Je kunt het Lummel, en natuurlijk gaat niet altijd alles in 1 keer perfect. Maar als je niet durft kom je nergens en had je altijd Heineken blijven drinken. Dan had je er idd beter 6000 blikjes van kunnen halen ?
Juist door het zelf doen ga je nieuwe smaken ontdekken en steeds verder verbeteren. Dat heb je ook gedaan met de Kirsch, je appels, je Bailys, je advocaat, je wodka en niet te vergeten je rum. Dat ga je nu ook met je pils doen, en komt dus helemaal goed!
Leuk, Lummel gaat met Pils aan de slag, Erik's Pils is gebotteld en bij mij staan er nu 2 fermenters pils te gisten. En je leest overal dat hobbybrouwers zich niet snel aan pils wagen vanwege de lage vergistingstemperatuur, en wij beginnen er gewoon mee met onze mooie spullen? Oke, Erik is geen beginner meer natuurlijk!
Ik zit ineens vol plannen om hier verder mee te gaan, een goede Ipa kan ik wel waarderen, en ik zou heel graag iets maken dat lijkt op Zatte van brouwerij het IJ. Een blonde Tripel die ik in Amsterdam vaak van de tap heb gedronken. Ik lees dat er De Koninck gist in gaat.
Ik heb het wel door ! Kerst diner van de meeste hier wordt een 7 gangen diner .
Stamppot boerenkool en een sixpack .
Ik heb het wel door ! Kerst diner van de meeste hier wordt een 7 gangen diner . Stamppot boerenkool en een sixpack .
Ik haalde de Hopspider uit de Grainfather vandaag, die kleine zakjes hoppellets was getransformeerd in een flinke berg uitgekookte hop. Ik dacht direct, zal ik er een stamppot van maken! Leuk voor op het forum haha. Het was echt meer dan genoeg voor een flinke pan. Niet gedaan hoor, maar als ik aardappels had gehad op de zaak had ik het geprobeerd!
Het vreemde vind ik dat soms goedkoop bier beter smaakt dan het dure merk bier.dat is het zelfde met parfum,flesje kost €7- maar moeten het duur verkopen anders vind de consument het niets.die veel dure reclame maakt berekend de kosten naar de koper,en hersenspoeld ze door non stop reclame.als het duur is is het goed denkt iedereen,maar een onbekend merk moet zich waarmaken,dat doet hij door een beter product te maken.
Erik dan wil ik het nog anders doen. Ik koop 2 keer jouw pakket met 2 verschillende gisten en ik heb nog ruim 20 kilo mout staan en die moet ook op. Kan je daarvoor dan de gist en hop leveren? Is gewone pilsmout die ik gebruik voor wodka. Morgen zal ik weer even in je winkel snuffelen maar als je me kunt vertellen welke gist en hop dan is dat nog makkelijk natuurlijk.
Dat kan natuurlijk ook 😉
Voor de hop.... de Opal is erg goed voor pils maar je kunt ook een combinatie van meerdere (andere) hopsoorten kiezen. Hop gebruik je voor bittering en aroma. De hop die het langst meekookt zorgt voor de bittering en de hop die je later toevoegt geeft het aroma. Reken op ongeveer 100 gram Opal voor 20 liter.
Gist: de Mangrove Jack's M76 en M84 en de Fermentis Saflagers S-23, S-189 en W-34/70 zijn ondergisters dus geschikt voor pils.
Ik begin het brouwen zo leuk te vinden ?
Ik zit me lekker in te lezen maar ik merk wel dat ik als beginnend bierbrouwer het moeilijk vind om zelf recepten samen te stellen. Voor iedere mout bestaat er wel een alternatief, en natuurlijk support ik Erik voor 100% en wil dan ook uitsluitend biologisch brouwen. Erik, ik heb je hulp hier wel bij nodig hoor.
Ik wil zodra ik 1 van de 2 fermenters leeg heb direct weer start en ik heb 3 bieren op mijn verlanglijstje staan.
