Meldingen
Alles wissen

wat voor jou een weet is , is voor mij een vraag

Pagina 2 / 2

Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

voor de liefhebbers van absint , voor mij nog te ingewikkeld.

Maceraat gedurende 24 uur vanaf 170 f / 76 c
2 L 170 proof / 85% "brandewijn"
90 g alsem
53 g anijs
53 g venkel
26 g munt
53 g Citroenmelisse
5 g engelwortelzaad

Bewijs de maceratie tot 40% ABV en pot nog steeds. Maak een kleine hoeveelheid "voorschotten".
Verzamel tot 60% alcohol en bewaar als "harten"
60% - 40% kan worden bewaard om opnieuw te distilleren met de volgende batch cognac
40% en minder kan worden bewaard om opnieuw te destilleren bij de volgende botanische destillatie.

Scheid 48% van je harten en verwarm tot 140 f/60 c en kleur met:
2 g hysop
3 gram spinazie
Ik macereerde gedurende 12 minuten. Je moet veel langer macereren of de hoeveelheid plantaardige kleurstoffen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, omdat mijn absint niet sterk genoeg gekleurd was.
Beantwoorden
3 Reacties
(@concha)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 154

@mau Je moet zeker eens Robbert methode bekijken om absint te maken. Zeer lekker en groen genoeg. Ik vraag mij af of ze in vroegere recepten spinazie gebruikten om te kleuren?

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@concha ik heb het bekeken ,ik dacht te weten dat absint verboden was wegens.... en dat ze nieuwe recepten hadden gemaakt om toch maar weer absint te kunnen verkopen.

bedankt voor je tip .

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

het is ook mijn recept niet concha , gewoon naar gezocht... lees ik dan bij robbert dat er mensen zijn die slechte ervaring hadden met venkel.

Beantwoorden
Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

alles staat lekker te prutellen na mijn eerste mislukte poging, op naar de eerste run.

Beantwoorden
Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Alle is bijna gereed , vrijdag mijn eerst echte stook , ben benieuwd....

Beantwoorden
Berichten: 55
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik ben benieuwd hoe de smaak wordt na je eerste destillatie 👍 alvast succes 

Beantwoorden
Berichten: 55
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Al lekker aan het proeven waar het hart zit?😀 

Beantwoorden
14 Reacties
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@klaasvaak geen hart , gewoon alles doorgestookt (suikerwash) morgen ketel kuisen en maandag de alcohol nog eens distilleren. robbert heeft me gezegd dit te doen, en de tweede run dan scheiden op geur en smaak.

ben begonnen 12u30 en om 20u30 liepen de laatste druppels eruit , plus  minus een 20 procent.

ketel op 80 graden laten warmen en zo verder gedaan.ongeveer een 5-tal liter , de eerste bokaal haalt 70 % , tweede bokaal een 67% , gemeten met reflectometer en alcohol meter.

de reuk is niet naar mijn zin, ruikt vaag naar hand gel , ik weet niet hoe alcohol moet ruiken dus heb ik geen referentie.

alle suggesties zijn natuurlijk zeer welkom 😦 😦  

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@mau dat zijn de alcoholische vloeistoffen die je dus niet wil hebben, dus misschien wat meer voorloopig weggooien en als je naar mijn idee doorstookt tot 20% komen er ook veel gist geuren en smaken bij.. maar wie ben ik:) ik ben ook nog in de experimentele fase. 

Maar als je de 2'e stook de cuts maakt zal dat mischien wel verdwijnen.. al denk ik toch dat je de eerste stook  beter kan stoppen als die aardse/gist lucht begint.

Ik kan tot nu toe zeggen dat de x-pure 21,3% met 7kg suiker in 25 ltr water tot nu toe erg stabiel vergist , en de smaak na de eerste stook is ook niet slecht.

Ik heb hetzelfde gedaan met de alcotec pure 48 en dus met dezelfde verhoudingen, mijn ervaring is dat daar veel meer gist lucht/smaak inzit.

Ik heb nu 2 vaten staan met turbo pure 48 die ik in een kg verpakking heb gekocht bij de stook winkel, is volgens mij niet van alcotec althans dat staat niet op de verpakking ..en die vreten letterlijk de suiker op alsof het niets is.. was echt binnen 3dagen uitgegist en ik moet zeggen dat die smaak me ook reuze meevalt! 

Nou zou ik deze gist nooit gebruiken voor een whisky of rum , maar om een simpele borrel te stoken vind ik de x-pure en de pure 48, dus niet die van alcotec tot nu toe een redelijk resultaat geven.

