Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 50 / 282

Scoozy
Berichten: 190
(@scoozy)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Welkom JackDorst :), die database zie ik ook wel zitten.

Berichten: 4
(@jackdorst)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dank je Scoozy, laten we hopen dat er een reactie op komt. Indien ik iets te horen krijg zal ik je dat zeker laten weten.

 

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Welkom Jack. Voor wat betreft de T500 is er hier al veel over geschreven.

 

Berichten: 4
(@jackdorst)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dankjewel Munckerik, Ik heb het inderdaad gezien. Zeg maar dat ik zoek naar de bevestiging.... en ben zo ver nog niet.

Moet eerst nog een schuur bouwen waarin ik wil gaan stoken. Dit is al in een redelijk ver gevormd stadium. Daarna volledig focussen op het brouwen zelf en uitproberen natuurlijk 😉

Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Allereerst,welkom op het forum.

wbt de database zijn er diverse (internationale) brouw en stook fora waar ze gebruikt worden

database/spreadsheet   onder het kopje my brewing...

Grt DB

p.s. je kunt je daar aanmelden of eea als voorbeeld voor eigen spreadsheets nemen.

Berichten: 4
(@jackdorst)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dank je DoubleBarrel, Geweldig ga het morgen eens bekijken. Bedankt voor je reactie.

Berichten: 4
(@balkencrosser)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

hoi.

hierbij stel ik mij even voor.

mijn naam is marcel en ik woon in tegelen gemeente venlo.

3 jaar geleden ben ik begonnen met stoken.

dit na het zien van de serie moonshiners op discovery.

het eerste jaar heb ik van alles gelezen en geprobeerd maar is vaak mislukt.

het tweede jaar lukte het al beter maar wist nog zoveel dingen niet.

in het derde jaar heb ik lekkere drankt gestookt.

ik stook alleen van fruit omdat ik dat het lekkerste vind.

gelukkig heb ik in mijn derde jaar chris leren kennen bij toeval.

hij heeft mij veel geleerd en tips gegeven om het beter en vooral goedkoper te stoken.

hiervoor bedankt chrisv.

 

groetjes

marcel 

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Marcel ik ben blij dat het goed gelukt is,als ik terug ben bel ik je.gr.?Chris.V.

 

Berichten: 10
(@ronnie)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goedemorgen,

Ik ben Ron en kom uit het Bourgondische zuiden...waar de pruimen, appel etc. nog rijkelijk aan de bomen hangen. Teveel om op te eten...dus we dachten, dan moeten we er maar iets anders mee doen. We hebben 25 kg pruimen geplukt, ontpit en gemalen en gekookt, 10 liter water en 2 kg suiker erbij gedaan. Ik zit nu op een brix van 14,5. Ik wil er vanavond Alcotec Fruit Turbo aan toevoegen. Nu heb ik in een tabel gekeken en zou je met 14,5 Brix maar ca 9% alcohol krijgen, terwijl de gist tot hogere waarden kan gaan...moet ik voor dan nog extra suiker gaan toevoegen of is dat niet verstandig?

Alvast bedankt voor jullie tips!

Groeten Ron

@ndré
Berichten: 1212
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Hoi Ron,

Welkom op dit Forum,

Ga je voor de smaak of voor veel alcohol?

Ik weet van een zeer gewaardeerd forumlid dat hij alleen met bakkersgist vergist en zo min mogelijk water en suiker toevoegt.

Succes met deze leuke hobby.

Groet, @ndré

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heey Ronnie!! Welkom bij ons super gezellige clubje.
Die is ooit door ome Jan opgericht voor mensen,
die nog net niet rijp zijn voor het gesticht.
En je bent erbij...(Stookforum clublied?) Anyway, Leuk man!
Om je vraag te beantwoorden:
ChrisV is onze old school real moonshiner die fruit vergist en gebruikt daarbij bakkersgist. Hij werkt op gevoel en ik weet dat hij er om het alcohol % wat omhoog te krijgen er inderdaad suiker doorheen gooit. Afhankelijk van de zoetheid van de vruchten. In het geval van vruchten distilleren wordt met klem aanbevolen om de voorloop (eerste 100ml) weg te gooien. Of opsparen voor gratis ruitenwisservloeistof.
Veel plezier hier allemaal en cheers alvast!

 

Berichten: 70
(@petrus)
Trusted Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik weet niet uit eigen ervaring wat wijs is. In 1 kg pruimen zit 100 gr suiker. Dus je hebt 2 tot 2,5 kg vergistbare suikers in je pruimenbrei. Als je sugarwash maakt doe je 6 kg suiker in 20 liter water en krijg je iets van 3 liter alcohol 60%, is mijn ervaring. Doorgeredeneerd zou ik denken dat je in je pruimenmash wel een kilo of 4 suiker mag toevoegen. Wel goed laten uitgisten en dan krijg je de pruimensmaak vast heel goed mee. Laat weten wat je gaat doen en wat het resultaat is ook, ben heel benieuwd. Succes!

Berichten: 10
(@ronnie)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dankjewel voor de snelle antwoorden, ik had inderdaad al van alles opgezocht en ook de verhalen van ChrisV gelezen...we hebben "maar 35 liter" sap dus met 9% krijg ik maar 3 liter shine....:-)...en dat pruimen plukken en ontpitten was best veel werk...Ik ga niet voor zoveel mogelijk alcohol, het is nu vooral de uitdaging om iets moois te maken. Ik heb de turbogist al gekocht dus ik denk dat ik nu nog wat suiker ga toevoegen en met fruit turbo ga werken (ik heb het al gekocht)...dan doen we poging 2 met bakkersgist. 

Ons fruit alleen zat op 9,5 brix dus dat is ongeveer die 100 gram...na toevoegen van 2 kg suiker op 35 liter ging ik naar 14,5 brix. (150 g/ltr)

Ik kan dus ca. 4 kg toevoegen op 20 liter, dus 7 kg op 35 liter!? dan zou ik nog max 5 kg mogen toevoegen...dit klopt ook volgens de tabel en dan zou ik op 16% uitkomen...
Ik zal er nog eens even over nadenken...ik denk dat ik er ergens tussenin ga zitten.

We gaan nu de eerste keer bij een bekende stoken, daarna krijgt een boiler een 2e leven :-)...ik denk dat een nieuwe hobby is geboren...Als het mengsel is uitgegegist, binnen hoeveel tijd moet je dan gaan stoken?

Gr Ron

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ron, ook hier adviseer ik de ChrisV methode: Hou een brandende lucifer vlak bover je drab en als hij blijft branden kun je stoken. Gaat hij uit dan heb je nog fermentatie. (De co2-zit ook in de betere brandblussers- zal dan de vlam doen doven). 

 

Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hallo Ron..

 

Welkom hier.

 

Groetjes van een mede bourgondische zuidenaar  🙂

 

Pagina 50 / 282
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?