Meldingen
Alles wissen

grappa maken


Berichten: 2
Topic starter
(@gaston)
New Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste Lezers 

kan iemand mij helpen met het op gist zetten  van druiven  voor grappa te maken. 

mvg Gaston

Beantwoorden
3 reacties
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Grappa is de restanten van wijn of sap persen .
Vroeger dansten malloten op blote voeten in een bekken vol druiven , na het weglopen van het sap bleef drap over dat dan wild vergist werd om grappa of marc te maken .
voor nu hangt het af van suikers nog aanwezig hoe goed vergisting en opbrengst verloopt .
door warmte start de gisting vanzelf .
Zonlicht is beneficiair maar binnen help een u.v. Lamp mee de vergisting te bevorderen.
Ook het was het gebruikelijk bosbessen en aardappel toe te voegen en wat wijnsteenzuur .
( als je kunstmatig wil vergisten zou ik persoonlijk zeggen gebruik de cider gist van mangrove Jack )
Na vergisten wordt de gehele inhoud van de gist ton in korf in stookketel gedaan ook gebruikte men dubbele bodem met gaten .
Tegen aanbranden wordt de ketel au bain marie gestook .
( kookzak die op kookstenen licht of hangt in ketel kan aanbranden ook voorkomen )

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi,

Ik maak elk jaar brandewijn van druiven, zo is een marc/grappa al eens voorbij gekomen. Ik had dat jaar een fles uit Italië gekregen van m'n ouders, dus had meteen een referentie waar ik naar toe wilde werken.
Om de smaak te evenaarden heb ik rozijnen toegevoegt, heb een vat met de hand uit geperste druiventrossen (steel en al, zoals bij marc ook het geval is) het sap met wat vruchtvlees en schil afgegoten in een 2e gistvat en de pulp met steeltjes in een ander gistvat. In het vat met pulp heb ik het aandeel rozijn met water (zodat oorspronkelijke watergehalte bereikt werd, dus via het suikergehalte terug brengen naar 180 tot 220 g/L) op 40% van het geheel te vergisten pulp gedaan. 3 a 4 weken laten gisten in een te koude schuur en het geheel stoken in potstill opstelling, op de bezonken gistresten na. Na 1 jaar op een klein vat (3L) wordt de grappa al bijna evenaard.
Rozijnen heb ik ook noodgedwongen toegevoegt eigenlijk, omdat ik een vat met besmetting had, en zo het verlies aan druiven kon compenseren. Anders had ik ook maar een liter of 12 in m'n 26L vat, wat ik te veel lucht vind, en eigenlijk te weinig om te distilleren.
Het was een geluk bij een ongeluk want het resultaat mocht er wezen. Blank kwam de rozijn goed naar voren, en had het nog een scherpte, maar dat jaar op vat maakte hem super.
Veel succes!

Houdt 'm warm,
Pikketanus

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Grappa zeer fijn drankje!

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?