Beste Lezers
kan iemand mij helpen met het op gist zetten van druiven voor grappa te maken.
mvg Gaston
Grappa is de restanten van wijn of sap persen .
Vroeger dansten malloten op blote voeten in een bekken vol druiven , na het weglopen van het sap bleef drap over dat dan wild vergist werd om grappa of marc te maken .
voor nu hangt het af van suikers nog aanwezig hoe goed vergisting en opbrengst verloopt .
door warmte start de gisting vanzelf .
Zonlicht is beneficiair maar binnen help een u.v. Lamp mee de vergisting te bevorderen.
Ook het was het gebruikelijk bosbessen en aardappel toe te voegen en wat wijnsteenzuur .
( als je kunstmatig wil vergisten zou ik persoonlijk zeggen gebruik de cider gist van mangrove Jack )
Na vergisten wordt de gehele inhoud van de gist ton in korf in stookketel gedaan ook gebruikte men dubbele bodem met gaten .
Tegen aanbranden wordt de ketel au bain marie gestook .
( kookzak die op kookstenen licht of hangt in ketel kan aanbranden ook voorkomen )
Hoi,
Ik maak elk jaar brandewijn van druiven, zo is een marc/grappa al eens voorbij gekomen. Ik had dat jaar een fles uit Italië gekregen van m'n ouders, dus had meteen een referentie waar ik naar toe wilde werken.
Om de smaak te evenaarden heb ik rozijnen toegevoegt, heb een vat met de hand uit geperste druiventrossen (steel en al, zoals bij marc ook het geval is) het sap met wat vruchtvlees en schil afgegoten in een 2e gistvat en de pulp met steeltjes in een ander gistvat. In het vat met pulp heb ik het aandeel rozijn met water (zodat oorspronkelijke watergehalte bereikt werd, dus via het suikergehalte terug brengen naar 180 tot 220 g/L) op 40% van het geheel te vergisten pulp gedaan. 3 a 4 weken laten gisten in een te koude schuur en het geheel stoken in potstill opstelling, op de bezonken gistresten na. Na 1 jaar op een klein vat (3L) wordt de grappa al bijna evenaard.
Rozijnen heb ik ook noodgedwongen toegevoegt eigenlijk, omdat ik een vat met besmetting had, en zo het verlies aan druiven kon compenseren. Anders had ik ook maar een liter of 12 in m'n 26L vat, wat ik te veel lucht vind, en eigenlijk te weinig om te distilleren.
Het was een geluk bij een ongeluk want het resultaat mocht er wezen. Blank kwam de rozijn goed naar voren, en had het nog een scherpte, maar dat jaar op vat maakte hem super.
Veel succes!
Houdt 'm warm,
Pikketanus
Grappa zeer fijn drankje!