Meldingen
Alles wissen

ABV van maceraat


Berichten: 385
Topic starter
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is al langer een groot vraagteken wat het alcoholpercentage van een maceraat kan zijn. Velen onder ons, inclusief mezelf, hebben er een echte sport van gemaakt om een brede waaier van fruit te macereren in alcohol gaande van 40 tot 90+ %. Dat blijft dan dagen tot weken 'macereren' tot een lekker likeurtje, op drinksterkte gebracht met suiker(water).

De vraag die zich dan stelt is het alcoholpercentage van het maceraat na x aantal tijd. Stel, je begint met alcohol van pakweg 50%, hoeveel blijft er dan over na macereren? Wanneer je een aardbei, druif of blauwe bes proeft dan smaakt die best sterk, dus de alcohol haalt niet enkel de kleur- en smaakstoffen uit de vruchten, hij trekt er ook in.

Rekenen en meten is weten dus heb ik de laatste tijd e.e.a. wat opgevolgd. Met een dobber kan je het eindproduct niet meer meten vanwege opgeloste suikers en andere stoffen in het maceraat. Dus ben ik volumes maar gaan meten aangezien we alcohol uitdrukken in volume %.

Dus stel je gooit 1 kilo fruit in 2 liter alcohol van 50%. Dan kom je uit op zeg maar 3 liter. Na verloop van tijd heb je een kleurrijk en smaakvol maceraat van ??? % Precies, wanneer we uitgaan van een dynamisch evenwicht en veronderstellen dat er net zoveel alcohol in het fruit zit als in het maceraat dan moeten we het % herberekenen op het toaalvolume.

We zijn begonnen met 2 liter alcohol @50% = 1 liter zuivere alcohol. Alleen zit die nu in 3 liter vloeistof + fruit. Het gevolg is dat je maceraat geen 50% maar 33% meer is...

Dat scheelt toch een flinke ... slok!

Beantwoorden
7 reacties
2 Reacties
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82

@odevie dit is inderdaad een terugkerende  'uitdaging' nu gebruik je mooie ronde getallen in je voorbeeld maar vaak is dat niet zo en maakt dat het ingewikkelder, ook denk ik dat het gebruikte fruit elk seizoen/jaar een andere samenstelling heeft door invloeden van buitenaf.....dan weet je nog het nog niet zeker....Blijft een lastig ding het liefst zou ik het kunnen meten op een of andere manier.... 

Ben benieuwd of er nog andere methodes zijn

grts. RummyDummy

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@brandt-r om het 100% zeker te weten kan je 100 ml maceraat volledig uitdestilleren met een glazen kolf, dus tot er nog 0% overkomt. Dit destillaat kan je wel perfect meten met een dobber of refractometer. Dus wanneer je weet hoeveel alcohol je uit 100 ml haalt dan kan je perfect gaan terugrekenen.

Op zich is het niet ingewikkeld, het gaat om de formule.

Stel je hebt 2,7 liter alcohol van 52% en met vruchten erbij heb je 3,9 liter dan is de berekening als volgt:

2,7 x 52 / 100 = 1,404 liter alcohol

1,404 liter alcohol in 3,9 liter = 1,404 / 3,9 x 100 = 36% alcohol in je maceraat

Ik denk dat voor onze hobby deze benaderingspethode voldoende is om toch maar een richtlijn te hebben.

Beantwoorden
Berichten: 134
(@drankdier)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Je kan je met alcohol gemacereerde vruchten na het filteren ook nog een paar uurtjes op water zetten. Door het evenwicht trek je dan een groot deel alcohol weer uit de vruchten.

Hierdoor verlies je bijna geen alcohol, maar klopt je eind berekening ook beter.

Ik moet nog een keer beginnen aan dit soort vruchtenlikeuren maar mijn recept zou altijd bestaan uit: - Een deel gefilterd alcohol van het maceraat

- Een deel water dat op het maceraat heeft gestaan (tenzij water ook nog ongewenste stoffen extraheert zoals bij bijvoorbeeld citrusschillen het geval is)

- Een deel geconcentreerde inversiesuiker siroop.

Veel mensen denken dat als er 600mL water met 100g suiker in een likeur moet dat dat perse de weg is die je moet volgen. Maar je kan ook prima 100g suiker oplossen in 300mL en de overige 300mL even op je vruchten zetten en ook filteren. Alle delen bij elkaar resulteren in een even zoete likeur met het gewenste alcoholpercentage en mogelijk meer smaak. Vervolgens zou ik het berekende percentage slechts naar beneden afronden en dan zit je er niet heel ver naast.

Zal wanneer het seizoen goed is dit eens gaan doen voor een kersen en aardbeien likeur.

Cheers!

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gebruik je gedroogd ,  fruit , hard fruit , zacht fruit met veel sap ? De hoeveelheid fruit vocht zal invloed hebben op percentage..

 

Na macereren centrifugeren of persen kun je met volume vermeerdering wn begin percentage een benadering van percentage uitrekenen..

 

Met een kolfje 200 mil destileren dan kun je zien hoeveel alcohol dat deel bevat  . 

Ook kun je met kaliumpermanganaat alcohol percentage test doen .

Of met een gaschromatograaf.

Beantwoorden
RummyDummy
Berichten: 82
(@rummy)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

...even gekeken wat zo'n meter diep en kost  😱 

1675042111-20230130_022600670.jpeg
Beantwoorden
2 Reacties
RummyDummy
(@rummy)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 82

..doet...

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@brandt-r ik heb zelf een gaschromatograaf ik gebruik het apparaat zelden .

Ik heb hem wel aangeboden hier voor 4750  maar er zijn weinig die dat soort apparatuur thuis hebben inderdaad.

Je kunt simpelweg ook gewoon met een goedkoop met kaliumpermanganaat testjes doen . Daar is weinig voor nodig . Je vind op internet de komplete werkwijze.

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?