Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 23 / 282

Berichten: 8
(@jacog)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hoi allemaal.

ik ben jaco, ik woon onder de rook van Rotterdam (Numansdorp). en ben niet helemaal nieuw met stoken.

ergens eind jaren 80 was ik met distilleren begonnen en bier brouwen.

na een paar jaar gestopt door tijd gebrek (getrouwd, kinderen, enz, enz)

paar jaar geleden het bier brouwen weer opgepakt en weer verslaafd.

via via ook weer in aanraking gekomen met distilleren, en ook weer helemaal gepakt er door.

er is in die tussen tijd wel heeeeeeeeel veel veranderd, lang leven internet. 

ik ben bezig om weer zelf een ketel te bouwen, want mijn ouwe voldoet niet meer helemaal aan wat ik wil.

goed adviezen en voorbeelden zijn van harten welkom.

weet nog niet precies wat ik wil gaan bouwen, maar heb wel klein beetje een idee. 

wat een super leuke site, toppie, gaat hier best nog veel plezier aan beleven.

groetjes en stook ze. Jaco.

Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Beste Jaco,

Welkom hier!

Ik zie dat je je berichtje heel vaak hebt geplaatst, ik heb de dubbele berichtjes verwijderd. 1x klikken is voldoende. Ik hoop dat je veel aan het forum zal hebben!

Veel stookplezier!

Berichten: 12
(@ladywit)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben al jaren lang bezig op kleine schaal met het produceren van cider en hierop lijkende brouwsels.

Sinds kort heb ik een smart-still (dit wilde ik al heeeel lang). Mijn eerste resultaten van zelf geproduceerde alcohol van jostabessen was een succes. Ook de lagering op houtsnippers smaakte naar meer.

Nu ben ik voor het eerst bezig mijn zelf gemaakte appelcider te stoken. En ik hoop over een paar weken mijn eigen calvados te kunnen serveren.

Ik kijk uit naar de zomer, als mijn tuin weer genoeg fruit oplevert om weer te gaan vergisten en dan daarna weer te gaan stoken. Mijn volgende grote doel is, Nederlandse rum, van suikerbieten. Maar dat duurt nog even.

 

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ladywit als je suiker bieten stookt dan ruikt je drank naar grond om dat op te lossen gooien ze in Roemenie vlierbloesem in de ketel bij het stoken,grvoor de rest welkom op dit forum,zitten leuke mensen op.die ook bereid zijn om te helpen,gr?Chris.V

Berichten: 2
(@edwindeh)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo ik ben Ed,

Ik kom uit noord Nederland, ben totaal nieuw in het stoken en heb nog geen apparatuur gekocht en wil me daar eerst maar eens in verdiepen. Na aanschaf zal ik me dan storten op het distilleren van een goede borrel. Mijn interesse gaat uit naar Gin, Graanjenever en Fruitdistillaat. Tips betreffende apparatuur zijn welkom.

Berichten: 110
(@thurstan)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Voor gin heb je heel hoge% neutrale alcohol nodig, wat het beste kan met een reflux.
Voor fruitdistilaat gebruik je een alembiek, voor de smaak.
Ikzelf heb een spaanse alembiek, doordat de koeling bovenenaan staat en niet naast de ketel is het % alcohol dat ik eruit haal tussen de 65-80%
Ook een voordeel aan deze alembiek is dat je meerdere niveau's heb in de ketel om kruiden te leggen, wat extra smaak aan je destillaat geeft.

Bij een normale alembiek zal dit wat lager zijn, maar voor gin ga je toch meerdere malen moeten destilleren alvorens je de kwaliteit hebt die je wilt bereiken. Dus de keuze is aan u.

Je kan natuurlijk ook een gewone alembiek uitbreiden om hogere % te bekomen.

Van volume moet je zelf een beetje kiezen. Ik heb een 25L, wat voor mij goed is omdat ik 2 tonnen laat vergisten en dan komt dat voor mij prima uit om geen verlies te maken.
Als je 1 ton gaat vergisten kom je normaal toe met 15L.

 

Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Gin is ook mogelijk met een alambiek, maar dan een alambiek met kolom. Niet te verwarren met de refluxkolommen! Een kolom in een alambiek is een buis met een roostertje tussen de boiler en de helm en deze kun je vullen met je gin kruiden mengsel. De hete alcoholdampen gaan dan door de kruiden heen en nemen zo de smaak mee. 

Thurstan, dat is met jouw Spaanse ketel ook mogelijk door de ruimte onder de koeler te vullen met de gin kruiden. Het komt op hetzelfde neer 🙂 Dan heb je het niet over macereren van smaken (wat je met de pure acohol zou doen) maar over stoomextractie. Het voordeel (of voor sommigen een nadeel) is dat de gin kleurloos blijft. Bij het macereren wordt je gin geel. Dit komt door de jeneverbessen.

Berichten: 2
(@edwindeh)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Thurstan en Sookforum bedankt voor de info, weet nu welke richting ik op moet denken.

Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kleurloze gin is natuurlijk een stuk leuker omdat je je vrienden kunt laten proeven en ruiken wat het is. Niet dat de kleur het meteen verklapt.. Maar ze kunnen wel al de richting uit gaan gokken..

Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bij jenever werkt het hetzelfde. Als het gemacereerd is is het ook geel. Dus daar kunje mensen nog mee in verwarring brengen ?

Eigenlijk is het bijna hetzelfde. Alleen jenever heeft zijn smaak alleen aan de jeneverbes te danken en gin mag meerdere kruiden en specerijen bevatten zolang de jeneverbes maar overheerst.

Tegenwoordig gebruiken we vooral pure alcohol voor een gin, maar eigenlijk moet de alcohol zijn gemaakt uit gerst en rogge en eventueel een echt distillaat van jeneverbessen.

Maar op dit forum gaat het er vooral om wat jij lekker vindt en niet om wat er nou echt hoort?

Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, echte gin bestaat ook niet. Gin is gemaakt omdat de jenever die ze destijds konden importeren in Engeland van zo'n slechte kwaliteit was dat mensen er zelf kruiden in gingen doen.. Dus eigenlijk kun je doen wat je wilt! Zolang je maar een beetje de zelfde kant uit gaat met de ingrediënten. Best leuk, wij zijn dus de late pioniers van het gin tijdperk? 😀

 

Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

euh ja, zo zou je het kunnen noemen haha. Ik sta er van te kijken dat Gin tegenwoordig weer zo'n hippe drank is geworden. Ik ben er echt dol op (gin tonic's in alle soorten en variaties met gecrushed ijs, pepermolen er over, citroenschilletjes enz...)

Nou is jenever eigenlijk wel heel erg nederlands voor zover ik weet. Schiedam is onze jenever hoofdstad. Waar heb jij gelezen dat wij vroeger de jenever importeerden? Ik zeg niet dat het niet waar is maar ik leer graag bij en was in de veronderstelling dat nederland echt "het" jeneverland is.

 

Berichten: 4
(@postieman)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Berichten: 4
(@postieman)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Berichten: 4
(@postieman)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Pagina 23 / 282
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?