Meldingen
Alles wissen

Nieuw lid.


Berichten: 6
Topic starter
(@paulg)
Active Member
Deelgenomen: 3 weken geleden

Hallo Iedereen,

Even voorstellen. Nieuw lid, Paul. En met dank voor de acceptatie. Met grote liefde voor GIN  en na het proeven en beoordelen van zowat alles wat ooit in de Gin rayons te vinden was, nu eindelijk beslist om mijn eerste stappen te zetten richting ’een eigen GIN brouwsel’.

Ik start zonder enige praktische ervaring, noch installatie noch recepten. Alles moet van nul worden begonnen en hoop op dit forum de nodige info te kunnen verzamelen om te kunnen starten met distilleren.

Mijn eerste inforonde betreft de aankoop van de distillatie apparatuur. Als er tips of aanbevelingen kunnen worden gegeven zijn deze van harte welkom.

Nog een prettige zondag verder en veel brouw- en distillatie genot.

Paul.

Beantwoorden
19 reacties
9 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 338

@paulg halo  , als u met gin gaat beginnen denk dan aan een hollandse stijl potstill  net als engelse potstill   . Met kruiden mand.  In gin museum in Plymouth staan voorbeelden.

Beantwoorden
(@paulg)
Deelgenomen: 3 weken geleden

Active Member
Berichten: 6

@theresa Dank je wel.

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1212

@paulg welkom op dit forum 

Succes met het maken van lekkere drankjes 
Een voorschot is al gegeven door Theresa en Robbert.

Groet, @ndré🥃😎

Beantwoorden
(@paulg)
Deelgenomen: 3 weken geleden

Active Member
Berichten: 6

@ndre Bedankt.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 638

@paulg welkom en veel stook plezier.

Iedereen is van 0 begonnen dus dat is geen probleem, wat voor soort ketel weet ik niet, nog nooit gin gemaakt

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2116

@paulg welkom. Loop als beginner niet te hard van stapel, vooral als je interesses meer bij gin liggen dan bij het stoken zelf. En het ga je zeker niet lukken om jouw lekkerste gekochte gin na te maken. Neem kleine stapjes zoals eerst eens een heldere alcohol te maken en doe daarna iets met kruiden. Een ketel waar je alle drankjes perfect mee kunt make is er niet, je heb dan verschillende ketels nodig. Je heb wel multifunctionele ketels maar dan doe je voor ieder drankje concessie. Een T500 is zo'n ketel maar wel wat groot om mee te beginnen maar een kleiner RVS ketel van Aliexpress is ook leuk om mee te beginnen, vooral als je nog niet weet of deze nieuwe hobby wat voor je is(geen tijd, te duur, geen ruimte of voldoet niet aan verwachtingen).

Beantwoorden
(@paulg)
Deelgenomen: 3 weken geleden

Active Member
Berichten: 6

@rumo Bedankt voor de info. Paul.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2829

@paulg welkom op dit informatieve forum. Veel lees, stook, deel plezier.

Beantwoorden
(@paulg)
Deelgenomen: 3 weken geleden

Active Member
Berichten: 6

@murmillo Bedankt

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10625
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad zoals Theresa al vermeld is een koperen alembiekje of potstill met korf de beste keuze. Om zoveel mogelijk smaak te krijgen . 

Voor goede authentieke Gin is niet alleen vlierbes, jeneverbes, citrus , Koriander, karwijzaad en venkel van belang maar ook een  alcohol op basis van granen . 

Beantwoorden
9 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 638

@robbert mag het ook graan/ mais zijn? of echt alleen graan?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10625

@rinus55 alcohol uit mout uit diverse granen of uit mout en granen . Nee mais hoort niet in gin  .

Omdat de geschiedenis / basis van gin jenever is . En je had jonge en oude jenever.  Dat wilde nuet zeggen dat de een ouder was dan de ander in de fles maar oude jenever had ander basis recept. Daar werd melasse in gebruikt 

( NEE GERAFFINEERDE TAFEL  SUIKER HOORT NIET THUIS IN GIN !!!) 

Er zijn dus wel oude gin recepten waar melasse in werd gebruikt.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 638

@robbert bedankt dat vroeg ik mij af, ben toevallig bezig met mout en granen  en heb net genoeg om eens een gin te gaan proberen te maken. en NEE ik gebruik geen suiker:)

Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 56

@rinus55 Mijn basis voor een gin is altijd een goedkope whiskyblend (schots) op 40%.

Bij de Aldi in Duitsland kun je Statesmen blended scotch kopen voor 7 a 8 euro de fles. Deze sla ik meestal groots in om als basis voor mijn gin te gebruiken. Nee het is geen lekkere kwaliteitswhisky maar ik massereer mijn gin kruiden een aantal uren hierin en daarna stook ik het af.

Krijg grofweg dus een trippel gedistilleerde gin. (stook overigens alle kruiden mee waardoor er veel smaak mee komt)

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 638

@opticase ik neem aan dat je de kruiden in een mandje doet?

bedankt voor je uitleg

Beantwoorden
OptiCase
(@opticase)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 56

@rinus55 Nee ik doe ze niet in een mandje, laat ze gewoon lekker in het vocht sudderen. Voor kleine proef stoken stop ik het in een airstill, nooit problemen met aankoeken. En voor grotere aantallen stook ik in een 10l alambiek eigenlijk ook zonder problemen met aankoeken.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2116

@opticase Dat de kruiden boven de vloeistof gehangen worden in een kruidenmandje is niet alleen tegen het aankoeken. De alcoholdamp zal meer of andere smaken uit de kruiden mee nemen. Bij een bekend recept worden de jeneverbessen na ligt kneuzen in de vloeistof gedaan en de rest van de kruiden er boven gehangen.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 638

@robbert staat er op dit forum toevallig een recept met melasse? ben ik ook mee bezig en heb nog 10 liter melasse van stookwinkel staan

Beantwoorden
(@paulg)
Deelgenomen: 3 weken geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert Bedankt voor de info, Groeten Paul.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?