Meldingen
Alles wissen

1e whisky

Pagina 3 / 3

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Meten is weten Menno. Wat was je start en eind SG?

Je mag je beslag wel iets dikker maken dan 5 kilo op 20 liter. Ik begrijp dat je niet gemaisht hebt maar heb je ook niet gespoeld?

Beantwoorden
Berichten: 25
(@menline)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedoel je met maischen dat het beslag naar een hogere temperatuur gebracht wordt.

verder heb ik inderdaad niet gespoeld. was mij niet helemaal duidelijk met hoeveel water je dan moet spoelen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maischen kan idd in stappen uitgevoerd worden. Daarna ga je je mout spoelen. Maar ik begrijp dat je een andere methode hebt gevolgd, die kan ook goed werken hoor. Het nadeel van alles meevergisten, vind ik (dus waarschijnlijk niet iedereen), is dat je ook de tannines nog uit de kafjes weekt.

Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ScS, ook ik heb verschillenden zakken en emmers met mout. Ik zie door de bomen het mout niet meer, maar gelukkig heeft Bio Brouwmaat daar een oplossing voor. Hij heeft al 2 pakketten met whisky mout samengesteld. En ik ga hiermee Mick zijn voorbeeld volgen.

De pakketten van Bio-brouwmaat zijn helemaal top, super uitgebreide handleiding waarmee je tot een erg lekkere whisky kan komen. Staan allebei te rijpen, uiteraard af en toe een nip van deze heerlijke dranken.

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
Topic starter
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

vorige week heb ik 5 kg whisky mout met 20 liter water van 65 graden gemengd. Dit langzaam laten afkoelen (was na 1 uur nog 55 graden) en bij 20 graden de gist toegevoegd.

Ik heb de getallen niet nagerekend maar je hebt wat laag in temperatuur gezeten. Je wil eigenlijk minstens een uur rond de 65 °C zitten. Als je 5 kg mout met 20 l van 65 °C mengt begin je dus al lager.

Als je niet kunt bij verwarmen moet je dus eigenlijk hoger beginnen met watertemperatuur en beter isoleren.

Je zou bv water van 70 °C kunnen gebruiken, de temperatuur van je mengsel met mout komt dan op ongeveer 67 °C uit (als de pan of koelbox etc al voorverwarmd is). Dan 90 min laten staan.

 

Je zult dan een beter vergistbaar wort krijgen dan je nu gehad hebt.

 

Beantwoorden
Berichten: 3
 Taco
(@taco)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

mooi verslag Mick. Vandaag ben ik begonnen (met alleen water te stoken) en ik hoop nog heel vaak jullie nuttige ervaringen te lezen!

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?