Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 44 / 282

Berichten: 4
(@esther)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

bedankt Jan van Stookforum - ik kan niet wachten tot mijn keteltje aankomt - moet nog een week geduld hebben :'(, Ik ben bang dat als mijn keteltje eenmaal binnen is ik niet meer aan werken toekom ;-).

Altijd handig om iemand in de groep te hebben die goed is in talen, met of zonder Google translate, dat maakt niet uit !!

Fijne avond allemaal, ik ga verder met dromen over mijn keteltje !!

 

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mooie dromen,ik ben 200kg druiven aan het stoken,vanacht droom ik ook.gr.??Chris.V

Berichten: 4
(@esther)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

200 kg druiven - hollandse, franse, italiaanse of ..... sweet dreams !!

 

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Waar ze vanaf komen weet ik niet meer maar zijn zonder pit en lekker zoet.haal ongeveer 50-55 ltr.van 40-43% er uit kan ik er weer even tegen haha.gr.?Chris.V

Berichten: 4
(@aberlour)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi allen.

Ik ben nieuw dus zal mijzelf even voorstellen.
Ik ben rond kort begonnen met stoken in een zelf gebouwde kopers keten.ik vind het leuk om gewoon schoone alcohol te stoken en daar likeur me te maken.
Dit tevens ook omdat ik nog mijn installatie aan het testen en verbeteren ben. Dit najaar wil ik probeeren zo ver te zijn dat ik mijn eerst whisky ga stoken en die op hout wil laten rijpen.
Ik hoop op dit forum veel leuke en mooie dingen van jullie te kunnen leren en uiteindelijk mijn opgedane kennis weer met ander te kunnen delen.

Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

welkom aberlour

hoop dat je veel plezier zult beleven aan deze leuke hobby

Er is hier op het forum zat te doen,zelfbouw,recepten,stookmanieren,etc have fun greetz DB

 

Berichten: 50
(@mennetalsma)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi, Ik ben Menne 46 jaar en kom uit Nijmegen,

Ik ben al meer dan twintig jaar groot fan van Schotse Single malts, en altijd geïnteresseerd in het proces, de cultuur erachter maar vooral het nuttigen van...

Sinds een aantal jaren begin ik (oh jee.. de leeftijd) ook interesse te krijgen in Korenwijn, oude Oude Jenever, Gin en dat soort dingen. Met een aantal vrienden kwamen we, na een whisky-workshop op het idee om het destilleren zelf eens uit te proberen. Een paar weken geleden heb ik dus een klein superschattig 1,5 liter Alambiekje gekocht om eens mee te experimenteren. Via stookwinkel.nl contact gelegd met Jan, wat starterstips gekregen en wat basis materialen aangeschaft (gist, vinometer, alcometer) en hup! aan de slag!!

Les 1, zonder een thermometer weet je niks haha.. dus bij de bouwmarkt voor een tientje een dompelbuis thermometer gekocht, gaatje geboord en in het keteltje gesoldeerd..

Inmiddels 3L vergiste appelsap dubbel gedestilleerd en voor de gein een flesje witte wijn verstookt. Bijzonder leuk om te doen maar ook tijdrovend. Al met al heb ik inmiddels al wel een halve liter (!) destillaat van 50% gestookt..en ben er nog trots op ook 🙂

Wat heb ik geleerd?

  • die doorgestookte appelsap smaakt nergens naar
  • temperatuurafstelling is a bitch
  • Een flesje single malt van 60 euro is eigenlijk best een prima prijs.

 

Het herkennen van voorloop/naloop moet ik echt nog onder de knie krijgen, evenals het maken van diverse soorten stookwijn.. Er valt nog veel te leren.. 

Ik had daarom ook echt graag even langsgekomen op jullie allereerste stook-BBQ om jullie verhalen aan te horen en véél te leren.. maar tja... wie organiseert zoiets nu tijdens het manana-manana-festival (grapje)...
Hoewel, ik bedenk me net dat het drankstoken prima in de sfeer van dat festival past... Ik zal eens een balletje opgooien bij Gijs voor volgend jaar... wie weet 😉

Mijn eerstvolgende stap is schaalvergroting, want in zo'n 1,5 liter keteltje stook je niet veel.. Of dat zelfbouw word of een grote alambiek.. who knows.. Ik laat het weten. Veel plezier op de BBQ en tot snel..

groet

Menne

 

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Menne, welkom op dit forum.

