Meldingen
Alles wissen

1e whisky

Pagina 1 / 3

Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteren mijn eerste keer gebeouwen voor whisky.Pilsmout, Münchener mout pale ale  out en wat whiskymut, hopelijk wordt het een mooie whicky met stevige mout smaak.

2x 25 l gebrouwen, er zit nu 50l van SG1.060 in het vat.

Het gist zo hard dat de klimaatkast het maar net weggekoeld krijgt.

Beantwoorden
35 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Klinkt goed ben benieuwd naar het resultaat.?gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klinkt zeker goed! Hoe heb je dat gedaan?

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik brouw al een paar jaar bier met een Speidel Braumeister.

2x maischen zoals ik altijd doe maar niet koken of hop toevoegen.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteren ging de vergisting nog super hard, vanmorgen nog maar heel weinig activiteit.

Vanavond een monster genomen: SG 1.004, hij is dus al ver vergist.

Zaterdag de ruwstook, eens kijken hoever hij nog komt (Still Spirits whisky gist gebruikt).

Ondanks dat er maar een kg whisky mout medium op 12,5 kg mout is gebruikt zit er duidelijk een rookluchtje en smaak in. Afwachten wat daar van over blijft na stoken en rijpen maar op dit moment ben ik blij dat ik mijn eerste poging voorzichtig ben geweest met de peated malt.

 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Mick, dat wordt een fatsoenlijke hoeveelheid whisky met 50 liter wort. Zelf geen ervaring met bier maar wat verwacht je dat de verschillende mouten (behalve de peated) met de smaak gaan doen na het destilleren? Succes met stoken, groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alle mouten hebben verschillende smaken en geuren. Pale ale mout is wat moutiger dan pils mout, münchener ook (maar zijn zeker niet hetzelfde).

Omdat ik de whisky wat mout (malt) smaak wil geven wilde ik gelijke hoeveelheden pilsmout en pale ale mout gebruiken. De pale ale had ik niet genoeg meer van, dus wat Münchener erbij.

Pilsmout geeft waarschijnlijk wat minder moutsmaak en -geur af in je drank. Voor bier klopt dit, voor whisky gok ik dat het zo is.

 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goed om te weten, ik weet dat destilleerderijen hun keuze voornamelijk baseren op het rendement van de mout. (Laag eiwit,hoog diastatisch vermogen). Grain whisk(e)y destilleerderijen gebruiken voor de mout zelfs groenmout voor de omzetting omwille van kosten. M.a.w, hoeveel de moutsoort invloed heeft op de moutsmaak ben ik ook wel benieuwd naar als de keuze vaak op economische gronden wordt gemaakt. Gr. Catnip

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag de striprun gedaan.

Eind S.G. na vergisting was 1.004, iets hoger dan ik verwacht had. 7.4% voor stoken. Het bovenste deel was redelijk helder, onderste deel niet. Volgende keer een week langer wachten. Na drie dagen was de vergisting al klaar dus ik dacht dat hij al redelijk geklaard zou zijn. De whiskygist is slecht flocculerend staat op het pakje en dat klopt dus ook.

De T500 geladen met ongeveer 23 liter, ik dacht doe hem niet tot de max maar dan kan ik het wel in twee keer doen.

Alembiek er op en stokken maar, met vermogensregelaar op ongeveer 76%. Het was dus toch te veel in de pot, er kwam troebel spul uit. Het ergste spul weer bij de resterende wash gedaan. Omdat de gin basket dichter in de buurt lag dan de bout om de koeler op de helm te zetten heb ik die gebruikt. Geluk mee gehad, die heeft nog wat prut tegengehouden die anders in de koeler was gekomen.

Uiteindelijk na een lange en drie runs bijna 11 liter van 32 - 33 % overgehouden.

Ik had gelezen dat je bij een stripping run ongeveer 1/3 van de inhoud van je ketel overhaalt maar ik wilde boven de 30% blijven. Dik 90% van de alcohol uit de wash gehaald dus niet te klagen.

Is een goede 30% een goed resultaat voor een stripping run? Waar komen jullie normaal gesproken op uit?

Volgende week de fijnstook!

Geleerd vandaag:

  • Bij een stripping run max 16 l in de ketel
  • Op max 75% vermogen stoken bij stripping run
  • Ik moet een pompje scoren voor het koelwater, er gaat heel wat meer doorheen dan bij een run met de kolom (of ik heb er teveel water op staan)
Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteren de fijnstook gedaan. Ik had verwacht dat omdat je met een hoger % begint het sneller zou gaan dan een een strip run. Fout! We zijn ongeveer 8 uur bezig geweest met het stoken van 10,8 l van 32 %.

