Ik lees dat er een stookwijn is van zo’n 48 liter en dat er 1 keer gestookt wordt. Als dat zo is, zou ik 2 procent van 48 liter sowiezo aftappen als voorloop. Daarna potjes-methode en keuren op geur en smaak.
Ok bedankt allemaal
Je stookt met een kolom met knikkers en dan nog twee bijvaten? Dan moet je vrij zuiver en hoog kunnen stoken! Maar daar moet je wel de tijd voor nemen.
Voor zo veel suikerwijn gebruik ik mijn grote ketel en dan stook ik uit pakweg 50 liter van 10 tot 12 % in enkele uren 20 liter van een procent of 25. Zonder voor- of naloop, maar wel doorstoken tot pakweg 10 of zelfs 5 %. Die ruwstook verwerk ik dan verder in mijn kleinere ketel, waarbij ik wel voor- en naloop apart hou.
Maar goed: ieder zijn systeem.
Voor het blauw heb ik geen oplossing, maar tegen de scherpe smaak geven Snurrebreut en Robbert goed advies: ruim voor- en naloop afnemen.
De hoeveelheid van 48 liter betekent sowieso meer voorloop en naloop .
Alleen ook daarbij is uitgaan van hoeveelheid niet voldoende om zeker te zijn dat je goed zit .
Ja de potjes methode is voor een nog beginner een goed alternatief om wat ervaring in scheiding maken en proeven te krijgen .
Ik de k dat mijn kolom aangepast moet worden.... Die is nou iets van 50 cm hoog 50 mm in Doorsnee.. Gevuld tot iets van 20 cm met knikkers... Werkt op zich goed... Mijn hoogste percentage was vorige jaar 87 % de eerste 100 ml...wat er uit kwam
Je zou de kolom kunnen koelen om iets hoger te komen .
87% alleen in het eerste deel is toch iets anders ook wat niet geheel goed is . Als 87% haalbaar is zou dat tot in ieder geval 4/5 deel van totale opvang daar moeten blijven .
Dat blauw kan diverse oorzaken hebben .
Kan komen uit oxides maar ook door voedings zouten , natrium bicarbonaat maar ik zag nu ook de rozijnen staan .
Bij stoken op te hoge temperaturen te lang doorstoken kunnen daar ook stoffen uit mee komen in dat naloop deel .
Maar wat eigenlijk vrij vervelend is is dat rozijnen worden vaak behandeld na drogen voor houdbaarheid .
Deze stoffen kunnen ook oorzaak zijn .
heel vaak worden rozijnen ook gezwaveld voordat ze verpakt worden .
dit kan invloed hebben op vergisting en oxidaties .
Voor gebruiken moeten rozijnen ALTIJD ruim gespoeld worden .