Ik maak altijd invert suiker en soms laat ik een deel karameliseren 😋 

Ben benieuwd hoe het ruikt en smaakt als je na de 2'e keer heb gedestilleerd water..

 

Hou ons op de hoogte!

 

Mvg Nico.

 

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@klaasvaak zal ik zeker doen , maar dit is voor maandag , en hopelijk hou ik nog wat alkohol over die smakelijk is

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@klaasvaak 2de run gemaakt , de alcohol ziet veel veel klaarder , eerst cut was licht gelig en rook enorm (wie zegt dat er geen methanol in een suikerwash zit ?) de geur was er toch  .en de koffielepel die ik gevuld heb met de eerste cut brande geel!

begonnen op 80° en gestopt op 50 % van de 2.5 l dieik afgestookt heb blijft er not een goei 1liter700 achter. nu nog die geur, ik kan men niet refereren naar een geur van suikerwash , het blijft toch scherp maar aan de zoete kant.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 335

@mau methanol aanwezigheid wordt  bepaald  door tijdens vergisting afgestoten door aanwezigheid van een enzym wat voorkomt in fruit.  Bij suiker vind je dit niet  en ook niet in granen.  Daardoor zal uitstoot van methyl door gist bij een suiker nihil zijn !

De gele vlam komt door onzuiverheden in de ethyl.   Schone ethyl brand zelfde als methyl ook ruik je het verschil niet.   Er staan ergens hier op site  foto's waarbij ik ethyl  ,spiritus en methyl naast elkaar toonde. 

Geel in jou voorloop komt door andere vervuilingen als bijv gist voeding of als je een gemodificeerde high performance gist gebruikt . Kan dat jou ketel onvoldoende scheiding heeft of dat je vulling te hoog is en kooknat mee komt. 

Zou ook kunnen door te hoge stook temperatuur. 

Suiker alcohol zal altijd scherper profiel geven dan graan of fruit.

Zelfs bij hoog percentage van 95% kan enkel ppm  andere nog aanwezige stof een zekere scherpe smaak / geur geven . 

( Vaak ook te wijten aan slechte vergisting of soort gist )

 

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@theresa bedankt voor de uitleg theresa , dit verklaart al een hele boel,  wat bedoel je met ppm , is dit giftig ?

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

gevonden, 

Eén ppm is duizend keer zo klein als één promille. De dimensieloze eenheid ppm wordt vooral veel gebruikt om lage concentraties aan te duiden in de scheikunde .

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

zou dit kunnen zijn dat dit afkomstig is van gewoon leidingwater ??

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 335

@mau denk van het gist niet het leidingwater

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@theresa kan wel grauw sluier van leiding water geven door mineraal zouten maar dat komt meest door toevoegen van water aan alcohol.

Dus je heb waarschijnlijk wel gelijk dat het uit gist en of gist voeding komt.

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@robbert jullie, robbert en theresa , zin gewoon pioniers in de stokerij, ik hoop dat jullie ervaring nooit verloren gaat.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@mau haha . Nee pioneers zijn we niet. Ik doe dit gewoon eigenlijk al veel te lang ik heb het ook maar geleerd op school en in ambachtelijke destilleerderijen wat geklust . En later thuis wat  verder gegaan.

Theresa is dochter van een vroegere vriend die ik had besmet met de hobby en Theresa heeft hobby opgepakt toen haar vader jaar of wat terug overleed.. 

De Pioniers in destilleren waren de Arabieren , chineesen ,  turken , en daarvan waaide het door europa.

  De serieuze ieren , engelsen en ook nederlanders brachten het naar Amerika en die zijn het gewoon gaan verkloten en vooral door de kneierij van moonshiners.

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@robbert laat het ons dan houden, dat je de traditionalistische  ambacht van het brouwen in ere houd en terug onder de mensen brengt. zoals de ouderen het deden.

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@theresa dank u theresa , ik denk, nee ik weet zeker dzt ik niet meet gebruik zal maken van niet natuurlijke producten , ik bedoel gewone gist en natuurproducten.

Beantwoorden
Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

denk te weten van waar die geur komt , na mijn ketel uitgegoten te hebben zat er een witte brab in vanonder , denk dat er gistoverschot in de ketel geheveld is, zal maandag proberen het distillaat terug in water te distilleren. hopelijk valt er wat te redden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10610
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als je overhevelt van gistton naar stookketel dan zal je onderin een grauw laagje drap tegen komen. Deze laat je achter in gistton. 