En dan hebben we waarschijnlijk nog wat te hard gestookt ook. Toen we onder de 70% distillaat kwamen het vermogen nog een beetje teruggeschroefd en toen ging het % van 68% naar 72% dus waarschijnlijk had het langzamer gemoeten.

Uiteindelijk 3l hearts van 72% overgehouden. Volgens de literatuur die ik er op nageslagen had hadden we vanaf 75% van heads naar hearts moeten gaan maar omdat het al even goed rook en smaakte hebben we dat bij 78% al gedaan.

Een goede 2 l feints overgehouden, die gaan volgend jaar in de volgende stook.

Wat ik tegen kwam is 1 - 3 g/l eiken gebruiken. Met in het achterhoofd dat toevoegen altijd nog kan de drie liter hearts als 62% volgt weggezet:

  • 0,5 l met 3 g/l frans eiken, medium toast
  • 1,5 l met 1 g/l frans eiken, medium toast
  • 0,5 l met 2 g/l sherry snippers
  • 0,5 l met 1 g/l sherry snippers

De rest zonder iets weggezet. Daar gaan we indien nodig wat mee verdunnen of nog wat bij doen als verdunnen niet nodig is.

Lessen van gisteren:

  • Onze refractometer zou van 0 - 80% moeten werken maar pas rond de 60% wordt hij betrouwbaar (dus alleen nuttig bij stripping run en tails).
  • De uitgang van de koeler van de helm van de T-500 heeft een strak aangedraaid ijzerdraadje om de slang nodig om niet te lekken.
  • Nog rustiger stoken (50 -52 % vermogen ipv 55%)
  • Ook de fijnstook kost veel tijd.

 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi om te lezen dat er resultaat is. Heb je het scheiden voornamelijk in drie delen gedaan of toch meer fracties bewaard?  Ook ben ik wel benieuwd of je de (peated whisk) moutsmaak herkende in de heart, schijnt voornamelijk in de tails te zitten.  Ook jouw houtsnippers resultaat volg ik graag. Mijn zelfgemaakte getoaste eik is namelijk wat vlak, de kleur is prima.

groeten Catnip

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

We hebben het resultaat even laten staan en dan bij elkaar gedaan.

De peat (er zat maar heel weinig whiskymout in) zat er maar heel lichtjes in. Waarschijnlijk iets te vroeg met de strip run opgehouden (bij 7% distillaat).

Er word vaak gemeld om een derde van je stookwijn over te halen maar we zijn eerder gestopt omdat het % naar beneden ging.

Nog even studeren wat een goed percentage is om uit te komen na het strippen. We zaten nu op 32%. De richtgetallen (%) om met de fijnstook over te gaan naar de verschillende stappen zijn misshien ook gebaseerd op een aanname van een startpercentage, nu hebben we wat veel heads en tail denk ik. Onderwerp voor studie en die heads en tails gaan bij een volgende whisky stook er weer bij, dus niks verloren. Als we nu te voorzichtig waren is de 1e whisky misschien wat eerder op dronk, ook niet slecht.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een derde van je stookwijn is 33% alcohol. Die 32% is precies een derde van 96% (pure alcohol bij gewone druk)

Ik stook (nog niet zo lang) met alambiek en zit vaak tussen de 28 en 35%. Resultaat is natuurlijk afhankelijk van je type wash. Ik haal vaak niet meer dan 7% ABV bij een Sg 1058. Bij een striprun ga ik door tot het naadje. Ik heb geen idee hoe dat met een T500 is. Harder stoken levert mij alleen maar meer water op. Het verloop van mijn striprun lijkt bij mij qua geur/smaak/ ABV exact als de fijnstook, alleen zijn er geen fracties en is het waterdeel hoger.

Ik vermoed dat 'we' ons blindstaren op het alcohol percentage terwijl er heel veel aromatische stoffen meekomen met de waterdamp. Ruik maar eens goed. Het water in whisky is net zo belangrijk en maakt het grootste deel van het drankje uit. Het is mij ook nog niet duidelijk hoe/ of wanneer en waarom bepaalde stofjes meekomen / ontstaan met destileren en hoe ik hierop kan inspelen. Monoblock stelde al voor om tails en heads eenmalig over te halen verdund met een geklaarde wash. Hier zit wat in, letterlijk en figuurlijk.  Gr. Catnip

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er zit genoeg smaak in alleen de peat is wat verdwenen. Kan zijn door te vroeg stoppen met strippen of doordat er van 1 kg medium peat mout op 12,5 kg mout gewoon te weinig overblijft.

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteren de potten met whisky een paar keer overgegoten om even wat contact met zuurstof te krijgen.

Het smaak veelbelovond. Nog wat scherp in de nasmaak maar een week na stoken lijkt me dat niet meer dan normaal.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?