Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen? Ik stel niks voor. Wel wil ik iets over mijzelf vertellen. Mogelijk interesseert het iemand


Berichten: 7
Topic starter
(@zegmaarbert)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Mijn naam is Bert,

Aangezien het bezit van een destillatieapparaat illegaal is, ga ik niet heel veel over mijzelf vertellen, want de overheid heeft vast interesse.

Laten we er het op houden dat ik een chemische opleiding heb. De ins en outs van destilleren ken ik. \

Wat ik nog moet leren is om lekkere drank te maken.

Groet Bert

Beantwoorden
20 reacties
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@zegmaarbert. Welkom Bert, het is altijd handig als je de grond beginselen van het distilleren al kent. Maar er zit nog een heel proces voor en ook nog er na. Laat ons eens weten wat je wil gaan maken en welke ketel je heb of op het oog heb.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@zegmaarbert Ik heb zelf een achtergrond in chemical engineering, je zult nog wat verassingen tegenkomen 😉 welkom

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

..

Beantwoorden
Notna
Berichten: 345
(@notna)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom op het forum Bert. Lees je in wat betreft het maken van lekkere drank en kom je er niet uit hier is heel veel kennis om je verder te helpen.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Bert,

Afhankelijk van wat je er mee doet kan bezit een probleem zijn, praktijk is vaak iets milder gelukkig. Bezit is bv geen punt als je etherische oliën wilt winnen uit bepaalde planten. Gebruik je het om drank te maken is dat officieel niet toegestaan, maar dit werk vaak 2 kanten op. Er heerst een soort onofficieel gedoogbeleid voor hobbyisten. Stook je voor jezelf en geef je soms wat weg als schenking, heeft de overheid amper interesse in. Als ze gewilt hadden hadden ze al onze email adressen nagetrokken/ip adressen en aan de personen gelinkt.. zelfs Chriswhisky laat men met rust dus weinig reden tot grote bezorgdheid. Officieel kun je duizenden euro's aan boete krijgen en apparatuur inleveren, maar zolang je geen broodstoker (bedoel niet roggebrood ofzo :p) bent zal het die vaart niet nemen. Desalniettemin een beetje voorzichtigheid kan nooit kwaad!

Stook je grote hoeveelheden en verkoop je het spul zonder toestemming van de belasting (zonder vergunning om te maken en te verkopen, en alles wat daar bij hoort zoals oa een van huis extern gebouw om te distilleren/bedrijvigheid te houden, boekhouding, afdragen van accijns etc), dan wordt het al gauw een probleem omdat je accijnsbelasting ontwijkt.

Aangezien je als hobbyist voor eigen gebruik geen hectoliters maakt, en je voor kosten van grondstoffen niet van de zelfde kwantumkorting geniet als een bedrijf dat kan, is het amper interessant, zeker vergeleken vormen van fraude die lettelijk winst als oogmerk hebben. Voor ons hobbyisten is een lekker drankje maken het oogmerk. Als je bv kersen koopt als particulier en je stookt daar zonder toevoegingen een litertje uit, ben je ook niet goedkoper uit dan wanneer je gewoon een fles Kirschwasser zou kopen.

Wat voor lekkere drankjes wil je gaan maken?😁

Beantwoorden
Bewust
Berichten: 359
(@bewust)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom naamgenoot. Ik denk zo’n 30 jaar geleden had ik een T-shirt met die tekst erop” zegmaarBert” en een banaan. Gekocht in Lemmer. De burgemeester hete daar toe Bert net als ik en had daar in de horeca een opstootje willen sussen en om de brand er wat uit te halen gezegd: ” zegmaarBert” Dat was geloof ik de plaatselijke “oneliner” toen, hoewel die uitdrukking denk ik nog niet bestond. 
Sorry, nogmaals welkom, maar deze schoot mij zo te binnen.  Je kan hier veel lezen over allerhande stook verhalen en je vragen kwijt.

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@zegmaarbert)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dank aan ieder die mij een warm welkom heeft geheten.

Wat heb ik gedaan?

Een overleden familielid had een behoorlijke wijnkelder. Helaas was veel van de wijn te oud geworden. Ja ik hen heel veel geproefd. Wat niet meer enigszins drinkbaar was is in de ketel gegaan.

