Meldingen
Alles wissen

40% regel


Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik had een paar vraagjes ter verduidelijking voor mezelf:
Vanwaar altijd de verdunning naar 40% alcohol?

Verdunnen jullie voor of na het rijpen?

Dan nog een ander (beetje off-topic vraagje:

Ik heb dus laatst rum gemaakt (zie ander topic) en in me vat gedaan. Kan ik over een aantal weken nog een stook toevoegen? Of zouden jullie twee stoken en dus ander gistingsproces en altijd appart bewaren?

Beantwoorden
7 reacties
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

40% en dan zou het drinkbaar moeten zijn, ik heb overigens meer dan genoeg aan 25%.

Boven 40% wordt het een stevige borrel. Die letterlijk je slokdarm kan beschadigen.

http://www.stookforum.nl/thread/alcohol-verdunnen/  

Ik verdun na rijping, en zeker bij het vat, want de meeste beweren wel dat ze 

geen taks betalen, maar vergeet nooit er is het "Angels'Share", het offer aan de Goden.

Steeds nieuwe stook bij oude in vat steken, is een techniek die goed te doen is.

Maar bij vele van ons zijn de verschillen van batches zo groot, (lees uniek)

dat de vraag zich stelt, komt dit ten goede van je product.

Mengen kan achteraf altijd nog.

Kijk of het lukt, en meld het ons "ter lering en de vermaak".

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik verdun naar 40%dan gaat hij op eiken,en dan de fles in,dan weet ik dat de smaak zo is zoals ik hem wil,anders heb je bv.80% op smaak en na verdunning is een groot deel van je smaak weg.en het vat kun je bij vullen.gr.Chris

 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Naar mijn idee heb je twee soorten dunnen. Dunnen na de eerste stook tot onder de 40% voor de tweede stook. Dit om eventuele gevaren te minimaliseren (explosiegevaar wanneer op vuur wordt gestookt). En een dunnen na de tweede stook. Dit ligt er net aan wat je zelf wilt drinke en wat jou het beste smaakt. Mijn eau de vie (slowaakse manier) dun ik tot een traditionele 52%. Mijn whiskies ed wat op het vat gaat, gaat met 50% op vat en dun ik na rijping terug naar 38-42%. Net wat de smaak en mijn voorkeur het lekkerst uitkomt.

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thnx cris en William, ik kan me goed vinden in wat cris zegt. Ik had dus al verdund tot 40% en dat in me eiken vaatje gegoten. Ik meng denk ik de nieuwe batch over een paar weken erbij , zoals William zegt ter leering én vermaak ?

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
Topic starter
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Thnx hobbyist. Wil je niet ook de smaak aan de toevoeging hebben?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

bassien de tweede stook zou ik 45% laten en dan bij de rest in het vaatje doen ivm.verlies van alc.% dan heb je +-42.5% in het vaatje.gr.Chris tip gooi er wat honing bij.maak hem nog lekkerder.?

 

Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dunnen voor de eerste stook doe ik bij de whiskies met water. Maar ik stook mijn eerste stook altijd helemaal op. Kom dan rond de 45-50z% hoef niet veel te verdunnen gelukkig. Bij de whiskies doe ik dit met een beetje water. De eau de vies meestal met versgeperst sap, waarna ik het most laat vergisten net als bij grappa. Dunnen na de rijping op vat doe ik met water maar omdat het vat zelf ook een beetje snoept komt er een lichtere drank af. Meestal verliest het vat zo een 5% dus dan ga ik 50 naar 45% dan aanlengen met een klein beetje water verlies je niet veel smaak.
Heeft bij mij even geduurd voordat ik mijn systeem doorhad en gelukkig hebben andere een andere manier en kunnen we hier van elkaar leren.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?