Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 47 / 282

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik volg momenteel een opleiding Distillateur en wil al graag wat praktijkervaring opdoen. Ik heb een T500 besteld, ik verwacht hem ergens volgende week of de week erop. Ik ga me dus eerst vooral richten op het stoken van neutrale alcohol dmv een suikerwash om als volgt te macereren met allerlei.

 

Welkom op dit forum.

Wat ik me afvraag is dat zoals je zelf zegt, een opleiding tot distillateur volgt en dus ook de nodige theorieboeken in je bezit zult hebben, waar minstens de basiskennis van alle facetten van stoken, macereren, soorten gisten en alle achterliggende kennis daar in heb staan.

 

 

Ook geef je al een oordeel over ons forum:

Het valt me op dat hier niet héél specifieke kennis opstaat dus zal ik volop moeten experimenteren:

Mijn vraag aan jouw is tot hoever heb jij je al ingelezen op alle facetten die op dit forum al zijn voorbij gekomen?

 

 

 

Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welkom Kabouterdroom op dit mooie forum.

er valt genoeg te lezen in al die kennis die hier bij elkaar zit op dit forum. de specifieke kennis ja daar moet je naar op zoek gaan op dit forum hij zit er degelijk wel.

En het mooie is door het lezen kom je een hoop leuke onderwerpen tegen die je een heel eind op weg kunnen helpen en je wordt er niet dommer van.

hier alvast een link over d T500 en al zijn vragen daar om heen

http://www.stookforum.nl/thread/alle-vragen-en-antwoorden-betreft-de-t500-mogen-hier/

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk dat je erbij bent en ook alle andere nieuwe forumleden, voel je thuis en schroom niet om iets te vragen of te vertellen. Domme vragen bestaan niet en kennis is macht. Welkom!

 

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 Domme vragen bestaan niet en kennis is macht. Welkom!

 

Maar een zakje met Turbogist en 8 kilo suiker is machtiger. Keteltje bij Jan opsnorren en gaan. 

Berichten: 30
(@jvdbossc)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welkom.  Je kan één pak suiker van 10 kilo kopen in deelverpakking van 1 kg in de Colruyt.  Pak je er 2 dan maken ze een bon.  Kan best zijn dat grote bedrijven concentraten gebruiken.  Zelf maak ik ook al een tijdje gin.  Jeneverbessen kan je kopen in sommige brouwwinkels.  Ik vergist enkel suikers.  Zo puur mogelijk.  Vergist je wat anders zoals fruit, dan hoop ik dat je opleiding helpt want het is iets moeilijker en eventuele methan ol is mogelijk.  Zelf goed ondervonden van voorloop goed ruim te houden ivm houten kop.  Ik merk veel smaakverschil tussen iets in het beslag zoals kruiden of geplette jeneverbessen of achteraf na vergisting toevogen in de destilator.  Bij mij geniet de voorkeur een combinatie, dat geeft een vollere smaak.  Hou rekening dat een alambic principe wel lekkere resultaten geeft maar dat je goed moet snijden.  Er zijn tal van kruiden te vinden in de supermarkt die goed passen voor gin te maken.  Ook bv ciitroenschillen,; laurier, koriander ed.  Ik heb in al die jaren nog maar een keer een vraag gehad en toen kocht ik 20 kilo suiker.  Zou zeggen hou het privé, geef nooit iets mee aan een ander en verkoop zeker niets.  Todat uw bedrijffje in orde is.  Het leeft nog steeds onder de mensen slechte alcohol ed.  Als je een keer iets verkoopt aan een dronken persoon weet de volgende week gans het dorp het en staan ze er allemaal.  2 weken nadien heeft er iemand een slechte ervaring door overdreven gebruik en ben jij de pineut.  

Berichten: 11
(@kabouterdroom)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey JVDBossc

Ok, goed van de 10KG. Ik kom eigenlijk zelden in de Colruyt maar zal er nu zeker eens passeren. Met een bon(voor 2 pakken) bedoel je naam, adres etc?

Ik heb al een eventuele leverancier voor jeneverbessen, jammer dat ze zelf kweken zo lang duurt..

