Meldingen
Alles wissen

[Gesloten] Stel je even voor

Pagina 61 / 282

Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt voor de reacties. ik heb wel een paar vragen, maar hier zal ik een nieuw lijntje voor starten.

Rob

Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dag, ik woon ten noorden van Antwerpen op een boogscheut van de Nederlandse grens.  Op pensioen, dus wat meer tijd om een nieuwe hobby op te starten.

Ik heb onlangs een tweedehands smartstill op de kop kunnen tikken.  Heb wel ervaring met (fruit) wijn maken , maar dat is ondertussen al meer dan 30 jaar geleden.  Heel den boel weggegeven toen, dus moet alles terug aanschaffen.

Vandaag mijn eerste stook.  Mijn stookwijn (suiker) laat wat op zich wachten, bolt rustig uit. Wat ongeduldig, wil dat machien testen.  Dan maar wat flessen witte wijn gekocht in de wereldwinkel (Hebben de boeren uit het zuiden er ook wat aan).  Na de voorloop weggegooit te hebben vele kleine cuts aangemaakt.  Begon met 65% ABV en zakte geleidelijk tot onder de 20.  Vanaf zo’n 42% werd de geur muf.  Na aanlengen heb ik dus toch een dikke 500 ml drinkbare borrel gemaakt vandaag !!.   De resterende 600ml  (30%) zijn voor een herstook.  Zo’n refractometer is toch een fijn ding.  De rest in de boiler: wat eens een lekker fris wit wijntje was is nu een vies bruin goedje.

Ik heb dus vandaag geleerd: het verschil tussen Hearts en Tails was duidelijk; maar buiten de sterkte in alcohol heb ik geen verschil kunnen maken tussen Heads en Hearts.

Ik heb nog een vraag: ik gebruik een groter cilindrisch waterslot op mijn vergistingsvat.  Levert een blup daar slechts evenveel alcohol op dan een blup in een klein slangenmodel?

Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Hoi Suzevoke, welkom.

Ik ben zelf ook beginnend stoker, maar heb enig wijnmaak ervaring

Alcohol is evenredig met de hoeveelheid uitgestoten volume aan CO2. Het volume van een 'blub' is best lastig te bepalen en zal sterk afhangen van het gebruikte waterslot, maar ook de conditie van het gist. In het begin zijn de bubbles groot, later klein.

Met een cilindrisch waterslot is het vaak eenvoudiger om het CO2 debiet te bepalen dan met een slangenmodel. Je laat de stop iets van het gistingsvat zodat de binnen cilinder helemaal naar beneden zakt. Vervolgend sluit je stop weer af en time je hoe lang het duurt voor de binnen cilinder weer bovenin zit en blubs gaat geven.  Het CO2 debiet is dan het watervolume in jouw cilinder gedeeld door de tijdsduur. Met wat scheikundige formules kan je dan de alcoholproductie per uur of per dag berekenen. Dat blijft natuurlijk een ruwe schatting, maar mijn ervaring is dat dit toch aardig klopt.

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Suzevoke,welkom op het forum leuk dat je deze mooie hobby bent begonnen ik stook ongeveer 15 jr maar op de oostblok methode,gebruik ook geen watersloten,helemaal geen moderne hulpmiddelen alleen een ketel gaspit en alc.meter.en gistvaten.gr.?Chris.V.

 

Berichten: 3
(@jammy)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben Jammy, woon in Limburg en ben (zoals vele anderen hier) niet zolang geleden met pensioen gegaan. Vul nu mijn dagen met wat reizen, eten en drinken maken, op eten en gaan eten en op de saaiere dagen thuis met Arduino's, RasPi's en elektronische componenten die ik voornamelijk koop op AliExpress. Zo stond ik op het punt daar een still te kopen, maar door verder te gaan lezen op het onderwerp bij de beheerder van dit forum een T500 met kolom en alambiek gekocht.

Ben vooral geïnteresseerd in het stoken van wat ik zelf veel drink: een zachte single malt, een goede Poire en wat Gin voor de gasten. Mijn eerste Barrel 674 is nu een maand oud en heeft daarvan drie weken met die houtsnippers gelegen, maar ik ben nog niet onder de indruk.

Wat de Poire betreft, als iemand weet waar ik aan 150kg goede peren hiervoor kan geraken, ik hoor het graag!

Jammy

 

 

Berichten: 68
(@freek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben Freek, 6 jaar geleden begonnen met wijn maken, daarna de overstap gemaakt naar bier.

Vanuit interesse , 1.5 jaar geleden, wat er mogelijk was een klein keteltje(12liter) gemaakt van een oude boiler(zie foto).

Verbazingwekkend werkte dat goed, workshop gevolgd over hoe je moet stoken van granen.

