter te maken  door iets of alles toe te voegen .

Zoals de Britten zeggen  :

Cheers and Cherio   

 

Beantwoorden
9 reacties
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gin .
Een oude drank waarvan de  oorsprong ligt in Nederland .De basis is onze jenever - Genievre – Gin .

Misschien een beetje off-topic en niet kwaad bedoeld hoor, maar als belg krijg ik zo telkens weer een beetje koude rillingen in de nek als voor de zoveelste keer beweerd wordt dat  'Nederland' de jenever heeft uitgevonden.  Jenever is een product dat  gemaakt werd in een gebied dat geografisch Nederland, België, het noorden van Frankrijk en het noordwesten van Duitsland bestreek.  Je weet wel ... in de tijd van de Verenigde Nederlanden ... Het kan dus evengoed een fransman, duitser of belg zijn die de eerste jenever tot stand bracht. 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beetje off topic i.d.d . Maar als je goed leest Skoldt . er staat nergens in mijn bericht dat jenever in nederland is uitgevonden . . Er staat dat de oorsprong van de basis van gin Nedelandse Jenever is . Daarmee verwijst het alleen naar de jenever receptuur Die gebruikelijk was in deze streken die voor de vroegere Gin werd gebruikt . Er zijn ook tarwe jenevers of puur gerste jenevers , Jenevers waar alleen jeneverbes in werd gebruikt en verder geen andere kruiden . Allemaal uit verschillende landen en streken met diverse jenever recepten . Allemaal prima Jenevers die ver voor Gin er al waren .

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ook al wordt er met een graanstookwijn geen methanol gevormd wel is er een onaangename voorloop met o.a. ketonen (aceton).

Ik zou bij de 2e stook dus wel een voorloop weglaten zoals bij de malt whiskies ook gebeurd.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja dat klopt Mick . De scheiding van voorloop tussentijds is zeker niet verkeerd .
( ik doe dat stiekem ook )

Ik heb het recept beschreven en procedure zoals in de oude " manuals ."
van voor 1900 de gin werd gestookt

alleen dingen als maten zoals Loden naar grammen en kannen naar liters en wijngeest "graden" naar % . vertaald .

Je neemt wel als je alleen in laatste 3 overhaal meer smaak mee en je voorloop is ruimer maar ook de acetaten e.d. gooi je ook dan weg .

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Robert zou je me die omrekeningen eens kunnen bezorgen dus dergelijke zoals loods , wijngeestgraden , ons,kannen en dergelijke gr. René

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gallon = 3,785 liter 
Lb = 453,6 gram  pound US
Oz = 28,35 gram ounce US

dr = 1,77 gram .

grain = 0,06478891 gram

Gallon UK = 4,54609 liter

anker 37,5 liter

wijn aam 155,4 liter

aam = 4 anker = 150 liter

kan metrisch = 1 liter

maatje = 1/10 kan = 0,1 liter

[ zout maat is ¼ vat ]

pint metrisch  = 2 liter

muts =0,25 liter

okshoofd  ¼ vat = 6 anker =230 liter

uk pint  = 0,6 liter

steekkan = 1/8 aam =18,75 liter

vat wijnmaat 921,6 liter

lood = 10 gram .  = 1/32  pond

pond oud = 16 ons = 430 gram  430 -494 gram

wichtje = 1 gram

kroes = 1,4 liter

vat metr 100 liter

kan metr 1 liter

 maatje metr 1 dec liter v

vingerhoed metr 1 centiliter

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

even een kopie betreft graden naar %

Beantwoorden
Berichten: 661
(@rrillaerts)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Robert ,

 

Dit helpt me enorm bij een aantal recepten van likeuren die ik heb. Wat rekenwerk maar komt goed. Bedankt 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi dat dit jou verder kan helpen .
top ! met groet , Robbert .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?