voor de liefhebbers van absint , voor mij nog te ingewikkeld.
Maceraat gedurende 24 uur vanaf 170 f / 76 c
2 L 170 proof / 85% "brandewijn"
90 g alsem
53 g anijs
53 g venkel
26 g munt
53 g Citroenmelisse
5 g engelwortelzaad
Bewijs de maceratie tot 40% ABV en pot nog steeds. Maak een kleine hoeveelheid "voorschotten".
Verzamel tot 60% alcohol en bewaar als "harten"
60% - 40% kan worden bewaard om opnieuw te distilleren met de volgende batch cognac
40% en minder kan worden bewaard om opnieuw te destilleren bij de volgende botanische destillatie.
Scheid 48% van je harten en verwarm tot 140 f/60 c en kleur met:
2 g hysop
3 gram spinazie
Ik macereerde gedurende 12 minuten. Je moet veel langer macereren of de hoeveelheid plantaardige kleurstoffen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, omdat mijn absint niet sterk genoeg gekleurd was.
alles staat lekker te prutellen na mijn eerste mislukte poging, op naar de eerste run.
Alle is bijna gereed , vrijdag mijn eerst echte stook , ben benieuwd....
Ik ben benieuwd hoe de smaak wordt na je eerste destillatie 👍 alvast succes
Al lekker aan het proeven waar het hart zit?😀
denk te weten van waar die geur komt , na mijn ketel uitgegoten te hebben zat er een witte brab in vanonder , denk dat er gistoverschot in de ketel geheveld is, zal maandag proberen het distillaat terug in water te distilleren. hopelijk valt er wat te redden.
Als je overhevelt van gistton naar stookketel dan zal je onderin een grauw laagje drap tegen komen. Deze laat je achter in gistton.
Gebruik een kwaliteit gist .
Een goede alcohol uit suiker maak je als volgt.:
STOOKWIJN SUIKER .
2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .
Hou dit 40 min op deze temperatuur .
Hierna voeg je 8 liter koud water toe .
Bij 21 -23 graden
30 gr van de gist .b.v. Bakkergist ( verse gist X 2 )
3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout of bonen of wat rijst of 1,5 tot 3 theelepeltjes Marmite .y
Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.
Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr
Na 3 weken zou het uit gegist
Sg onder zal rond 990 dan zitten.
Gebruik niet meer dan 5,5 kilo suiker op 25 liter wanneer je een sg boven 1090 krijgt zal ook gist onder druk moeten presteren dus bijsmaak.
Er zijn inderdaad gemodificeerde gisten die snel werken onder hoge druk. Dat is voor de power drinker wel leuk om een feest alcohol te creëren maar als je een beetje smaak begint te kunnen onderscheiden zal je snel overstappen op een simpel recept als hier . Dit jan niet mislukken.
Ondertussen druk bezig geweest met het maken van likeur (staat nog t trekken)
kersenlikeur
aardbeienlikeur
pissebloem likeur
zaterdag mijn aardbeien pot openen en kijken wat het zegt.
kersen likeur weggegoten , die heel scherpe geur van dien stook krijg ik er nie uit , alhoewel de gefilterde likeur er wel mooi uitzag, maar die scherpe smaak......
deze namiddag of morgen vroeg een nieuwe mash maken met alleen natuurlijke producten , geen turbo gisten en vloeibare kool en dergelijke!
Hier nog wat flessen rose, rode wijn , witte wijn en ersatz champagne gevonden , een 8-tal liter tezamen , zal die morgen eens in mijn distillateur gieten en eens uitstoken , zien wat het zegt , ('tis bedoeld als experiment) 😬 😬
Het gaat niet alleen om sulfiet in export wijnen maar ook toevoegingen als stabilisators en andere conserveringsmiddelen.
Export wijnen worden veelal gevriesdroogd voor export d.w.z. het wordt ontdaan van water . Ingedikt wordt het getransporteerd en in andere landen voegd men weer water toe . Water is overal en transportkosten worden op deze manier gedrukt .
Om te zorgen dat gevriesdroogde wijn langer goed blijft worden meerdere conserveringsmiddelen toegevoegd. En om naderhand te zorgen dat de ingedikte wijnen weer goed met het water " pakt" worden er stabilisators toe gevoegd. En daarna gebotteld.
Wijnen die in land van herkomst zijn gebotteld of beter nog streek , landgoed, chateau bevatten daarom niet al dat soort toevoegingen .
Voor franse wijnen is het simpel te kijken naar etiket. Des te nauwkeuriger de wijn in beschreven des te beter de wijn .
Appellation controlee - appellation d'orgine controle - AOC ,- AC is een van de texten die dit aangeeft. Wanneer tussen appellation controlee staat bordeaux dan weet je dat het in die streek ook is geproduceerd en gebotteld wanneer er au chateau staat betekent dat het op " kasteel," is geproduceerd en gebotteld. Zo heb je meerdere vormen van beschrijving en controle beschikbaar.
Staat er op het pak of fles alleen bordeaux maar ook gebotteld bij AH kun je ervan uitgaan dat deze wijn als ingedikte massa is verscheept en elders weer is verdunt. Deze wijnen zitten tot de strot vol conserveringsmiddelen en stabilisators en vaak ook kleurstoffen en glans stoffen om zodat het er weer perfect uitziet in glas.
Deze wijnen zijn niet geschikt om te destilleren.
Bij destilleren concentreer je ook de toevoegingen .
Je zal niet meteen ziek worden of erger maar de kwaliteit is abominabel .
Een test stripje kan helpen . Kijk dan ook naar p.h. stripje waarde . Of vraag een bevriende destileerder of hij of zij het even test met gaschromatograaf.
mijn volgende batch staat nog te pruttelen , normaal gezien (?) zou die zaterdag klaar zijn , allemaal natuurproducten, ben curieus hoe het zal uitdraaien ,
voila gestookt met mijn laatste versie , en zeer tevreden ,2.5l van =90° 1l van 80° en dan nog de overschot.nu nog verwerken si.