Als ik zo je verhaal lees en je zegt: "een flesje single malt van 60 euro is eigenlijk best een prima prijs", dan lees ik in de ondertoon een zekere teleurstelling.

Ik kan alleen maar zeggen dat je je eerst eens goed moet inlezen voordat je iets koopt.

Niet alleen de ervaringen van mede stokers, maar ook andere fora en verkoopsites, etc

Ook kun je proberen om met die of gene bij jou in de buurt een kontakt op te bouwen via eerst eens een pb-tje en misschien later wat meer kontakt.

Het is allemaal zo gekocht, maar jij bent niet de enige die na zijn eerste ervaringen er achter komt dat het volume véél te klein is.

Richt je in het begin niet op teveel dranken tegelijk, maar probeer van één drank alles te weten  te komen en koop daar de spullen voor. Het is vreselijk leuk als je dan één drank zelf hebt gestookt die ook nog eens lekker is.

Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo Menne ,welkom op het forum.

Waar Betweter teleurstelling leest ,lees ik juist dat je door nog maar heel kort zelf bezig te zijn een eyeopener hebt gehad in wat er nu daadwerkelijk komt kijken voor dat flesje single malt eindelijk door jou geopend kan worden...

Vakmanschap in vele vormen kun je terugvinden in deze hobby.

Aan het gelijk weergeven van je eerste ervaringen voel ik dat je enthousiast bent temeer daar je al schaalvergroting aangeeft misschien zelfs door eigenbouw !

Denk dat je veel plezier zult beleven aan het stoken,denk je eens in hoe je eerste goed geslaagde stook je zal smaken...

Proost en have fun, grts DB

 

 

Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Welkom Sven.

Met die kolom op de alambiek(aromatiseren),veel lezen ,vragen en youtube filmpjes kijken komen die likeurtjes wel in orde....

Wens je veel plezier !

grt DB

Berichten: 111
(@ijsvogel)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi bouwwerk 

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Welkom Menne leuk dat je ook deze hobby bedrijft ,ik stook 15 jr mijn eigen borrel,ik stook op een oostblok manier met een ketel van 100 ltr.ik stook aleen fruit,het is een leuke hobby waar je verslaafd aan raakt,je zit op een forum met hele leuke mensen die zeer behulpzaam zijn.veel stookplezier.gr?Chris.V.

Berichten: 111
(@ijsvogel)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik was helemaal vergeten om me voor te stellen. Ik werd gelijk de verhalen en processen ingetrokken. Leuk om te lezen en razend veel om nog te leren en te doen. Om maar goed van start te gaan ben ik aan de slag met de T500. In eerste instantie om Limoncello te maken, maar ik wil ook zeker op een gegeven moment richting de whisky. Daar heb ik dan wel een andere opstelling voor nodig volgens mij. Ik kijk er naar uit om verhalen uit te wisselen bij de BBQ.

 

Veel plezier allemaal,

IJsvogel

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Ijsvogel. Had je al een paar keer voorbij zien komen. Welkom. 

 

Dus je hebt een t500. Ik ook en ook een gewone ketel. Ik heb gisteren een test gedaan met rum door de t500 en de smaak is best goed. Op Amerikaanse fora heb ik gelezen dat je rum ook kunt maken met een reflux apparaat. Sterker sommigen kiezen ervoor.

 

Ik ga waarschijnlijk zaterdag of zo, hangt af wanneer de stookwijn klaarde rum ook in een andere ketel stoken. Dan weet ik het verschil. En wat voor rum geldt moet toch ook een beetje voor whisky gelden toch? 

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

 

Dus je hebt een t500. Ik ook en ook een gewone ketel. Ik heb gisteren een test gedaan met rum door de t500 en de smaak is best goed.

Ik wilde nog even wat aanpassen maar dat ging niet meer in de vorige post. De smaak  is niet best goed, de smaak is nu al geweldig en de rum moet feitelijk minimaal een maandje rijpen op een eigenhouten vat. Dan ben ik helemaal benieuwd. Neem nu maar weer een nipje, maar met 93% gaat het wel hard hahaha.  

Pagina 44 / 282
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?