Meldingen
Alles wissen

Wodka maken van graan ( zonder suiker)

Pagina 4 / 14

Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Klopt indaad kan je het op het filter duwen . Deze was door de fabriek al geplaatst dus herkende het niet. Bedankt voor je snelle reactie, ga nu weer 5 kilo gerst malen, 90 minuten op 65 graden houden alleen nu 16 lIter water in de ketel en 16 liter op 65 graden om te spoelen.

 

Ik heb gelukkig in 1 keer de juiste instelling van de schrootmolen te pakken das een gelukje geweest want te fijn geeft een hoop gezeik met spoelen zag ik op filmpjes. 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Oh ja, kook je de wort na het spoelen? Je kunt na het spoelen de wort koken zodat je de minste kans loopt op besmetting. Daarnaast kook je het volume in zodat het beter in je vergistingsemmer past en haal je een hoger ABV. Want je verdampt alleen het water, niet de suiker. Daarbij steriliseer je met je kokende wort ook je leidingen en wortkoeler.

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat had ik gisteren niet gedaan bedankt voor de tip. Ik ben nu 5 kilo aan het malen en ga de Grainfather op temperatuur laten komen. Zal zo een paar foto's maken van het proces. Hierbij alvast het malen

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Nog 1 tip. Vaak kan de zwengel van de molen er af en kun je de boormachine er op zetten. Dat scheelt een hoop callorien verbranden.

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Voordat ik heb gevonden waar de boormachine ligt heb ik het al gedaan. Valt mee hoor en je moet toch wachten op de temperatuur van de Grainfather tot 65 al gaat tie wel lekker snel. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Grainfather op 65 graden en 5 kilo gemalen gerst in de binnenton, ga ik er zo inzetten en roeren tot hij weer op 65 graden is. 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Gaat lekker vlot. Pomp je de wort tijdens het maischen ook rond?

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Filter erop

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

En hij draait

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ja de pomp staat ook aan. Maar ik had gisteren berekend dat ik op 5 kilo slechts 5 procent ga halen. Zit te denken op deze keer 120 minuten te maischen en dan te meten de sg te meten.  Het toch slechts om de maximale suikers te behalen qua smaak zal dat toch niet van invloed zijn voor wodka? 

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoy,

het is misschien gemakkelijker en beter, dat je eerst uwe moutcilinder in de grainfather hangt dan 1/3 van de mout (graan) doet dan roert, dan nog 1/3 terug goed roeren, dan het laatste 3de en terug goed roeren, dat je zeker alles goed nat maakt, en geen klonters krijgt, en als je meer mout gebruikt gaat dat gemakkelijker roeren ook.

grts.

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Klopt volledig, stukje bij beetje het graan er doorheen roeren anders sta je inderdaad een paar minuten te kutten om het los te krijgen. Niet echt heel erg maar toch, 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bijna 120 minuten verder en de t500 verwarmt nu 16 liter water tot 65 graden om straks over het graan te gieten. Hopelijk loopt het water een beetje door. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
Topic starter
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ben nu op advies van Jan de wort aan het koken maar dit wordt interessant. Want ik verwacht dat het graan tijdens het stomen nog meer suikers vrij geeft, althans het water wat nu aan het graan plakt.. zo weten we het

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dus de stoom gaat nu door de uitgespoelde mout? Wie weet druppelt het nu extra goed na. Geen idee hoor if het uitmaakt. Maar zometeen pomp je de kokendhete wort even door de wortkoeler voordat je het koekwater aanzet. Dan gaan alle eventueel aanwezige organismen dood. Daarna koelwater er op en koelen maar. Werkte het koelen gisteren goed?

Beantwoorden
Pagina 4 / 14
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?