Gebruik een kwaliteit gist  . 

Een goede alcohol uit suiker maak je als volgt.:

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 -23 graden 

30 gr van de gist .b.v. Bakkergist ( verse gist X 2 )

3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout of bonen of wat rijst of 1,5 tot 3 theelepeltjes Marmite .y

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr

Na 3 weken zou het uit gegist

Sg onder zal rond 990 dan zitten.

Gebruik niet meer dan 5,5 kilo suiker op 25 liter wanneer je een sg boven 1090 krijgt zal ook gist onder druk moeten presteren dus bijsmaak. 

Er zijn inderdaad gemodificeerde gisten die snel werken onder hoge druk.  Dat is voor de power drinker wel leuk om een feest alcohol te creëren maar als je een beetje smaak begint te kunnen onderscheiden zal je snel overstappen op een simpel recept als hier . Dit jan niet mislukken. 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@robbert ik had een ton gekocht en daar zaten die gisten en klarings middelen in en heb di gebruikt,

dat doe ik niet niet meer , het product smaakt en ruikt naar die vergisting, morgen probeer ik een tweede stook te doen met die alkohol verdunt 1op 6 en er het beste van hopen.

Beantwoorden
Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ondertussen druk bezig geweest met het maken van likeur (staat nog t trekken)

kersenlikeur

aardbeienlikeur

pissebloem likeur

zaterdag mijn aardbeien pot openen en kijken wat het zegt.

 

Beantwoorden
5 Reacties
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@mau mag ik vragen wat je recepten zijn voor deze verschillende likeuren?

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@klaasvaak natuurlijk klaasvaak  eirsi ,

Aardbeienlikeur een recept
Benodigdheden:

350 gram aardbeien in stukken gesneden (mijne waren diepgevroren)
700 ml eigen stook verdund naar 40°(of andere doorzichtige sterke drank)
3 takjes rozemarijn, maar tijm, dragon of venkel zijn ook een goede keuze
70 gram suiker
Voor de suikersiroop:

300 ml water
150-200 gram suiker
Een grote (weck)pot

Aardbeienlikeur
Doe de aardbeien met de rozemarijn in de grote pot.
Voeg sterke drank naar keuze toe. Schud het goed door.
Het schudden doe ik meerdere malen per dag. Het is gewoon leuk om te doen.
De kleur van de aardbeien verhuizen al snel van de vrucht naar je vuurwater.
Na 4 dagen is de basis voor je aardbeienlikeur klaar.
Zeef je likeur .
Je kunt de drank ook zeven door een koffiefilter.
De aardbeienlikeur kun je puur drinken, maar je kunt het ook verdunnen met suikerwater. Het wordt dan zoeter en minder sterk.
De pure versie zal veel langer houdbaar zijn door de hoeveelheid alcohol.
Verwarm het water met de suiker.
Laat het water 5 minuten inkoken tot een siroop.
Voeg de afgekoelde siroop bij de aardbeiendrank.
Maak je fles goed schoon en vul hem met de je zelfgemaakte aardbeienlikeur.

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

500 g (zoete-kers)
200 g Bruin kandij
1 stuk Vanilleboon
1 stuk kaneel
0.7 l alkohol 40°
1

Was de kersen kort, verwijder de steel, verwijder vervolgens de pit en doe ze in een grote pot met sluiting.
Voeg de steensuiker, het gesneden vanillestokje, kaneel en de alkohol toe.
Zet de bereidingscontainer op een warme plaats of op de vensterbank en laat hem minimaal 6-8 weken staan, onder regelmatig schudden.
De smaak is het lekkerst als de likeur 1 jaar staat.
Zeef de kersen likeur vervolgens door een haarzeef of haal hem door een koffiefilter en vul hem in flessen.

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@mau klinkt goed👌 ga ik ook zeker proberen.  Bedankt voor de info👍

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@klaasvaak en voor de zoetmondjes kan je er nog wat honing aan toe voegen ook 😋 😋

Beantwoorden
Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

kersen likeur weggegoten , die heel scherpe  geur van dien stook krijg ik er nie uit , alhoewel de gefilterde likeur er wel mooi uitzag, maar die scherpe smaak......

Beantwoorden
2 Reacties
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 55

@mau dat is wel spijtig.. inderdaad de turbo gisten dan maar laten voor wat het is.

