Meldingen
Alles wissen

Wodka maken van graan ( zonder suiker)

Pagina 14 / 14

Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

"Brouwmaat
Munckerik 0 op 27 juli 2017
Nog een tip, schroot je mout klam (dus niet nat). Beetje met een plantenspuit er over en even laten staan. Je rendement gaat dan ook omhoog."

"Miekje 0 2 uur geleden
Beste Munckerik,
Wat is het voordeel als je klam schroot? Behalve dat het minder stuift? Sorry misschien domme vraag maar ben nieuw hiermee."

 

Om te voorkomen dat andere nu hieronder reageren, en Miekje , ons nieuw forumlid , geen antwoord krijgt, heb ik het even naar hier gekopieerd.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Miekje, geen domme vraag hoor. Je kafjes blijven beter heel wanneer je klam schroot en die kafjes zorgen weer voor een goed filterbed en een goed filterbed kun je je bostel beter spoelen wat weer leidt tot een beter rendement.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

zoals in het begin van deze topic gezegd heb ik de zaterdag van al mijn moutrestjes van mijn bier en whiskey n'en graan vodca gemaakt, met de gist van mijn startpakket die was van 2016 denk ik, is nu mooi aan het gisten, dus de gist was nog goed.

Ik heb hem gemaakt met de grainfather, 22 liter water er in, 8 kg mout in de cilinder, spoelen met 12 liter water, ik had 26 liter over, sg van de mout 1070, ik heb er wel 2 kg suiker bij gedaan.

ben benieuwt wat het gaat worden

grts.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Is er hier iemand die met de grainfather meer dan 8 kg mout gebruikt heeft, ik heb met 8 kg geen problemen gehad, ik zou de volgende keer met 9 kg willen proberen om te zien of ik het sg gehalte hoger krijg met mout.

grts.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zit eigenlijk al n'en hele tijd met een vraag in mijn hoofd, van in het begin van deze topic eigenlijk, ze spreken van n'en graan vodka, wat is eigenlijk het verschil tussen n'en witte whyskey en n'en graan vodka buiten de gist dan, en voor whyskey gebruik je whyskey mout .

Grts.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Er is weinig verschil tussen. Whisky kun je van iedere diastatische moutsoort maken, de "bekende" whisky mouten zijn peated en hebben dus een rooksmaak. Er zijn vele whisky's die niet rokerig zijn. Voor Ierse whiskey's is peated eerder uitzondering dan regel (ik ken enkel Connemara). Wodka is zeer neutraal van smaak en wordt meerdere keren overgehaald.

Wanneer je van jouw restantjes mout een wodka wilt maken zul je hem vaker over moeten halen om op die manier de rooksmaak kwijt te raken en zo een neutrale alcohol te krijgen.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ga misschien een beetje ver in mijn bedenkingen, maar als n'en vodka neutraal van smaak moet zijn, waarom gebruiken ze gewoon dan genen suikerwash.

of is vodka misschien ontstaan in een land waar ze genen suiker voorhanden hadden??

Grts.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De eerste wodka werd gemaakt van druivenmost. Dit was nog voor het destilleren en het was meer een stookwijn. Later, toen het destilleren zijn intrede deed, gingen ze andere grondstoffen gebruiken, suiker, graansoorten en aardappel. Kenmerkend is het filtreren over actieve houtskool dit om een zo zuiver mogelijke drank te maken. Vaak overhalen en goed filteren dan maakt het ook niet meer uit wat de basis van de wodka was.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zit eigenlijk al n'en hele tijd met een vraag in mijn hoofd, van in het begin van deze topic eigenlijk, ze spreken van n'en graan vodka, wat is eigenlijk het verschil tussen n'en witte whyskey en n'en graan vodka buiten de gist dan, en voor whyskey gebruik je whyskey mout .

Grts.

 

Het verschil zit in stoken, bij whisky stook je twee keer in een potstill en ga je voor een eindproduct van 60-70%.

 

Bij Wodka gebruik je een kolom en door heel zuiver te stoken probeer je een (zo goed als) smaakloze alcohol te krijgen die je verdunt om te drinken.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zit eigenlijk al n'en hele tijd met een vraag in mijn hoofd, van in het begin van deze topic eigenlijk, ze spreken van n'en graan vodka, wat is eigenlijk het verschil tussen n'en witte whyskey en n'en graan vodka buiten de gist dan, en voor whyskey gebruik je whyskey mout .

Grts.

 

Het verschil zit in stoken, bij whisky stook je twee keer in een potstill en ga je voor een eindproduct van 60-70%.

 

Bij Wodka gebruik je een kolom en door heel zuiver te stoken probeer je een (zo goed als) smaakloze alcohol te krijgen die je verdunt om te drinken.

Voor whisky zul je ook een gist willen die wat smaak/geur maakt, bij wodka zo min mogelijk.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat ik er dan n'en graan aux de vie van ga maken, en 1 liter van die alcohol whiskey.

ik ga er de graansmaak niet van weg stoken, als ik een bepaald % van deze aux de vie meng met neutrale alcohol, kan ik zo ook wel n'en vodka maken met een licht smaakje aan.

Misschien heb ik wel een soort van genever, in de kolom van mijn koperen keteltje kruiden hangen bij de tweede of derde stook,  ik weet wel dat genever van meel gemaakt wordt maar toch.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

een graan vodka is een vodka deels of geheel gemaakt uit mout dat kan zijn van gerst, tarwe ,haver ,rogge , gierst of deels aardappel. deze word vergist en 3 tot soms 5 x overgehaald tot een zo schoon mogelijk alcohol met percentage hoger dan 78 % en hierna word vodka gezuiverd over grof houtskool van naaldhout . hierna Op sterkte gebracht met regenwater .
Meeste vodka's werden van oud her gemaakt uit gierst , knollen , aardappel geheel zonder of met maar een klein deel gemout graan.
Whiskey word daarentegen juist gestookt op behoud van zoveel mogelijk smaak .

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vorige weekend heb ik een mash gemaakt van graan, ik had hier nog een halve zak van 25kg liggen dat op moest. Begin SG1085 deze is nu uitgegist tot SG0999. Ik heb in totaal 20liter, nu nog een dag of 2 koud wegzetten en dan overhevelen naar de ketel en afstoken.

Zou ik hem 2x door de kolom laten gaan of 1x en dan filteren met kool?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Beter meerdere keren door kolom dan door kool filter . Een goede vodka wordt 3 tot 5 maal overgehaald .
( kool maakt schoon maar laat ook residu aan alcohol . )

Beantwoorden
Pagina 14 / 14
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?