Meldingen
Alles wissen

Sugar shine scherpe randjes

Pagina 1 / 2

Berichten: 15
Topic starter
(@paradijsvogel)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hallo ik maak al jaren sugar shine.. 10 liter water koken met 8 kilo suiker. Dat koel ik dan af met 30 liter water. Dan heb ik ruim 48 liter mash. 1 dag later voeg ik 10 zakjes bakkersgist vd Lidl toe en een kilo rozijnen. Na een week is dit al te stoken. Ik hou de eerste 100ml altijd apart dat ligt meestal rond de 85% daarna vang ik halve liters op en weeg elke halve liter maar ik gooi alles gewoon bij elkaar in een grote fles. Als het beneden de 50% komt hou ik op met stoken op 1 of andere manier word 't dan blauw. Ik heb een grote koperen ketel van 70 liter de kolom is gevuld met glazen knikkers. Temperatuur meet ik niet. Na de damp uit de ketel komt word het opgevangen jn een roestvrij stalen ketel (thump keg) dat word weer zo heet dat het automatisch verdampt naar een 2de roestvrij stalen ketel. Als dst weer verdampt is gaat het door een koeler heen en komt het uiteindelijk in mijn glazen potje terecht. Werkt perfect maar ik heb nog altijd een scherpe geur aan mijn alcohol. Ik ben een snelle stoker hou niet van maanden wachttijd. Heeft iemand een snel en makkelijk idee om dit op te lossen? Groetjes

Beantwoorden
21 reacties
Robbert
Berichten: 9987
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Blauw worden kan komen door diverse redenen .
een van de meest voorkomende is uit oxidatie in de ketel wat mee komt met destillaat .

ook kan het komen door bepaalde voedingstoffen of toevoegingen die meekomen met destillatie .

eventueel kunnen ook schimmels resten oorzaak zijn .

je gebruikt rozijnen . Deze worden ook behandeld voor houdbaarheid .
o.a. Worden ze gezwaveld .
Ook de conserverings middelen kunnen voor smaak afwijkingen en kleur afwijkingen zorgen .
beter is een gistvoeding als ammonium fosfaat .
Bonen , tofu , soja bonen , marmite of iets dergelijks .

8 kilo suiker op 48 liter is een prima verhouding en het gist zoals jij toepast is toereikend .

kook je de suiker in water met zuur toevoeging ?
( citroensap , citroenzuur of wijnsteenzuur )

Na 1 week stook je het suikerbeslag af .
Wat is het SG ? Waarschijnlijk ligt dit nog ruim boven de 1010 - 1020 dus zullen ook nog veel reststoffen en suikers aanwezig zijn die smaak kunnen meegeven

Je doet een voorloop scheiding op mililiters en de naloop op 50% .?
voorloop op smaak en naloop op moment van dalen percentage.

Wat zijn de temperaturen waarop je distilleert ?

Suikerbeslag kun je het beste destilleren met een brug temperatuur tussen 78,3 gr en 81 gr .
Normaliter zal het percentage heel lang continu zijn . Zodra temperatuur snel oploopt en percentage daalt is grootste deel al overgekomen .
iets eerder stoppen scheelt enkele milliliter maar hoger eind percentage en betere smaak .

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@paradijsvogel)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zo wat 'n technisch antwoord... Ik kook het suiker in gewoon kraanwater ik meet geen SG als het niet meer ziet smaakt pomp ik het in de ketel zodat het gist en de rozijnen er uit zijn. Ik heb niet echt een thermometer... 2 in de kolom naar die geeft meestal 95 graden aan en loopt op tot 100 als ik klaar ben. Dat blauwe geeft wel mooi aan dat ik moet stoppen. Ik kook mijn ketel regelmatig uit net citroenzuur.. Voorloop hou ik 100 ml apart, ik stop als het blauw begint te worden das beneden de 50% ik weeg het elke halve liter

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@paradijsvogel)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik bedoel als het niet meer zoet smaakt...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9987
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je suiker kookt kun je beter even wat citroenzuur bijvoegen voor omzetten van de suikers naar invert suiker .
Het beste resultaat krijg je als het suiker beslag volkomen vergist is ..
je kunt dit het beste even testen met een sg dobber .
( soortelijk gewicht )
water - SG 1000 .
Water met alcohol ligt lager .990 -980
Water met suiker tussen 1000 en 1100 .
Een kleine test is ook wanneer je een brandende lucifer boven oppervlakte houd gaat deze uit als er nog gisting is vanwege vrijkomend CO2

Damp temperatuur van alcohol is 78,3 graden . Daarboven komen andere vluchtige stoffen mee over .
dus des te nauwkeuriger op de brug temp bij 78,3 blijft de beter en zuiverder alcohol .

ik weet niet op welke hoogte de thermometers zitten in jou kolom .
Maar op overgang ( top ) naar koeler ( brug . ) kun je heel veel bepalen .