Ben benieuwd wat je bevindingen zijn met gewone Bakkers gist. Succes en hou ons op de hoogte 💪

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@klaasvaak doe ik zeker n ben zelf al benieuwd.

Beantwoorden
Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

deze namiddag of morgen vroeg een nieuwe mash maken met alleen natuurlijke producten , geen turbo gisten en vloeibare kool en dergelijke!

Beantwoorden
15 Reacties
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 409

@mau de basis alcohol moet goed zijn anders is het zonde!

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@harryd1969 ja harry maar in mijn overmoed he......

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 409

@mau haha weet er alles van ook zo gedaan ;)))) leercurve hoort erbij , vooral veel experimenteren leer je veel van, gewoon proberen!

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@harryd1969 kheb ook de ouderdom mee harry , tis dus overdrive 😋

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 409

@mau 😂😂😂😂 rustag 😉

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@harryd1969 rustdag over , ben al 11 jaar op pensioen , der zijn geen rustdagen meer,

rust roest ,voel da in mijn knoken en er zit geen vetnippel op om te smeren 😆 😆 😆 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 409

@mau oh dan maar vol gas door 😉 op bepaald moment helpt smeren ook niet meer 😉

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@harryd1969 nope , das waar, geluk dat er wandelstokken bestaan 😛 😛

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@mau gewoon inzetten zo je vol kunt houden.  

Soms heb je druk soms doe je weinig.

Ik heb de kelder vol dus ik begin na zomer pas weer  als de druiven geoogst kunnen en als de agaves weer gesloopt kunnen. Dat is nog wel te doen dit jaar.

De frambozen , blauwe bessen en bramen als die rijp zijn gaan door pers kook ik en dan in de vriezer .

de peren en appels gaan dit jaar voor de beesten  .

 

 

 

 

 

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@robbert alles op een rijtje , knap . 👍 👍

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@mau ik heb zoveel  voorraad staan dat het niet zinvol is om meer te doen dan wat  brandy ( " cognac" ) uit eigen druiven en nog  wat mescal te maken dit jaar.  

Het is duur stoken als je alleen voor weggegeven nog werkt. 

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@robbert zo te horen woon je op de buiten met een prachtige hof, .. fruitweelde ....

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@mau valt mee . Ik heb een klein oud huisje in een klein dorpje boven in friesland met een tuin waar wat druiven struiken , framboos ,braam , blauwe bessen staan .  Verder wat kennissen in ongeveer met boomgaarden en graan velden. Dus niet een hofje .

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@robbert maar wel een droom.....

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@harryd1969 😛 😛

Beantwoorden
Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hier nog wat flessen rose, rode wijn , witte wijn en ersatz champagne gevonden , een 8-tal liter tezamen , zal die morgen eens in mijn distillateur gieten en eens uitstoken , zien wat het zegt , ('tis bedoeld als experiment) 😬 😬 

Beantwoorden
14 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@mau kijk wel eerst of er conserveringsmiddelen in zit  zo ja is het zonde van tijd.

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

robbert op twee flessen staat , kan sulfiet bevatten ,

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@mau niet geschikt dus.  Beste is altijd om te zien waar de wijn gebotteld is  

Is het gebotteld in ander land dan plaats van productie bevat het meestal conserveringsmiddelen en stabilisators . Dan is het niet bruikbaar.

 

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

robbert dank je voor deze waardevolle toelichting, weer  iets bijgeleerd.

Beantwoorden
(@rikvanbeusichem)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 120

@mau Gisten produceren zelf ook sulfieten. Dit kan zelfs oplopen tot 100 mg per liter. Wijn zonder sulfiet bestaat niet. Wanneer je bedenkt dat er tussen de 150 mg (rode wijn) en 250 mg (rosé) maximaal mag worden toegevoegd, kun je misschien zelf wel invullen of je de wijn kun destilleren.

Sulfiet valt overigens onder de zouten dus vraag ik me af hoeveel er mee overkomt tijdens destillatie.

Groet,

Rik

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@rikvanbeusichem er komt iets sulfiet uit vergisting  bij rijping bind dit zich met suikers en aldehyden en daardoor blijft er hiervan weinig resten overblijft .

maar omdat  er word vaak ook toegevoegd  voor houdbaarheid voor bijvoorbeeld de Export wijnen  .Dit wordt dan aangegeven op de fles . 

Sulfiet is zout . Inderdaad

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

Om de houdbaarheid te verbeteren word er meer sulfiet toegevoegd. 

