Na de mislukte eerste poging gisteren gisteren begonnen met poging 2.
De eerste poging tot het maken van Gin heeft een sterk geurende Gin opgeleverd met een verschrikkelijke nasmaak. Kan het niet omschrijven maar duidelijk is dat het ergens is misgegaan.
Nu vind ik dat zelf het mooiste aan deze hobby om uit te vinden waar het verkeerd is gegaan en het proces te verbeteren totdat het goed gaat.
Als er toch iets is waar het aan gelegen kan hebben is het wel geduld en de juiste omstandigheden.
Op base daarvan heb ik in de afgelopen weken een klimaatkast gemaakt en een vermogenregelaar met dank aan dit forum en zijn leden. Dit heeft het allemaal zo makkelijk gemaakt dat zelfs ik met een zeer matig technisch inzicht het voor elkaar heb gekregen.
Gisteren 8 kg suiker opgelost in warm water en af laten koelen tot 30 graden. Turbogist erbij en turbocarbon en ij de klimaat kast op 20 graden (sensor met spons tegen de emmer). Vandaag stond het al rustig te pruttelen en de temperatuur blijft mooi stabiel rond 20 graden
Nu nog het ingrediënt geduld toevoegen en morgen afstoken.
Zit op base van de eerste poging wel met een aantal vragen. Na het vergisten wil ik turbo clear gebruiken.
Moet ik alles goed door roeren voor deel A , na deel A of gewoon deel A toevoegen en voorzichtig door roeren?
Ik wil het klaren graag in de klimaatkast doen. Wat is de beste temperatuur voor dit en hoelang kan ik deze max laten klaren.
Zo gezegd wil het zo rustig mogelijk doen dit keer omdat ik denk dat ik het veel te warm heb vergist, te vroeg geklaard en te ongecontroleerd heb afgestookt.
lees ik het goed ? je heb gister de suiker ter vergisting gezet en je wil morgen stoken ??
Waarom turbo clear? . een goede vergisting heeft geen correctie middelen nodig .
wanneer een vergisting goed is verlopen kun je zodra uitgegist is afhevelen en de drank overhalen .
Stom grapje.... ik laat het lekker 10 dagen met rust of langer...
Ik heb nog een turbo clear liggen dus ik dacht dat het misschien beter was
Het vergisten neemt de tijd die ervoor nodig is . Je kunt niet blind varen op wat op het pakje staat . Daarvoor zijn er te veel variabelen ..
Je hebt 8 kilo suiker deels geïnverteerd . geef het in iedergeval ruimwater .
Controleer als waterslot stil staat SG .
is die nog boven 1000 controleer aan oppervlak of er nog vergisting is ( met vlammetje . gaat die uit is er nog gisting blijft die branden is gisting over ) onder 1000 kun je de mash afhevelen van gist restanten en distilleren .
Eventueel vul je via Filter watten of kaas doek ketel . . ( je brouwt geen bier )
Een goed ingerichte en werkende ketel kun je nu gewoon het brouwsel afstoken .
Stoken is net als een vrouw,geduld mee hebben.?
Na 10 dagen is er geen beweging meer te zien in het waterslot. Gisteren was het al heel erg weinig dus vandaag heb ik de klimaatkast op 5 graden gezet en wil ik het een aantal dagen koud laten staan.
Moet ik het SG nog meten of is het beter om te wachten en de deksel gewoon dicht laten en voor het afhevelen een controle te doen.
Je kunt met een aansteker testen of het zeker uitgegist is,hou de vlam in de emmer dicht bij je mash blijft de vlam mooi branden,dan is het uitgegist.en zou ik het nog een paar dagen laten staan,gaat de vlam uit of flikkert die,dan is het nog aan het vergisten.stoken is geduld hebben,beter een mooie opbrengst en een lekkere borrel, dan alles door het riool.
Vlammetje ging inderdaad nog uit. Heb de temp maar weer op 20 graden gezet... zal nog wel een aantal dagen wachten en dan weer controleren
SG moet onder de 1000 staan .
Gewoon beetje geduld hebben,dan komt het goed ongeduld is begrijpenlijk maar is ook vaak de grootste fout van stokers.sucses.
precies Chris .
Geduld en En stookwijn is geen bier net als bierbrouwen geen stookwijn is .
Robbert na twee keer getrouwd te zijn heb ik bij Adriana geduld gekregen,of zij met mij??net stoken,met geduld krijg je iets lekkers s’avonds?
Vlammetje ging inderdaad nog uit. Heb de temp maar weer op 20 graden gezet... zal nog wel een aantal dagen wachten en dan weer controleren
Zolang het vat goed dicht blijft, blijft er een deken van CO2 boven je stookwijn hangen (of het nu uitgegist is of niet). Wanneer je een vlammetje in de CO2 houdt zal het altijd uitgaan. CO2 is namelijk onbrandbaar (vandaar dat ze een CO2 blusser hebben uitgevonden).
Begrijp ik... ik ga Zondag het SG meten....
Zodra je het vat open maakt,gaat je co2 ook weg,mijn vaten zijn nooit luchtdicht afgesloten,of hij blijft branden of niet,zo test ik hier,en zo testen de stokers ook in Roemenie.ze hebben geen sg meter.werk bij mij va.begin goed.