(wat je ook maakt temperatuur boven 95 graden is absoluut te hoog . )

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@paradijsvogel)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Bedankt hier heb ik wat aan. Die thermometer zal is waarschijnlijk niet betrouwbaar meer de kolom word ook zeer heet die kan je niet beetpakken op den duur... Zo volg ik in het begin het proces eeret de helm voelen of die warm word dan de kolom dan de leidingen... En uiteindelijk komt het uit de spiraal... Omdat ik puur suiker doe heb ik niet echt een thermometer nodig dacht ik om dat daar niets van hout of pitten inzitten

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@paradijsvogel)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb een thermometer die heel ver de kolom in gaat dus ik denk dat ik echt de hete dampen meet

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@paradijsvogel)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zit bovenop de kolom maar gaat er wel 15 cm in

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9987
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

stoken zonder thermometer is zeker wel mogelijk maar dan stook je puur op smaak en een bepaalde routine of op andere indicatie methodes zoals krijt streep of carnaubawax
wanneer je puur wil stoken moet je ook gewoon veel nauwkeuriger werken .
en zeker binnen bepaalde grenzen blijven .
Zoals b.v. Bij zo hoog mogelijk percentage moet je zorgen dat voornamelijk en uitsluitend de ethyl vrijkomt . Dus zorgen dat die zijn damp themperatuur op de brug ligt . Dan " wipt" alleen de alcohol over het randje en de rest wat net niet die temperatuur heeft om daarover te stijgen valt terug .
Nu zijn er altijd wat " aanhangers " of nagenoeg gelijke aan damp temperatuur dus 100% is nooit haalbaar maar je komt zeker zuiverder uit .
die thermometer moet dus eigenlijk op de "drempel " van de brug meten .

Ik distilleer nu zo een 40 j dus bij de simpele dranken als whiskey , gin , rum op potstill methode gebruik ik zelden nog een thermometer maar wanneer ik de 96% nodig heb ( over hoger door alcohol drogen ) schaam ik mij niet om de thermometer als houvast erbij te pakken .
Meten is weten .

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wederom prachtige antwoorden, Robbert waar veel (beginnende) stokers wat aan hebben !

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Gooi die knikkers er eens uit,bij het stoken gaan die rammelen en lossen mischien het koper van je ketel op,ik stook geen suiker maar ik kan wel doorstoken tot 20%
En snel stoken is nooit goed,bij stoken hoort net zo veel geduld als bij een vrouw.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vooral je koperen leidingen goed onderhouden, en met azijnzuur of citroenzuur "doorstoken".Ben je ook meteen van de kalkaanslag (wit, bij hard water) kwijt.

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@paradijsvogel)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ok bedankt voor de antwoorden... Die knikkers rammelen voor zover ik weet niet... Werkt perfect. Dat stoken met citroenzuur heb ik al es gedaan... Zal het nog es 'n x doen... Enne door stoken tot 20 % vind ik zonde vd tijd... Zit bij 50 liter zowat al 6 uur.... Dan haal ik er 5 ltr uit van 70 %

Beantwoorden
Berichten: 150
(@snurrebreut)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou veel meer voorloop wegnemen:.de scherpe randjes zitten vooral in de ‘ heads’.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9987
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voorloop , ziel en naloop scheiden is voor velen nog probleem merk ik .
op hoeveelheid of percentage scheiden alleen werkt niet .
de ene stook is met 10 milliliter voldoende de andere met 150 mililiter nog te krap.
smaak , geur en kleur is belangrijk .
En ook niet te lang door stoken .
Bij een goed afgestelde ketel . Stijgt temperatuur naar 78,3 graden vrij vlot .
Kan wezen dat er dan nog deel voorloop af moet .
Wanneer distillatie temperatuur bereikt is zal het percentage in normale geval lang continu blijven tot in ieder geval ruim 85 % van totale hoeveelheid is over gekomen .
Hierna stort alcohol percentage snel in .
Daar is al belangrijk te checken .
vaak bij 10 % percentage daling verandert de smaak al sterk .
Dus zeker voor " schone " alcohol op tijd stoppen . Die laatste paar milliliters die dan nog komen zijn niet de moeite waard om door te gaan .

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?