Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 22 / 282

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Magimo ik denk dat je ver genoeg kunt komen via deze site,zitten genoeg aardige kolega's die behulpzaam zijn,verder welkom aan boord.gr?Chris.v

Berichten: 57
(@uitgeschreven)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allen,

Sinds deze week ben ik trotse eigenaar van een AirStill met als doel om zelf brandewijnen, likeuren en wellicht uiteindelijke whisky te gaan maken. Ik woon in het zuiden des lands (Zuid-Limburg).

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welkom JosCalvados, zo'n Airstill is een leuk apparaatje, maar heel beperkt en duur.

Het is een distillatieapparaat met een inhoud van 4 liter. Je kunt daar alleen water of stookwijn (water, suiker en gist) mee distilleren. Het nadeel is de inhoud van dit apparaat, bij een gistvat van 25 liter, ben je 2 á 3 dagen aan het distilleren.

Van brandewijn of whisky stoken is geen sprake, daar heb je brouw- en alambiekapparatuur voor nodig.

Wel kun je van de gedistilleerde schone alcohol, likeuren marcereren.

Berichten: 57
(@uitgeschreven)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank je wel Betweter! 

Waarom is een AirStill niet geschikt om (fruit)wijnen te distilleren dan? 2 Dagen geleden heb ik een zelf gegiste appelwijn gedistilleerd met dit apparaat en voor als nog lijkt alles prima gegaan te zijn.

Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je neemt amper smaken mee met een airstill, daarom word het als ongeschikt beschouwd

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb een echte ketel voor Calvados maar heb het nog nooit gemaakt. Wel gestookt met stookwijn en de alcohol die eruit komt heeft veel meer smaak. Dus dat zal zeker met appels nog meer gelden. Deze ketel met au bain marie werkt met druk om zo het water boven de 100 graden uit te laten komen en ik moet nog buiten even testen of ik hem helemaal vertrouw en hoever de druk oploopt. Ik verwacht tot 110 graden en daarmee brandt de pulp niet aan en krijg je toch alle alcohol eruit. Althans volgens de theorie. 

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lummel, ik begrijp niet waarom je je ketel stookt op 110 graden, immers verdampt alcohol bij 70 graden en heeft die hoge temperatuur alleen maar nadelen omdat je dan ook waterdamp mee stookt omdat deze verdampingstemperatuur op 100 graden ligt en zal je alleen maar veel meer water in je alcohol krijgen.

De beste temperatuur om te stoken ligt ongeveer tussen de 80 á 85 graden.

Maar het is up to you!

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Betweter, 

Het is mij bekend dat je de temperatuur rond de 80 moet houden. Maar zoals ik zei, deze ketel wordt verwarmd met water. Toevallig heb ik vandaag gemeten dat er 25 liter water wordt verwarmd die dan weer 30 tot 40 liter stookwijn naar 80 graden moet brengen en dat lukt dus kennelijk niet met 100 graden vandaar dat de druk wordt opgebouwd om zo 110 graden te halen waarmee je waarschijnlijk wel alle alcohol uit de stookwijn kunt halen. Lees minimaal 80 graden kunt bereiken. 

GIsteren heb ik het water tot 102 graden gekregen maar vertrouwde het allemaal niet dus ga de ketel morgen uitgebreid testen. Anders gezegd, ik heb gisteren 25 liter stookwijn met 15 procent verhit en er 1,75 liter alcohol uitgehaald, daarop viel de stroom stil. Er zat genoeg alcohol in.  Verder verhitten wilde ik op dat moment niet zonder eens goed te testen op  een veilige plek.

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De beste temperatuur om te stoken ligt ongeveer tussen de 80 á 85 graden.
Maar het is up to you!

-

Beste Betweter. 

Ik heb gisteravond het forum een doorgespit en ik denk dat jij mij deze vraag vast kan en wil beantwoorden. 

