Meldingen
Alles wissen

Whiskey uit maïs , Mislukte maar wel leuk experiment.


Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste vrienden..

Ik woon net buiten de stad met de spruitjes velden tot aan de horizon, maar de boer had dit jaar mais verbouwd dus ik bij hem langs gelopen en 10 kolven gekregen om mee te experimenteren..

Whiskey kan uit maïs gemaakt worden dus ik aan de slag.

Eerst de maïs uit de kolven gepulkt..  dit was een heel karwei.. maar had na een avond werken.. een hele berg maïs wat eerst ontkiemt moest worden om enzymen in de maïskorrel aan te maken die later weer tot suiker kunnen worden omgekookt..

Ik naar de zolder, een warme plek in huis.. daar op plastic de maïs uit gelegd en lichtjes met de plantenspuit nat gemaakt en weer met plastic en grote handdoeken afgedekt.. 4 dagen gewacht en gelukt.. de maïskorrels hadden staartjes gekregen.. hahah… ontkiemt..

Toen heb ik de worteltjes weer van de korrels afgepulkt door ze tussen mijn handen te rollen.. ook weer een heel karwei.. maar tot zo ver was alles gelukt..

Nu moesten de maïskorrels weer geheel drogen en daar ging het mis.. geen zon genoeg.. de maïskorrels bleven vochtig en schimmels sloegen toen.. heb toen alles tussen handdoeken proberen droog te wrijven maar dit werkt niet.. een droogoven is wat ik nodig had. Had de volgende stap wel gemaakt en de maïskorrels door een platenwals.. te pletten om zo te kunnen maissen (omkoken tot suikers) maar dit werd een troep.. de gemalen maïskorrels werden een brei.. die de dag erna verschimmelde..

Een droog oven zou een oplossing zijn geweest of een paar zonnige dagen om de ontkiemde maïs te drogen.. de eerste stappen lukte best aardig ook al was het wel een hele berg handarbeid..

Misschien is iemand dit wel gelukt en heeft whiskey kunnen stoken van eigen maïs.

Beantwoorden
12 reacties
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

mais in nederland krijgt te weinig zon
je moet eigenlijk zoete suikermais gebruiken (die bv uit zuid frankrijk komt).

die is goed rijp

Beantwoorden
Berichten: 214
Topic starter
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dat had de boer mij ook al verteld. hij had mij uitgelegd dat de mais die hier geteeld wordt voor vee voer is bedoelt.. consumptie mais is de zoete mais die je beter kan gebruiken. 
echter ging het mij op het experiment en of het lukt om de stappen te maken om zelf whiskey mout te maken. wat wankelt lukte.. 

probeer het eens.. maar let op.. het is veel werk.. maar wel lachen..

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ergens n goeie maïs te koop hiervoor?

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt maisvlokken kopen bij  http://www.vanderkooyjubbega.nl  
Maismout heb ik ook nog niet kunnen vinden. Ik gebruik gewoon de echte whiskymouten, die zijn gewoon gemaakt van gerst en doen het perfect.

5 kilo mout en 15 liter water leveren een ruime 12,5 liter stookwijn op van 10% alcohol. En dat is dan een stookwijn waar alle moutresten en gist bezinksels al uit zijn.

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

en daar krijg ik dan als alles goed gaat `n 1,7 a 1,8 liter whisky van 70% uit?

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In theorie zit in 12,5 liter mengsel van 10 % dus ruim 1,25 liter pure alcohol, 2,5 liter van 50%

Je zit natuurlijk wel met je voor en naloop wat je weggooit. ,1,7 a 1,8 liter van 70% kan best kloppen. Ik heb het niet nagerekend, maar hier kun je het uitrekenen. http://homedistiller.org/calcs/dilute

Als je de 1e keer stookt dan gooi je geen voorloop weg. Ook stook je net zolang door tot je alle naloop hebt. Gooi alles bij elkaar.De sterkte en hoeveelheid van je mengsel hangt een beetje af hoe snel je hebt gestookt, op hoog vermogen of heel druppelsgewijs. Stook gerust op flink vermogen iedere druppel alcohol uit je mengsel.

Wat je nu hebt dat stook je nog een keer. Meet even of het wel onder de 40% is, waarschijnlijk wel, maar anders vul je het even bij met water tot je onder de 40% zit. Dit voor je Eigen veiligheid.

Distilleer nu en vang alles op in glaasje van dezelfde groote, zo kun je ruiken en proven wat de voorloop, het hart en de naloop is. Verder geen uitleg hier over, je smaak en je neus vertellen je precise wanneer iets lekker is.

Het eindresultaat is waarschijnlijk flink sterker dan 40%. Vul aan met normaal kraanwater of Spa Blauw (kraan water is net zo goed hoor) tot ongeveer 42% Nu heb je een basis Whisky die er uit ziet als Jonge Jenever, of als water, wat je wilt 🙂

De Whisky krijgt zijn kleur door het rijpen op eikenhouten vaatjes of door toevoeging van houtchips. Dit laatste gaat wat sneller. Weken tot maanden in plaats van Jaren op vaten.

P.s. Wil je wel rijpen op houten vaten, leng je Whisky dan niet aan tot 42% maar naar 50%. Tijdens de rijping op vat vervliegt een deel van de alcohol. (Het deel voor de engelen)

Ook zonder de rijping is dit gewoon lekker hoor, afhankelijk van de mout die je genomen hebt zit er een heerlijke rooksmaak aan. Doe je ogen dicht en denk de kleur erbij. Het is gewoon geode zelfgemaakte Whisky!

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik gebruik de formule V1xc1=V2xc2 waarin betekend volume1xconsentratie1=volume2xconsentratie2 waaruit volgt
V1=12,5L
c1=10%
c2=70% (want dat wil ik hebben)
gevraagd=V2
        12,5x10%         12,5x0,1
V2=       70%      =         0.7       =1.786Liter

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

voor d rest een hele duidelijke uitleg kerel, hartelijk dank ik heb er echt zin in om te gaan beginnen,

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je wiskunde skills zijn beter dan de mijne, daarom gebruik ik de calculator maar 🙂

Veel succes man!

Houd ons op de hoogte van je resultaten!

Beantwoorden
Berichten: 86
(@madcat)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ga ik zeker doen, de berekening is natuur/scheikunde by the way, maar maakt niet uit hij klopt altijd wel. ik ga eerst beginnen met n pure alcohol te maken, uit turbogist en 8Kg suiker en 25L water. dan kan ik meteen als die klaar is wat drankjes klaar maken zoals limoncello, dropshot en nog wat lekkere drankjes. binnenkort ga ik echt wel beginnen aan mijn eigen drank, de whisky, eerst in klein beginnen met n 5Kg mout, als dat gelukt is ga ik n grotere partij aanmaken zodat ik meteen n kleine voorraad kan aanleggen voor mezelf :p

Beantwoorden
Berichten: 5
(@apshine)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Veel hete lucht ovens kan je ook als droogoven gebruiken. Temperatuur instellen op een graadje of 50. Werkt super !!!
Jammer dat je alle mais moest weggooien, zeker na al dat werk.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?