Ik wil iets maken dat ljjkt op Zatte van brouwerij 't IJ. Een blonde Tripel van 8%. Hoeft niet exact een kopie te zijn, anders zou ik hem wel zelf kopen. Maar het is leuk als het in de buurt komt. Ik heb dit veel gedronken in Amsterdam, daar was het vaak van de tap verkrijgbaar. Het lijkt mij fantastisch om mijn zelfgebrouwen blonde Tripel te drinken. Ja, ik houd van blond ?♀️?♀️?♀️
En dan nog een fris witbier om in de zomer te drinken. Wellicht nu al maken? Kan het lekker rijpen en is het in de zomer klaar om gedronken te worden.
En een IPA, ben ik dol op. Lekker veel hop. Eerlijk gezegd vind ik het moeiljjk om alle IPA's van verschillende fabrikanten te onderscheiden. Als hij maar goed hoppig is ? weinig voorkeuren voor dit bier dus.
Als dit allemaal achter de rug is kunnen we mischien van de zomer de Christmas Ale van Erik gaan brouwen zodat die met kerst echt goed drinkbaar is.
Ik ken de Zatte van 't IJ niet maar daar komen we wel achter 🙂
Wil je een Tripel of een Sterke Blonde (zoals bv een Duvel). En wil je dan met of zonder koriander? Wat ook erg lekker is, is een deel rijstvlokken (moet nog een goede bio variant vinden) dan kun je een Bryggja Tripel maken. IPA gaan we ook aan werken.
Vandaag heb ik het laatste flesje Christmas Ale van vorig jaar gedronken. Die is enkel lekkerder geworden door hem langer te lageren. De kruiden zijn veel evenwichtiger nu.
Witbier ook lekker, kun je nog variëren met spelt. The sky is the limit Jan 😉
Een Tripel heeft wel mijn voorkeur, koriander is niet mijn favoriete kruid. Maar wellicht is het subtiel wel erg lekker. Ik heb al gezocht op een kloon van de zatte maar het is voor mij nog veel hocus pocus. Als ik dit over een jaar nog zo leuk vind weet ik er al heel wat meer over. Ik las dat er toch een groot deel pilsmout gebruikt wordt en de Koninck gist. Maar heb niet dat hele topic gelezen op hobby brouwen, en er waren meerdere topics over op verschillende fora. Ik denk als je hier een kloonrecept van zou kunnen vinden dat het een bestseller kan worden . Het schijnt dat het het 1e bier is geweest van Brouwerij 't IJ.
Dus eigenlijk nu al Christmas Ale brouwen? Eigenlijk aan 1 stuk doorbrouwen en buffer aanleggen dus. Ik las alleen dat IPA niet te lang moet liggen omdat de frisse hopsmaak dan snel minder wordt.
Koriander (zaad) en sinaasappelschillen zitten ook in de Zatte. Gaan we wel uitkomen 😉
IPA moet inderdaad niet te lang liggen voor de frisheid van de hop.
Dan mag het er gewoon in!
Kijk nou, ik wist niet eens dat Zatte een Bio Bier was. ?
https://www.biologischbier.nl/ij-zatte-33cl.html
Is dat een recent flesje Jan? Ik meende eens gelezen te hebben dat 't IJ gestopt was met het gebruik van bio hop.
Dat weet ik niet, ik las dat 'IJ 4 bio bieren heeft en dat ze bij latere recpten daarmee gestopt zijn vanwege de beschikbaarheid. Dit ga ik opzoeken!
https://www.brouwerijhetij.nl/biologisch/
Kan zijn dat ze voor de Zatte nog wel volledig biologische ingrediënten gebruiken. Anders mogen ze het bio-logo niet gebruiken (of er moet minder dan 5% niet biologische ingrediënten in gebruikt zijn)
Ja nog steeds biologisch. Hun klassieker. Hierna kwam de Natte, een dubbel meen ik. Ook bio. Ze hebben nog 2 bio's. Weet niet zo snel welke dat zijn.
Paas IJ is ook erg lekker, weet niet of die Biologisch is.