Basis
Omschrijving Waarde
Naam recept Pilsner Urquell
Brouwdatum 9-2-2010
Biertype Pilsener
Aantal liters 17
Gewenst begin SG 1050 (5,3 vol% alc.)
Brouwzaalrendement 75.0%
Algemeen
Omschrijving Waarde
Totaal brouwwater 25.59 liter
Maischdikte 0.00 l/kilo
Maischwater 0,0 liter
Spoelwater 0,0 liter
Kooktijd 90 min.
Berekende kleur 8 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid 21 EBU (Glenn Tinseth)
Mout
Moutnaam % stort Massa Kleur
Pilsmout 3 EBC 100,0 % 3799 gram 3 EBC
Hop
Hopnaam % Alfazuur Massa Kooktijd Bitterheidsaandeel
Saaz (CZ) 3,8 % 14 gram 90 min. 9 EBU
Saaz (CZ) 3,8 % 14 gram 45 min. 8 EBU
Saaz (CZ) 3,8 % 14 gram 10 min. 3 EBU
Saaz (CZ) 3,8 % 14 gram 3 min. 1 EBU
Saaz (CZ) 3,8 % 20 gram 0 min. 0 EBU
Gist
Omschrijving Waarde
Gist soort 2001 Urquell Lager
Gist toegevoegd als Inhoud verpakking
Maischschema
Stap nr Temperatuur Rusttijd Maischdikte
1 61°C 40 minuten 0,0 l/kg
2 72°C 30 minuten 0,0 l/kg
3 78°C 5 minuten 0,0 l/kg
Lummel.... Ik Denk dat je met een thuistap toch een heel eind komt? Of rechtstreeks vanuit je fermenter die je op een bepaalde temperatuur laat lopen.... Dan heb je alleen een reduceer. Co2 fles en een tapkraantje nodig.... Op marktplaats staat een mooie nieuwe tapinstallatie van....... Jawel.. Heineken... Incl Co2.... Voor ik geloof iets van 500 Euro.... Dat is een koelkast waar je je Keg in kan zetten
Oenga met zo’n tap van Heineken weet ik nog steeds niet hoe je zo’n vat moet vullen en schoonmaken. Dit lijkt me meer voor standaard Heinekenfusten maar wellicht heb ik het verkeerd. Rechtreeks vanuit de fermenter heb ik ook aan zitten denken met een pressurekit maar ik vraag me af of de druk wel hoog genoeg is of dat je anders een dood biertje tapt. Voor wijn is het zeker een optie want dan tap je gewoon per dag een liter ( of 2 ) af.
Precies Marco, dat is het recept. Eigenlijk een heel simpel recept; pilsmout, veel Saaz hop en de juiste gist.
Voor een urquel wat weinig bitter, die hoort richting 40 EBU te gaan volgens mij. Het zal een prima pilsje worden maar geen Urquel.
Klopt Mick, ik had niet naar het eind EBU gekeken van het recept, is inderdaad wat weinig. 34 EBU geven ze zelf op.
Wil je het helemaal goed doen dan moet je ook de waardes van het water van Urquell weten.
Ik brouw geen bier,maar vind het erg mooi dat je met bio spullen op de markt komt.ik vind het een grote aanwinst.en wens je veel sucses.gr.Chris
Op de grainfather site staan meerdere Urquell recepten
Dank je Chris !
En.... het is nooit te laat om met brouwen te starten 🙂
Goeie tip Marco. (je moet wel eerst ingelogd zijn om ze te kunnen bekijken)
Grappig dat ze toch allen wat verschillen maar Saaz hop is overal in ruime mate aanwezig.
Heey Erik, ik heb dit topic even gemist maar goed bezig man!
Ik zit te denken aan een mini docu over je producten in elkaar te gaan flansen.
In elk geval erg mooi dat je hier ingesprongen bent.
Krijg er zin van in echt bierbrouwen...Cheers man! 😉
Hoi Nimrax, wat een leuk idee!
Wanneer je zin krijgt in echt bier brouwen moet je daar gewoon mee starten. Je kunt al met een pan (of twee) en een zak starten (zogenaamde BIAB, brew in a bag). Vergisting emmer of fles heb je al.
Klopt Erik, ik kom al een eind. Ik broed wel op een filmpje waarin we op video samen een bio biertje in elkaar gaan knutselen. Wat handig kan zijn voor beginnende leden, zodat ze stap voor stap het kunnen nadoen... Lijkt me heel leuk,zoiets!
Kan je hier binnenkort komen filmen want ik begrijp dat Jan de fermenters eind van de maand weer op voorraad heeft. Ik heb er 1 of 2 nodig. Sowieso 1 voor pils maar kan ik aan rode druiven komen dan heb ik er 2 nodig. Dan ga ik rode en witte wijn maken. En pils dus. Maar dat gaat lukken met de winkel van Erik
Kan jij wat betekenen voor mij m.b.t. druiven Chris? En mocht het een hele mooie partij rode druiven zijn koop ik er 3. 1 voor witte, 2 voor rode en 1 voor pils. Hatsikidee!
Lummel, alles is binnen hoor. fermenters weer uit voorraad leverbaar!
Dus je kan gaan knallen!!!
Alleen een tap? Waterfilter? Druivensap? Zonder dat kan ik nog niks.