Van fruit etc hebben we al de theorie gehad(methanol, pectine - pectase, ethylcarbamaat, blauwzuurglycosiden, ...).
Klopt, een combinatie is vaak het beste. Als je het mee laat vergisten krijg je zowel primaire als secundaire aroma's(gist is hoofdzakelijk secundair en daarom ook deels bepalend in smaak). Bij het macereren krijg je enkel het primair aroma mee, er wordt bij macereren geen (extra) methanol gevormd. Frambozen BV geven een laag rendement en er wordt geadviseerd vroeg op staart te gaan, dus lijkt het me leuk om dit vooral te macereren. Heb jij al eens gemacereerd met hetzelfde vers en gedroogd fruit?

Berichten: 11
(@kabouterdroom)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey Betweter

We hebben helaas geen theorieboeken. Onze lector heeft zelf een volledige cursus uitgetypt adv zijn ervaring en kennis wat hij allemaal heeft meegebracht uit z'n uitgebreid netwerk.

In tegenstelling tot wijn maken, waar wij vaak naar kijken, is distilleren niet extreem in detail uitgeschreven en moeten we vaak zelf dingen uitproberen.

Idd, over de basiskennis beschikken we. 

Ik heb op het trefwoord "macereren" gezocht en 9 topics gevonden.

Ik zie niet meteen macereerverslag, misschien ben ik de eerste? 🙂

 

 

 

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waar wordt deze cursus gegeven, wij hebben hier op dit forum ook mensen die een opleiding tot distillateur volgen.

Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

We hebben helaas geen theorieboeken. Onze lector heeft zelf een volledige cursus uitgetypt adv zijn ervaring en kennis wat hij allemaal heeft meegebracht uit z’n uitgebreid netwerk.

Ik neem aan dat het niet onderstaande opleiding is, want ik kan me niet voorstellen dat ze daar met wat uitgetypte ervaring van de docent werken.

 

http://www.syntra-limburg.be/opleidingen/distillateur

Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welkom kabouterdroom!

De zoekfunctie doet het niet altijd even goed. Zoek met het uitgebreid zoeken tooltje van  google rechts boven de onderwerpen op de hoofdpagina en je gaat al meer vinden. Dan zoek je via google binnen ons forum. De normale zoekfunctie zoekt alleen in het 1e bericht.

Veel lees en schrijfplezier! 

Berichten: 30
(@jvdbossc)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 Kabouterdroom,

Ja ze maken een bon met je gegevens, naam, adres, woonplaats.  Ik vermoed dat ze dat doen om dat er dan een vermoeden is van handel.  (bv nachtwinkel..)

Nadien laten intrekken van fruit, doe ik meestal niet.  Heb wel een houten vatje eventuele overschotten gaan daar in en dat geeft een soort fruitige wiskey.  Soms eens een halve pot krieken met zoetstoffen en daar halve hoeveelheid drank bij, en dat met datum in de garage.   

De laatste tijd gaat er enkel suiker in het beslag en een halve citroen wat ik eerst opkook.

Ik heb nu pruimen ter beschikking, maar helaas hing er een vogel te ontbinden in die boom dus laat ik ze liggen.

Toen het appelsap nog goedkoop was in de colruyt maakte ik daar soms wel gebruik van om beslag te maken en te destilleren.  In de zomer waag ik mij soms aan appels die ik kapotkook samen met suiker.  Gedroogd fruit geen ervaring mee, helaas.

 

Scoozy
Berichten: 190
(@scoozy)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Halo,

Mijn naam is Scoozy en ben al een 3 tal jaartjes bezig met alcohol projectjes terug van een sabbat jaartje en dus opnieuw de microbe te pakken 😉 heb een eigenbouw reflux installatie waar ik 93% uit haal, helm koperen Portugese alambic alsook een smartstill voor test batches te maken 🙂

 

Mvg Scoozy

Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welkom Scoozy, leuk om te lezen dat je al een tijdje bezig bent met deze hobby. Wat zijn je favorieten om te maken?

 

Als je goede recepten hebt mag je die natuurlijk altijd plaatsen in de categorie Recepten! Leuk dat je lid bent van de club!

Berichten: 73
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo

Ik ben PureBelgian en de naam is niet gestolen... Voorlopig is m'n enigste bedoeling om pure alcohol te maken die later gebruikt kan worden voor Limoncello, Advokaat, ....

Voorlopig heb ik geen interesse in andere zaken zoals whiskey, wodka, wijn, bier... maar wie weet komt dit nog 🙂

Ik wacht geduldig op m'n full T500 setup en dan gaan we van start.. ik zal hier ook wat posten als newbie, wie weet helpen mijn beginproblemen andere newbies....

Ik heb er alvast zin in! 🙂

PB

 

Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Welkom veel plezier!

Pagina 47 / 282
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?