Opzet was een 23 liter vat vergelijkbaar met een oliedrum en een enkelpits gasstelletje eronder. Geen kolom. Verder een simpele koeler. wel temperatuurmeting in nek. Eerste uitloop werd beoordeeld op reuk en temperatuur. Soms was de reuk al voldoende om het weg te gooien, Soms was het op basis van temperatuur. Als het niet al te beroerd rook werd er doorgestookt. Percentage van de middelste fractie kwam uit op ca 40% overall. Er werd flink doorgestookt tot er nagenoeg geen alcohol meer uitkwam, Bij ca, 10% alcoholcontent stopte ik meestal omdat ook de geur niet echt meer aangenaam was. Check op percentage met een densitometerset (Alibaba, toen er nog geen btw berekend werd) Deze naloop werd wel bewaard, Later meer daarover. Nadat ik alles gedestilleerd heb, heb ik een kolom gemaakt van ca 80 cm met raschigringen (van Ebay). Zelfde layout alleen met kolom en zorgvuldiger gestookt.

De voorloop van de 40% batches werd wederom op basis van temperatuur en reuk beoordeeld. De eerste 1-2% werd niet bewaard de volgende fracties werden apart gehouden en al dan niet op basis van geur gecombineerd. Uiteindelijk kwam het percentage afhankelijk van mijn ongeduld uit op 85 tot 91%. Ook hier werd doorgestookt tot ca 10% en geur. Als de geur niet meer aangenaam was werd de uitloop apart gehouden.

En toen:

Het grootste deel van de opbrengst in de 85-91 % staat te wachten op verwerking. Intussen is er van een deel heerlijke limoncello gemaakt. Een deel is verdund tot ca.38% en daar is een schep tanninepoeder aan toegevoegd. Na een aantal dagen is de scherpte van de drank af en prima te drinken. Waarom een hele tijd in een vat lageren als het zo ook kan?

De naloop is voorzien van een schep kaliumpermanganaat om de hogere alcoholen te oxideren. Ooit ergens gelezen en in een ver verleden toegepast. Na destillatie kwam daaruit nog wat prima product.

Waar zit ik nu nog mee is de diverse fracties voorloop. Als ik toegang tot een HPLC zou hebben wist ik het wel. Dat is helaas niet meer het geval. De fracties ruiken zeker niet onaangenaam, maar om ze zo te drinken vind ik te riskant. Wie heeft raad?

Groet Bert

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@zegmaarbert welkom op het forum .

Voor oudere wijnen is belangrijk om eerst vast te stellen wat de kwaliteit is of was en of er concerverings middelen of stabilisators zijn gebruikt . 

Om een goed resultaat te krijgen zullen voorloop en naloop scheidingen belangrijk zijn . Scheidingen maken alleen op percentage ,temperatuur en mil hoeveelheid zal niet voldoende zijn .

Helderheid , geur en smaak zijn belangrijk maar ook weten hoe iets gaat vormen . Het destilaat heeft bij uitstroom niet meteen smaken die men verwacht .

Kaliumpermanganaat is niet iets uit oudheid het is nog steeds veelvuldig in gebruik. ( Hoort bij het lijstje middelen om in huis te hebben ) Alleen de goedkope hobby boekjes komt het vaak niet in voor . (Ook is niet altijd verstandig om een leek met dergelijke middelen te experimenteren )En  hoeveelheden te gebruiken is toch aan te raden dit nauwkeuriger te doen dan rekenen is "een schep "

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@zegmaarbert Er is volgens mij een  chromatograaf apparaat wel beschikbaar. Forumlid  Robbert heeft er een .Paar maanden geleden heeft hij voor mij slivovitsj van voor vermaken van mijn keteltje en na vergeleken op methylalkohol.Na de oogst ga ik met mijn nye Vengeance ketel stoken dan wil ik hem ook weer vragen . 

 

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste Zegmaarbert, ik heb ongeveer hetzelfde gedaan, maar dan slechts één keer gestookt van 11-12% naar ca. 55% ABV en toen het destillaat in een nieuw houten vat (3 L, nieuw Limousin-eiken) gedaan om er Armagnac van te maken. Smaakt na 2 weken al prima. Gaat minimaal 3 maanden op vat, max. 6 maanden.

Mocht je dat ook willen, dan moet je wel een deel van de voorloop weer toevoegen. Niet de vroegste voorloop, maar wel een leuk stukje. In de voorloop zit ethylacetaat (ester van alcohol en azijnzuur) en die gaat tijdens de rijping op vat oxideren tot prettige krenten- en rozijnenaroma's die zo typisch zijn voor Armagnac.