Ook een deel daarvan zal aan deel rest suikers binden . Maar omdat de hoeveelheid verhoogd is gaan zouten zich ook binden aan andere aanwezigen zuren.  Deze vormen ongewenste esters die wel  deels meekomen weer in destillatie.

 

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

robbert dus niet destilleren lijkt me het beste dan?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2103

@robbert O sulfiet is zout 😮 daarom krijg ik na een glaasje steeds meer dorst en ga dan nog meer drinken 🙄 Dat verklaart een heleboel 🤢

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@rumo

Wat doet sulfiet in je lichaam?
 
 
De reactie op sulfiet kan mild zijn maar ook heel heftig (tot anafylaxie). Mogelijke symptomen zijn hartkloppingen en netelroos. Mensen die gevoelig zijn voor sulfiet kunnen ook last krijgen van een astma-aanval, angio-oedeem, buikpijn, diarree, braken, duizeligheid en contact dermatitis.
Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@rikvanbeusichem ik weet efkens het niet meer ......

Beantwoorden
(@rikvanbeusichem)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 120

@mau Wanneer je twijfelt kun je de wijn destilleren en vervolgens testen op het restant sulfiet.

dat kan met een teststrip of door middel van titratie.

 

daarover is op Google genoeg te vinden.

persoonlijk zou ik mij meer druk maken om de hoeveelheid alcohol die je nuttigt , dan om het restant sulfiet (behalve Wanneer je er allergisch voor bent natuurlijk)

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

@rikvanbeusichem sufficient antwoord ,kort en krachtig , bedankt hiervoor rik

Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

kga het proberen , baat het niet, schaad niet !

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10610
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het gaat niet alleen om sulfiet in export wijnen maar ook toevoegingen als stabilisators en andere conserveringsmiddelen. 

Export wijnen worden veelal gevriesdroogd voor export d.w.z. het wordt ontdaan van water . Ingedikt wordt het getransporteerd en in andere landen voegd men weer water toe . Water is overal en transportkosten worden op deze manier gedrukt . 

Om te zorgen dat gevriesdroogde wijn langer goed blijft worden meerdere conserveringsmiddelen toegevoegd. En om naderhand te zorgen dat de ingedikte wijnen weer goed met het water " pakt" worden er stabilisators toe gevoegd. En daarna gebotteld.

Wijnen die in land van herkomst zijn gebotteld of beter nog streek , landgoed, chateau bevatten daarom niet al dat soort toevoegingen . 

Voor franse wijnen is het simpel te kijken naar etiket.  Des te nauwkeuriger de wijn in beschreven des te beter de wijn . 

Appellation controlee  - appellation d'orgine controle - AOC ,- AC is een van de texten die dit aangeeft. Wanneer tussen appellation controlee staat bordeaux dan weet je dat het in die streek ook is geproduceerd en gebotteld wanneer er au chateau staat betekent dat het op " kasteel," is geproduceerd en gebotteld. Zo heb je meerdere vormen van beschrijving en controle beschikbaar. 

Staat er op het pak of fles  alleen bordeaux maar ook gebotteld bij AH kun je ervan uitgaan dat deze wijn als ingedikte massa is verscheept en elders weer is verdunt. Deze wijnen zitten tot de strot vol conserveringsmiddelen en stabilisators en vaak ook kleurstoffen en glans stoffen om zodat het er weer perfect uitziet in glas.  

Deze wijnen zijn niet geschikt om te destilleren.

Bij destilleren concentreer je ook de toevoegingen . 

Je zal niet meteen ziek worden of erger maar de kwaliteit is abominabel . 

Een test stripje kan helpen . Kijk dan ook naar p.h. stripje waarde . Of vraag een bevriende destileerder of hij of zij het even test met gaschromatograaf.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

een waardevol antwoord robbert , en idd wat ze allemaal in dei exportwijnen kappen , voor de ouderen onder ons, antivries voor auto!s mengden in de wijnen ,haalde alle krantenkoppen.

Beantwoorden
Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

mijn volgende batch staat nog te pruttelen , normaal gezien (?) zou die zaterdag klaar zijn , allemaal natuurproducten, ben curieus hoe het zal uitdraaien ,

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Berichten: 131

nog nie klaar harry , die pruttelaar blijft tegenpruttelen 😀 

Beantwoorden
Berichten: 131
Topic starter
(@Anoniem 112983)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

voila gestookt met mijn laatste versie , en zeer tevreden ,2.5l van =90° 1l van 80° en dan nog de overschot.nu nog verwerken si.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?