Zoals je weet heb ik een ketel die water verwarmd ( onder druk ) en daar hangt weer een andere ketel in. Ik heb getest op 100 graden en het bereik in de binnenste ketel is amper 90 graden ( terwijl het water in de buitenste ketel dus wel 100 graden is ). Volg je me nog? Ik krijg dus niet alle alcohol eruit. 

Daarna heb ik de temperatuur onder druk ( dus het water laten oplopen naar 107 graden ) en hiermee kreeg ik een bereik in de binnenste ketel van 96 graden. Helaas is het een oude ketel en er spoot stoom uit dus dat moet gesoldeerd worden. Ik heb de test overigens met gewoon water en geen stookwijn. Het lek zat overigens in de waterketel. 

Nu heb ik een concrete vraag en ik weet dat jij hem weet. Is bij 96 graden alle alcohol eruit of moet je echt doorgaan tot de stookwijn ook 100 graden is. Ik vraag dat omdat ik    niet teveel de druk wil laten oplopen. Liever niet 110 graden. 

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Lummel,

Bij een Eau Bain marie ketel vullen wij de dubbele wand niet met water maar met koelvloeistof  of antivries (wat je ook in de radiateur van je auto giet) De wand hoeft dat niet onder druk gezet te worden aangezien de koelvloeistof een temperatuur kan bereiken van ruim 190 graden. Je hebt dan nog steeds geen last van aanbranden en je stookt alle alcohol er uit.

Het is niet gezegd dat bij 96 graden alle alcohol er uit is hoor. Het kost ook tijd voordat alles verdampt is namelijk. Kijk maar niet naar de temperatuur maar proef, ruik en meet je resultaat 🙂

Het is een bekend gegeven dat je met een Bain Marie met een met water gevulde wand lang niet alle alcohol er uit krijgt. Vooral bij het maken van Whisky is het frustrerend omdat je een stukje naloop wilt meekrijgen waar belangrijke smaken in aanwezig zijn. probeer het maar eens met koelvloeistof of antivries!

 

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inderdaad Jan, is koelvloeistof de oplossing.

Bij vloerverwarming in caravans wordt ook koelvloeistof toegepast omdat die een hogere temperatuur kan bereiken.

dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

nu begin ik het te snappen, ik ging ervanuit dat au bain marie open was ( daarmee was ik aan het zoeken naar andere vloeistoffen die niet verdampen, om een gewone ketel in te plaatsen), die ketels zijn gesloten, bij n'en open au bain marie verdampt er toch een deel van de koelvloeistof dacht ik.

Dan zit er een overdruk klep op die ketels of hoe werkt dat.

mvg

 

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi allemaal,

Het is beter om even een nieuw topic te starten over bain marie ketels. Misschien kan Lummel beginnen met eenf foto van zijn ketel te plaatsen in een nieuw topic, dan kunnen we er daar verder over praten en blijft het voorstel topic een voorstel topic 🙂

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Dumo (en allemaal), 

Ik ben absoluut niet technisch (helaas) maar kan mijn geld ook op een andere manier verdienen dus zo kon ik deze ketel toch kopen. Een experiment voor mij en ik snapte er net zoveel van als jij. Maar met een beetje gezond verstand kom je er wel. (en heel veel geld verspillen)

De ketel - kan er nu even geen foto van maken - hangt dus als het ware in een bak met water, die bak wordt wordt verwarmd en dat water verwarmd weer de stookwijn....... enz 

Als je een ketel in een bak water hangt ( zonder druk) is de temperatuur 100 graden en daarmee krijg je in de binnenste ketel de temperatuur nooit hoog genoeg om alle alcohol eruit te halen ( wist ik niet, nu wel). Dus hebben de bouwers van de ketel een manier gezocht om de druk te verhogen met een ventiel. En dat ventiel is een metalen bal van 2 cm diameter. 

Die oldtimers waren zo gek nog niet. 

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mee eens, ik plaats zo snel mogelijk een foto. 

Pagina 22 / 282
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?