En daarna wat mislukt  bier geprobeerd te stoken. Nieuwe hobby werd al snel meer aan de ketel knutselen met bijv arduino, pompjes, sensoren ed. ipv het stoken zelf. Nu alles draait toch meer op de smaak gaan werken… nog een lange weg te gaan.

Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gaaf man! Ik zit er net zo in. Het drinken is haast bijzaak. Het knutselen, uitproberen en opnieuw knutselen is minstens zo leukt. Maar het dient gezegd, na een dag klussen, smaakt die borrel ook heel goed. Mijn wijn / bier consumptie is deze maand behoorlijk tanende. Daar had ik voorheen geen last van. Ha ha.

 

Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Jammy, Welkom!

Ik kan je niet aan peren helpen. Als je de ruimte hebt, zou ik gewoon een boom planten. Een klein boompje kan ook. Mijn ouders wonen in een rijtjeshuis en hebben 2 lage appelboompjes. Daar komt geen 150 kg aan, maar wel zoveel dat ze niet alles in de vriezer kwijt kunnen (dat vind ik dan weer niet erg...).

 

Berichten: 97
(@suzevoke)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rob, wat me vooral bekommerde ivm dat waterslot.  Je leest hier vaak op het forum van watersloten die te keer gaan als een tierelier enzo.  Mijn 'oversized speidel-waterslot' ging redelijk vlot maar toch niet al te hevig.  Vandaar mijn vraag.  Vandaag mijn SG gemeten.  Van 1095 (start) naar 985, niet slecht zeker.  Ben nu gerustgesteld dat alles vlot is verlopen.  

ChrisV, ik vind het leuk de manier waarop jij met drank bezig bent, nogal grootschalig voor een hobby, maar kom.  Het is wel een tegengewicht tov wat Europa bezig is te doen.  Met die regelgevingen wat betreft voedselveiligheid wordt straks al wat ambachtelijk is onmogelijk gemaakt.  In de illegaliteit waarin wij bezig zijn hebben we daar geen last van. 

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Suzevoke inderdaad ik stook veel maar ik heb een grote vrindenkring en fam.die mij helpen drinken,het is nu mijn plan om die niet te vertellen wat ik op vooraad heb dan kan ik ook een keer iets bewaren,normaal gaat het bij mij vlug op.gr.en iligaal? Wij plukken onze paddestoelen ook nog in het bos,en maken zelf in,ik zorg dat mijn voedsel wel goed is.die voedselveiligheid kunnen ze van mij ergens in duwen,er word alleen naar € gekeken.gr.?Chris.V.

Berichten: 3
(@marcello)
New Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allemaal, ik ben Marcel en woon in Chaam tegen de Belgische grens aan. Sinds 1985 maak ik al wijn en de eerste wijn was werkelijk waterig en weinig van smaak. De eerste wijn met body was vlierbes en heb nog 1 fles over. Deze is zo'n 27 jaren oud. Door mijn scheiding heb ik alles weggegeven en het materiaal was zeer compleet, inclusief stook materiaal. Sinds een paar jaar heb ik het wijn maken weer opgepakt. De oogst van de tamme braam was geweldig en leverde een smaakvolle wijn op van 11%. Zojuist heb ik wijn van berkensap gebotteld om nog 1 jaar op de fles te rijpen. Bij het proeven heb ik mijn achterbuurman dit laten beoordelen. De geur en smaak was in zijn visie onmiskenbaar van de berk. En over een tijdje komt het distilleren weer in beeld. Ik zie in ieder geval dat hier veel ervaringen geplaatst zijn. Veel lezen en ik zal ook uiteraard wel ergens op reageren. Overigens heb ik mijn afbeelding gericht op mijn tweede hobby en dat zijn orchideeën.

Groetjes, Marcel

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Marcelo welkom op het forum,gr.?.Chris.V.

 

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Marcel en alle anderen hierboven, hartelijk welkom!
En je vlierbessenwijn van 27 jaar oud vind ik al een prestatie op zolang te bewaren.
Bij de meesten hier houdt een fles het minder dan een week vol.
Groetjes en cheers 😉

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja ik vind 27 dagen al een eeuw.hahaha.gr.?Chris.V.

 

Berichten: 37
(@dendi)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo lotgenoten :-), Mijn naam is Dennis en woon in het noorden des vaderlands. Ik ben een liefhebber van donkere rum en whisky. Dit jaar was het tijd voor een lang gekoesterde hobby. Ik heb me eerst maanden ingelezen in alles wat bij zelf drank stoken komt kijken en ben na de zomervakantie begonnen met het verzamelen van materialen en het bouwen van mijn destilleerketel en tevens een klimaatkast. Mede mogelijk gemaakt door enkelen op dit forum van wie ik de kunst heb afgekeken en de antwoorden die ik kreeg op mijn vragen.

Onderstaand mijn ketel welke ik aankomend weekend daadwerkelijk voor het eerst ga testen.

 

Pagina 61 / 282
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?