goede middag stokers,
Ik heb vorige week ongeveer 20 kilo appels (2e keus extra zoet) in stukken gesneden en de klokhuizen verwijderd. Daarna met een mixer erdoor en een zakje enzymen erdoor geroerd. Een paar uur later een zakje champagnegist erdoor geroerd en weggezet. Het begon een dag later lekker te bubbelen, en de dag daarna ging het flink te keer in het waterslot. Maar nu na 6 dagen is het bubbelen gestopt. Dat lijkt mij een beetje snel, of zou het kunnen dat het al uitgegist is. Ik heb er trouwens ook nog 1 kilo suiker bijgedaan!Β
Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken.
vr Gr BobΒ
Vergisten verloopt nooit hetzelfde. Maar wat je wel altijd hebt is een hoofdvergisting en een navergisting. De navergisting verloopt veel rustiger en duurt ook langer. Soms zelfs weken zoals ik laatst bij mijn Kirsch had. Champagnegist staat erom bekend dat hij erg lang over een vergisting doet. Gewoon lekker uit laten gisten en het vat dicht laten.
erik
mijn tonnen staan ook bol met appels peren kersen en pruimen en ik laat die weken of maanden toe ik open ze niet alleen ben ik nu begonnen met de kersen die het eerste in de vaten gingen aan het openen en verstoken want ik heb geen lege vaten meer en ja de herfst begint en dan gaan we stoken !!! morgen weer 25 liter kersen
gr erik
Β
De herfst is de mooiste periode Erik. Tenminste dat vind ik π
erikΒ
vind ik ook maar wel veel werk fruit van de bomen halen bladeren ruimen fruit stoken !!! heerlijk
gr erik
Maar nu na 6 dagen is het bubbelen gestopt. Dat lijkt mij een beetje snel, of zou het kunnen dat het al uitgegist is.Β
vr Gr BobΒ
Volkomen normaal dat het gisten na een paar dagen wat kalmer gaat of op het oog gestopt is. Waarschijnlijk is het niet helemaal gestopt hoor en gist het heel kalm nog door. Lekker een tijdje laten staan. Maar als ik het zo lees gaat het gewoon zoals het hoort.Β
Β
Geduld.net als bij vrouwen.ik moet 400 kg druiven van de tros halen daβs ook geduld.moet nog 250 kg?ja Jan ben te lui geweest om die pers te halen,maar zo doe ik twee dagen geen domme dingen.?
Chris, volgend seizoen neem ik van iemand een tuin over met druiven. Dit seizoen kwam er 150 kg rode druiven vanaf. Ik heb begrepen dat je de druiven eerst van de steel moet halen en dan de schil breken (crushen). En na een aantal dagen vergisten de zaak uitpersen, en daarna navergisten. Doe jij het ook zo? Heb wat gezocht en kwam dit ontwerp tegen om te ontstelen? http://www.homebuiltwinery.com/destemmer-updated-092412.pdf Mooi project voor van de winter.
Cobus je moet ze inderdaad van de steel halen,is wel wat werk maar dat maakt mij niet zo veel uit,als ik wil kan ik een fruitpers lenen,maar twee daagjes heb ik ook 400 kg.van de steeltjes,muziekje er bij en mijn nichtje van 20 mnd.dan hebben we samen twee leuke dagen,ik gooi het er in zij er uit,zo hou je pas werk,ik ontsteel ze,mix ze met mijn mixer op het boormachine kapot,gooi op 100 kg 180-200 gr.natte bakkersgist,en laat het vergisten,als het uitgegist is laat ik het nog een of twee wkn staan,mag rustig langer gebeurt niets mee,je kunt het dan in een kussensloop gooien en de ketel in voor te stoken of uitpersen,ik gebruik bij druiven geen suiker,bij het meeste fruit niet.nog iets,ik zou me nu al verdiepen in het houden van druiven,snoeien,onderhoud,etc.en ik vergist maar een keer.
Bedankt voor alle reactieβs weer. Ik laat de ton nog maar een tijdje staan, dan kan hij nog even langzaam door gisten. Ik hoop dat het lukt.
gr Bob
Komt goed?
Hoe bepaal je het potentieel alcoholgehalte van appelsap met een refractometer zoals die op stookwinkel verkrijgbaar zijn? Bestaan er tabellen met de potentiΓ«le alcoholgraad na vergisting?
Ik heb 20 kilo appels ontdaan van het klokhuis en steeltje en geraspt met de Magimix.. Fantastisch ! dat werkt perfect binnen een mum van tijd was ik klaar. Nu alles in het vat gedaan en een zakje champagne gist erbij.. (is dit trouwens voldoende 1 zakje ?) en nu maar wachten...
Hoi Menno,
1 zakje Champagnegist is voldoende voor 50 liter, dus dat zit wel goed. Heb je ook nog pecto enzymen toegevoegd? Dat breekt de celstructuur van de appel nog verder af waardoor er meer sap vrijkomt.
Ik heb ook zo'n emmer staan gisten nu, laatst een glaasje afgetapt met een ijsklontje er in, nu al heerlijk om zo te drinken!
Ik heb ze met de hand geraspt maar er komt een professionele appelvreter en een hydraulische pers aan. Als je dan eens veel appels hebt kun je ze bij mij komen verwerken π
Β
Nee helaas heb ik de pecto enzymen niet kunnen toevoegen. Ik had eigenlijk gehoopt dat deze in de "snelvergistings starterskit super compleet" zouden zitten maar deze ontbraken.