Meldingen
Alles wissen

Ahornsyrup destilleren


Berichten: 62
Topic starter
(@zender)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb van familie in Canada een aantal flessen ahornsiroop gekregen. Weet iemand of en hoe dit tot een lekker drankje is te destilleren? Ik hou me aanbevolen voor recepten.

Beantwoorden
14 reacties
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Enige wat ik over Ahornsiroop vond is je kan ermee een berenvanger likeur maken .
> een liter alcohol van 42% een citroen schil erin trekken en stokje kaneel erbij en 25 cl siroop toevoegen .
Ook omdat hetbestaat voor ca 67% uit sacharose en deel glucose en fructose .
Ook kun je het vergisten
Distileren .
toevoegen: citroenschil , sinasappelschil , wat saffraan en nazoeten met Ahornsiroop .
Zelf nog nooit gedaan maar lijkt me een lekkere uitdaging .

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Allereerst moet je het vergisten πŸ˜‰

En omdat er vergistbare suikers in zitten is dat goed te doen.

Recepten heb ik niet maar wellicht iemand anders wel.Β 

Beantwoorden
Berichten: 62
Topic starter
(@zender)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert begrijp ik het recept goed?
Bij de beren anger (

Beantwoorden
Berichten: 62
Topic starter
(@zender)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sorry ging niet goed.
Bij de berenvanger, ( hoe kom je daar aan) , heb je daar alleen toevoegingen bij alcohol?, Een likeur?
Domme vraag maar wat destilleer je?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De Berenvanger gemaakt op 2 manieren .Vooraf heb je dan een alcohol gedistilleerd uit suikers ..
Je zou dus voor een hoeveelheid alcohol moeten hebben van 42 % daarin de citroenschil en kaneel trekken laten voor aantal dagen . filteren en daarna de ahornsiroop toevoegen . goed oplossen . en dan poosje laten rijpen .
Vooraf heb je dan een alcohol gedistilleerd uit suikers ..
de 2e methode vergist je de siroop na vergisting distileer je dit .
Na distilleren laat je dan de citroen en sinaasappel schillen en saffraan enige dagen trekken . je zeeft de schillen en saffraan eruit en je zoet dan na door wat overig ahorn siroop toe te voegen 20 cl per liter .

Beantwoorden
Berichten: 62
Topic starter
(@zender)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Robbert. Duidelijk verhaal. Ga het proberen.
Het vergisten van siroop. Dit doe je met water en syroop?. Wat is de verhouding?

Beantwoorden
Berichten: 62
Topic starter
(@zender)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Munckerik heb jij enig idee van de verhouding water siroop?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou eerst het SG van de syrup willen weten als ik het zou gaan vergisten. Even met een hydrometer of refractometer bepalen wat het is.

Heb je al enig idee welke gist je gaat gebruiken?

Beantwoorden
Berichten: 62
Topic starter
(@zender)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op etiket staat 100% put. Op in hout blijkt dat 60 ml 54gr koolhydraten bevat waarvan 50 gram suiker. Dat is dus vrij veel.
Ik heb geen idee welke gist ik kan gebruiken.
Zoveel ervaring heb ik niet. Heb jij suggestie Munckerik??

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

op 21 liter water 8,4 liter siroop en 75 - 100 gr droge bakkers gist .

Beantwoorden
Berichten: 62
Topic starter
(@zender)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sg is niet te meten. De siroop is te stroperig en de dobber zakt slechts 2 cm er in. Ver onder de schaal. Een refractometer of hydrometer heb ik niet. Ik ga uit van ruim 90%
Robbert en Munckerik vast bedankt voor jullie inbreng. Ben nog wel benieuwd welk gist het beste is.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan is het wel heel erg stroperig, ik heb ook wat flesjes Ahorn syrup maar die is best waterig. Een hydrometer of refractometer is wel een aanrader hoor. Meten is weten πŸ˜‰

Welke dobber zakt er dan maar twee cm. in?

Ga e.e.a. gewoon verdunnen totdat het meetbaar is. Als gist.... Vodkagist, een biergist of gewoon bakkersgist.... mogelijkheden te over.

Beantwoorden
Berichten: 62
Topic starter
(@zender)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank voor jullie adviezen. Ik zal mettertijd op dit forum resultaat laten weten.
Nu eerst de appels stoken.
Bedankt.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben heel benieuwd naar het vervolg.

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?