Mocht je adressen nodig hebben voor houten vaatjes, stuur me dan een PB.

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@zegmaarbert)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@Uridium,

Ja ik ben geïnteresseerd in vaatjes. Het sturen van een PM lukt niet. Als ik tekst in wil voeren blijft er maar staan werkt met bolletjes die in een circel draaien. Onderin staat dat ik dat ik nog geen berichten mag sturen.

 

Beantwoorden
3 Reacties
(@uridium)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@uridium, ik heb ook zo'n 3 liter vaatje van TAS, gelijk een kraantje in laten zeten, prima 👍.

Beantwoorden
(@uridium)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@rumo Yep, ik ook met rvs-kraantje. Prima vaatje 👍

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@zegmaarbert)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

dank

 

Beantwoorden
Sjonnie
Berichten: 95
(@sjonnie)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welkom Bert! Als je goed zoekt is er op de meeste vragen wel een antwoord. Zo niet, dan gewoon vragen en eigenlijk komt er altijd een antwoord. Volgens mij moet je een 5 of 7 tal berichten hebben verstuurd voordat je foto's kunt uploaden en berichten kunt sturen. De admin wil eerst weten of je "echt" bent. Veel plezier!!

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@zegmaarbert)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik vind het hier best wel gezellig. Ik heb wel eens op andere fora (totaal afwijkende hobby) meegemaakt dat er een sterke incrowd is die de rest min of meer negeert.

Ik heb een liter of 3 voorloop (Ja veel wijn gedestilleerd) waarvan ik eigenlijk niet zo goed weet wat ik er mee moet. De eerste 2% van de diverse runs zitten daar niet bij.

Ethylacetaat is in sommige cuts duidelijk te ruiken.

Mijn plan is om een en ander maar eens in een laboratorium destillatie apparaat met hele lange vigreux die ik heb liggen te fractioneren. Heeft iemand tips over de temperatuurranges? En belangrijker nog wat in welke hoeveelheid te mengen met de alcohol. En wat voor lagering?

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@zegmaarbert wil je de ethyl  alcohol uit voorloop restanten gaan gebruiken ? 

Er zijn diverse stoffen die zich makkelijk laten scheiden op temperatuur grenzen maar een aantal gebonden zuren en alcoholen  (acetaten en esters) en ook de methyl zijn lastig geheel apart uit te destilleren . 

daarnaast wat was de kwaliteit van de gebruikte wijnen ? 

Wat waren de concerverings middelen en stabilisatie middelen gebruikt ?

Grote kans dat je stoffen tegenkomt waarvoor je andere hulpstoffen moet gebruiken om scheiding mogelijk te maken .

Meestal is het daarom verspilde tijd om voorlopen en nalopen nog eens te gaan gebruiken .

Immers het is niet moeilijk of duur om met zuivere producten alcohol van begin te maken. 

Je kunt beter bij begin beginnen dan met bewerkte en eindproducten te gaan werken . Kost veel tijd , energie en rendement is de moeite niet 

Beantwoorden
Berichten: 7
Topic starter
(@zegmaarbert)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoi Robbert,

Nee de voorloop destilleren voor de alcohol is weinig zinvol. Ik zou het doen voor de smaakstoffen.

Het is heel veel verschillende wijn geweest. Van een groot deel weet ik dat het gezwaveld geweest is (dus sulfiet bevat) daar zullen ook wel esters van overgekomen zijn.

Als je/iemand tips hebt dan hoor ik het graag.

 

Gr Bert

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@zegmaarbert sulfiet en zwavel kun je verminderen . Of oxideren .  behandeling met natronloog en met ph nacorrecties en opnieuw overhalen .Ook zilverchloride en calsium  , waterstofsulfide , en ijzer zouten zijn  middelen te gebruiken voor verbetering. .

Maar beter is van te voren te weten wat kwaliteit en herkomst van grondstof c.q wijnen zijn .

En wanneer dit  dubieus of onbekend us niet gebruiken .

Het is vaak te bewerkelijk en tijdrovend om" slechte" producten toch bruikbaar te maken . 

Weg gooien en met vers product op opnieuw beginnen . 

 

 

 

 

.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?