Meldingen
Alles wissen

1e whisky

Pagina 2 / 3

Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Mick, hoe zit het met het smaakverschil in je houtsnippers. Ik heb dus inlands eiken gebruikt. 4 mm dunne strips van het kernhout gezaagd en dat getoast op 230 graden voor 3/4 uur. Ruikt fantastisch! Kleurt geweldig en snel maar de smaak.. tsja. Vlak, houtig, eenzijdig, eikig, broodje gerookt spek. Frans eiken is volgens mij een wintereik. Dat van mij een zomereik. Schijnt wat uit te maken. Wat proef jij? Groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteren bekeken hoe het er voor staat met de whisky.

Er zit een duidelijk verschil tussen de verschillende potten (alles geproefd/geroken na verdunning tot 40%).

  • 0,5 l met 3 g/l frans eiken, medium toast: Scherper dan de rest geu en smaak zitten wel goed
  • 1,5 l met 1 g/l frans eiken, medium toast: Deze was minder scherp dan degene met 3 g/l. wel een duidelijke geur van het eiken
  • 0,5 l met 1 g/l sherry snippers: Een van de zachtere, de sherry geur zat er als mooi accent in
  • 0,5 l met 2 g/l sherry snippers:: Iets meer sherry geur maar duidelijk scherper dan de gene met 1 g/l sherry snippers
  • wit: Smakelijk, vrij zacht de mout komt mooi door (mout: geldt ook voor de andere potten)
  • 1 op 1 gemengd 1g/l frans eiken, medium toast en 1 g/l sherry snippers: Lekker maar minder goed dan allebei voor het mengen.

Eind juli na de vakantie verdunnen naar 52% (er schijnen bij veschillende percentages verschillende smaken aan het hout onttrokken te worden) en dan de volgende fase van het rijpen. Ik ben benieuwd of met rijpen het scherpere van de zwaarder gesnipperde versies nog minder wordt.

Het is nu iets meer dan een maand oud dus er zal nog heel wat rijping nodig zijn.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk verslag Mick.

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteren nog eens geproefd hoe het met de ontwikkeling gaat.

  • 0,5 l met 3 g/l frans eiken, medium toast: Geur en smaak: zacht en wat zoetigs komt er in.
  • 1,5 l met 1 g/l frans eiken, medium toast: Deze is nu iets scherper van smaak dan degene met 3 g/l. wel een duidelijke geur van het eiken. Opvallend dat nu degene met het meeste eiken de zachtste smaak heeft.
  • 0,5 l met 1 g/l sherry snippers: Een van de zachtere, de sherry geur zat er als mooi accent in. Nu geven de versies met sherry een iets scherpere indruk dan die met medium toast.
  • 0,5 l met 2 g/l sherry snippers:: Iets meer sherry geur, ietsscherper dan de gene met 1 g/l sherry snippers
  • wit: Smakelijk, vrij zacht de mout komt mooi door (mout: geldt ook voor de andere potten). Bij deze komt nu de turf ook wat meer door dan eerst en duidelijker dan bij de versies met snippers.

Leuk om te merken dat binnen drie maanden er al een duidelijke ontwikkeling is!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuke update Mick!

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik had de pot met tails van deze stook nog in handen deze week.

Er drijven wat vlokken in, olien misschien? % is 50% van deze tails.

Iemand een idee wat dit is?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Misschien direct uit de ketel gekomen door te hard stoken op het laatst ? 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het komt uit de ketel, erg hard heb ik niet gestookt. Als ik ze bij de volgende whisky gebruik zal ik dit achterlaten mar ben wel benieuwd wat het is.

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag de whisky weer eens tevoorschijn gehaald.

De potten met medium toast snippers hebben wat zoetigs in de geur en smaak, het heeft een licht honing geurtje. Die met sherry chips waren scherper. Allemaal hebben ze nog wat scherps, misschien iets teveel heads meegenomen of gewoon wat geduld hebben, het is nu acht maanden oud.

Het heeft altijd wel in gesloten potten gezeten (wel een paar keer overgegoten om te beluchten). Een tip die ik pas later gezien heb is om het in flessen die je afsluit met een prop watten te bewaren. Zo staan ze er nu bij hopelijk verdampt er nog wat slechts en komt er wat meer zuurstof bij. Er staat nu een mooi doosje molotow cocktails te lageren 😉

Over een half jaar ofzo de volgende update, ik heb er nog vertrouwen in dat dit goed komt!

groet,

Mick

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb t ook, is aanslag vanuit de ketel die je los stookt. Af en toe is je koeler enzo goed schoon maken van binnen. Als ik stook dan vang ik het op en loopt het door een zeefje met een keukenpapiertje erin. Ik heb geen last meer van die vlokken in mn drank

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk dat het wat foezels/olien zijn.

Ik heb doorgestookt tot 10% distillaat, de volgende keer stop ik bij 30% met het opvangen van tails.

Zeven doe ik tegenwoordig ook, bij de striprun al.

Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat een leuk verslag om te lezen en zo kom je op een gegeven moment tot een Whisky compleet naar eigen smaak. Ik ben bezig om te kijken welke mouten ik wil gaan gebruiken, er zijn er zoveel dat ik eigenlijk niet meer weet welke te kiezen....

 

Misschien dat je scherpe smaak komt van de stookwijn,je zei dat het na drie dagen al klaar was en een gedeelte troebel, wellicht dat er nog gistcellen in zaten (nog niet helemaal uit gegist) en die wil je niet in je ketel hebben. 

 

Ik gebruik ook de Frans eiken, de sherry en een zak waarop Whisky eiken staat. Geen idee welk soort het is maar heeft een zachte smaak.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het deel dat ik wit had gelaten had niet het scherpe dus ik denk dat het uit het hout komt. Ik heb ergens een tip gezien om chips eerst in alcohol te werken voor je ze toevoegt aan de whisky. Het schijnt dat dat scherpe uit het hout met de tijd verdwijnt maar dat je langer moet wachten voordat de rijping klaar is.

Beantwoorden
Berichten: 1841
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ScS, ook ik heb verschillenden zakken en emmers met mout. Ik zie door de bomen het mout niet meer, maar gelukkig heeft Bio Brouwmaat daar een oplossing voor. Hij heeft al 2 pakketten met whisky mout samengesteld. En ik ga hiermee Mick zijn voorbeeld volgen.

 

Beantwoorden
Berichten: 25
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

vorige week heb ik 5 kg whisky mout met 20 liter water van 65 graden gemengd. Dit langzaam laten afkoelen (was na 1 uur nog 55 graden) en bij 20 graden de gist toegevoegd.  Na 8 dagen was het bubbelen ophouden en toen alles via een zeef in de alambiek gedaan (dus alleen het vocht) Na een dagje stoken heb ik nu 2,5 liter van 44% zijn dit  normale getallen ?

 

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?